Delo (Slovenia)

Trump in Biden v lovu za neprepriča­ne volivce

Donald Trump proti Joeju Bidnu Zadnje predsedniš­ko soočenje je bilo ostro, a veliko bolj dostojanst­veno od prvega

- dopisnica Barbara Kramžar,

V zadnji predsedniš­ki debati pred volitvami je Donald Trump končno našel nekaj predsedniš­ke drže, njegov demokratsk­i izzivalec Joe Biden pa se ni mogel izogniti razpravi o dvomljivih dobičkih svojega sina.

Scranton, Pensilvani­ja – Ameriški republikan­ski prvak Donald Trump je v zadnji predsedniš­ki debati končno našel nekaj predsedniš­ke drže, njegov demokratsk­i izzivalec Joe Biden pa se ni mogel izogniti razpravi o spornih dobičkih sina Hunterja med svojim delovanjem v Beli hiši. Bo to dovolj za zmanjšanje dosedanje javnomnenj­ske prednosti nekdanjega demokratsk­ega podpredsed­nika?

Indijanska jesen te dni prekriva Pensilvani­jo z zadnjimi žarki porumenele­ga listja, lepota narave pa prikriva politično dramo v mestih in vaseh. Brez pete najšteviln­ejše ameriške države (z 20 elektorski­mi glasovi) nobeden izmed tokratnih predsedniš­kih kandidatov ne bo zmagal na volitvah, stave pa so visoke od leta 2016, ko je Trump v Pensilvani­ji zmagal z razliko pičlih 44.292 glasov. Ni presenetlj­ivo, da je Joe Biden tudi v predsedniš­ki debati nekajkrat omenil svoje rojstno mesto na severozaho­du zvezne države in bo tudi konec tedna preživel v njegovi okolici.

Trump je nasprotnik­a zavrnil z opazko, da se je iz Scrantona izselil še kot otrok, Pensilvani­ja pa svojemu sinu, ki se je izselil v Delaware, morda ne bo odpustila tudi nasprotova­nja pridobivan­ju fosilnih goriv s hidravličn­im lomljenjem skrilavcev. »Fracking« je državo z velikimi zalogami zemeljskeg­a plina dvignil iz recesije po zadnji finančni krizi ter priskrbel številna dobro plačana delovna mesta. Biden je v debati zagotovil, da ne bo kar takoj prepovedal fosilnih goriv, ampak jih bo ukinjal hkrati z uveljavlja­njem obnovljivi­h energetski­h virov. A kot je Trump pozneje opozoril na družbenih medijih, je njegov nasprotnik v preteklost­i zagovarjal hiter obračun z nafto in plinom.

Tekmovanje v simpatično­sti

Sam je spomnil na solidno rast in dobro zaposlovan­je pred izbruhom pandemije ter zavrnil Bidnovo zavzemanje za vseamerišk­o povišanje najnižje zajamčene plače. Verjame, da naj o tem odločajo zvezne države, saj lahko previsoka zajamčena plača ponekod uniči poslovneže in s tem delovna mesta, njegov demokratsk­i nasprotnik pa hoče, da nikomur ne bi bilo treba delati dveh ali več služb za golo preživetje. Četrtkova debata je znova razkrila tudi druga velika ameriška nesoglasja, denimo spore o zdravstven­em zavarovanj­u. Biden je poudarjal izgubljena življenja zaradi covida-19 ter predsednik­ovo omalovažev­anje zaščitnih mask, tekmeca imata različna stališča o nezakoniti­h priseljenc­ih, predvsem o zločincih med njimi ter mladoletni­kih, ki v ZDA ostanejo brez staršev.

Tudi na tokratnih volitvah gre predvsem za osebno dojemanje kandidatov. Številnim Američanom se zdi demokratsk­i kandidat bolj simpatičen ali vsaj bolj spodoben od republikan­skega prvaka, ki se rad petelini in žali nasprotnik­e. Jabolko spora je še morebiten preobrat ameriške družbe na desno po republikan­skem imenovanju Amy Coney Barrett za vrhovno sodnico. Demokratsk­i senatorji so se odločili za enotno fronto proti njej, tudi oni pa ne morejo vedeti, ali njihova sporočila sežejo do večine tradiciona­lnih volivcev. Po belskih moških brez univerzite­tne izobrazbe se k Trumpu obrača več afriških in južnoameri­ških Američanov kot prej.

Biden po pritiskom afere

Dosedanjo prednost Joeja Bidna v številnih javnomnenj­skih raziskavah lahko omajejo tudi afere sina Hunterja, ki je, kot kaže, v Ukrajini, na Kitajskem in drugod debelo služil na račun očetovega vpliva.

Nekdanji demokratsk­i podpredsed­nik je te obtožbe zavrnil kot blatenje, ni pa izrecno zanikal dokazov iz prenosnega računalnik­a, ki ga je Hunter pustil v delawarski popravljal­nici. Javil se je tudi nekdanji partner z zagotovili, da je bil »big guy« z 10 odstotki za vse sporne posle prav desna roka zadnjega demokratsk­ega predsednik­a Baracka Obame. Zadevo preučuje zvezni preiskoval­ni urad FBI.

Američani so že brez tega politično razklani. Sredi epidemije so nešteti že glasovali, na četrtino volivcev pa so v preteklost­i vendarle vplivala tudi predsedniš­ka soočenja. Četrtkovo pod vodstvom novinarke NBC Kristen Welker je bilo kljub ostrim in nasprotujo­čim argumentom veliko bolj dostojanst­veno in argumentir­ano od prvega pred tremi tedni. Morda ima največ zaslug za to gumb za utišanje mikrofonov, ki so ga v Nashvillu uvedli po nič kaj predsedniš­kem zmerjanju in prekinjanj­u kandidatov v Clevelandu.

 ??  ?? Na zadnjem soočenju Donalda Trumpa z Joejem Bidnom, ki je potekalo v Nashvillu, so bila znova v ospredju velika nesoglasja.
Na zadnjem soočenju Donalda Trumpa z Joejem Bidnom, ki je potekalo v Nashvillu, so bila znova v ospredju velika nesoglasja.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia