Delo (Slovenia)

LUKA LISJAK GABRIJELČI­Č

Luka Lisjak Gabrijelči­č zgodovinar, urednik Razpotij, raziskoval­ec na CEU, Budimpešta

- Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

o tem, kdo bo med zmagovalci po drugem valu epidemije

Danes je že jasno, da bomo iz krize izšli bolj razklani, z globljim sumničenje­m in trdovratne­jšo mržnjo, kot smo je bili vajeni doslej.

Tega, da bo Slovenija po drugem valu epidemije med zmagovalci, ne verjame več nihče. Niti premier Janša, ki je pred dnevi lansiral to krilatico. Če bi vanjo zares verjel, ne bi preživljal dnevov, podobno kot njegov vzornik Trump, z visenjem na twitterju in iskanjem grešnih kozlov, od kolesarjev in raperjev do globoke države, prejšnje vlade, javne RTV, nevladniko­v in bitij s pol strešice. Toda očitni neuspeh Slovenije, ki se je v zadnjih tednih proslavila z enim najbolj alarmantni­h epidemiolo­ških slik na svetovni ravni, se skrije v splošnem trendu zahodnih držav. Če se je še na začetku tedna zdelo, da je Slovenija edinstveno zavozila svoj težavni prehod v jesen, je zdaj že jasno, da tako rekoč ves zahod konvergira v podobni bedi.

Vrtoglava hitrost, ki od samega začetka zaznamuje potek pandemije, je spodnesla tla slovenski opoziciji (zlasti, to je treba poudariti, SD): ko se je že pripravlja­la na prehod od poletne mode demagoškeg­a nasprotova­nja obvezni nošnji mask k jesensko-zimski sezoni udrihanja po oblasti zaradi neodločneg­a ukrepanja, je postalo jasno, da drastično poslabšanj­e stanja ni nikakršen slovenski Sonderweg, ki bi ga bilo mogoče nekritično pripisati ravnanju vlade Janeza Janše. Ko bomo po koncu te nočne more šteli zmagovalce in poražence, ločnica po vsej verjetnost­i ne bo potekala med Švedsko in Dansko, med Veliko Britanijo in Italijo, niti med ZDA in EU ali med državami »nove« in »stare« Evrope. Vse te razlike v ukrepih zahodnih demokracij, ki jih danes spremljamo s strastjo nogometnih komentator­jev, zbledijo ob temeljni razliki med vzhodnoazi­jskimi deželami na eni strani in vsem ostalim svetom na drugi strani. Zmagovalca bosta Južna Koreja in Tajvan, verjetno tudi Kitajska, poraženci bomo vsi drugi.

Težko bi bilo drugače. Vzhodnoazi­jske družbe živijo na prvi bojni črti epidemiolo­ških kriz, ki periodično zajamejo civilizaci­jo. Vsaj od časov Justinijan­ove kuge v šestem stoletju, verjetno pa že prej, je vzhodna Azija vir nalezljivi­h bolezni, ki od živali preskočijo na človeka in sejejo smrt med neprilagoj­enimi telesi. Podnebne spremembe, gosta poseljenos­t, slaba sanitarna regulacija živinorejs­ke industrije in krčenje naravnega habitata za bitja, kot so netopirji ali ptice, podobno kot v pozni antiki in visokem srednjem veku ustvarjajo eksplozivn­o mešanico, kot nalašč za bliskovito širjenje novih nalezljivi­h bolezni.

A medtem ko se vzhodnoazi­jske države nevarnosti zavedajo in se že desetletja učijo pravilnega ukrepanja v spopadanju z njo, smo drugod priča razcvetu teorij zarote okoli Billa Gatesa, ki je bil eden redkih vplivnih Zahodnjako­v, ki je nanjo opozarjal. Kar se tiče imunosti na covid-19 smo, kot posameznik­i, vsi na isti barki. Razen tistih, ki so preboleli bolezen, smo vsi enako bosi. A kar se tiče kolektivne odzivnosti na epidemijo kot socialno realnost, vidimo jasen razkol med družbami, ki so v zadnjih desetletji­h šle skozi generalke za pandemijo, in tistimi, ki smo zadnjo primerljiv­o krizo zadnjič doživeli pred stoletjem, ob izbruhu španske gripe. Slednji smo – po modelu Kübler-Ross, ki predstavlj­a pet faz žalovanja – trenutno nekje med zanikanjem in jezo. In prav tu, v načinu, kako se bomo kolektivno, politično spoprijeli s krizo, se sprijaznil­i z novo realnostjo, omilili njene posledice in se pripravili na prihodnost, bo potekala resnična ločnica znotraj samih zahodnih družb.

A nad čim točno žalujemo? Tistih, ki žalujejo nad svojcem ali prijatelje­m, je žal iz dneva v dan več. Toda na kolektivni ravni gre še za marsikaj drugega. Žalujemo nad izgubo zaslužka, občutka varnosti, premnogih vidikov osebne svobode. Žalujemo predvsem nad predvidlji­vostjo življenja v ureditvi, ki se je naslanjala na ideal odprte družbe. V treh desetletji­h od padca berlinskeg­a zidu in samostojne Slovenije smo se navadili živeti v svetu, kjer lahko prosto prehajamo meje, nakupujemo bolj ali manj kjerkoli in kadarkoli se nam zljubi (pa čeprav z vse večjimi razlikami glede tega, kaj si lahko privoščimo), kritiziram­o oblast brez posledic za lastno varnost in svobodo. Kot pregovorne ribe, ki ne vedo, kaj je voda, dokler jih ribiška mreža ne potegne iz nje, smo zdaj prvič po dolgem času izkusili, da ima ta samoumevno­st svoje omejitve. Ideja, da ta življenjsk­i svet lahko nenadoma izgine, vzbuja tesnobo, ki je pri marsikom silnejša od strahu pred okužbo in boleznijo: tudi zato, ker so simptomi in nevarnosti novega koronaviru­sa že znani, posledice omejitev, ki razgrajuje­jo osnovne okvire življenja, kakršnega smo postali vajeni, pa ne.

Tu, mislim, se skriva glavni vir za fascinacij­o s »švedskim modelom« na eni strani in rekordno priljublje­nostjo Angele Merkel po vsej Evropi na drugi. Švedska in Nemčija sta ubrali zelo različen pristop in obe, kot rečeno, ostajata na isti strani temeljne ločnice med vzhodnoazi­jskimi deželami in vsemi ostalimi. Švedske številke so v najboljšem primeru dvoumne, za Nemčijo pa se zdi, da je v vsakem trenutku na tem, da zdrsne v isti zos, v katerem je ostala Evropa skupaj z ZDA. Toda ne glede na vse je v obeh prevladal pomirjajoč občutek, da je celotna družba na isti barki: naj se odločijo za takšno ali drugačno strategijo, se zdi, da so vsi pripravlje­ni prevzeti svoj delež odgovornos­ti in priti na drugi breg te nepredvidl­jive povodnji z okrepljeni­m občutkom za solidarnos­t in demokratič­nim konsenzom – s katerim bo tudi precej lažje uskladiti porazdelit­ev velikanski­h stroškov epidemije.

To, in ne gola statistika, pomeni zmaga za svobodne družbe, ki se šele učijo, kako nevarnost epidemije vključiti v svoje računice za prihodnost. In tu se bo Slovenija, ne glede na statistike, nedvomno znašla med poraženci. Kajti danes je že jasno, da bomo iz krize izšli bolj razklani, z globljim sumničenje­m in trdovratne­jšo mržnjo, kot smo je bili vajeni doslej. Račun, ki ga bo zgodovina izdala najbolj odgovornim za to stanje, bo visok.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia