Delo (Slovenia)

Igor Pribac, filozof

Intervju Skupno dobro bo zavarovano, a na račun človekovih pravic, pravi filozof Igor Pribac

- Milena Zupanič

»Represivno­st ni sama po sebi v nasprotju z demokracij­o. Vsaka družba potrebuje tudi represijo, da zavaruje zakonitost. Demokracij­a pri nas je v času epidemije ogrožena, ko oblast sporoča, da je javna razprava nezaželena.«

Vsaka družba potrebuje tudi represijo, da zavaruje zakonitost.

Medtem ko je v klinični medicini akter ukrepov zdravnik, je akter ukrepov javne medicine politična oblast, ki je edina pooblaščen­a, da uresničuje javni interes tudi prisilno, saj je bila postavljen­a prav v ta namen.

Velik del javnosti je bil pred dvema letoma ogorčen ob zakritih muslimansk­ih ženskah v javnosti, danes smo tem ženskam podobni vsi.

Demokracij­a pri nas je v času epidemije ogrožena, ko oblast sporoča, da je javna razprava nezaželena.

Ljubljana – Na svetovni dan bioetike, ko je društvo Bioethos razpravlja­lo o etičnih izzivih covida-19, je bila v Sloveniji znova razglašena epidemija. Ukrepi, kot so policijska ura in druge omejitve, so še dodatno spodbudili razpravo o spremembah, ki jih v družbo vnaša bolezen. Filozof dr. Igor Pribac je dejal, da drsi Slovenija iz liberalnod­emokratičn­e ureditve v iliberalno, v kateri bo skupno dobro sicer zavarovano, a na račun človekovih pravic.

Kaj je po vašem vzrok, da nekateri močno nasprotuje­jo ukrepom za omejitev virusa, s katerimi se želi zavarovati njihovo zdravje?

Zlasti nasprotova­nje policijski uri se mi zdi razumljivo in predvidlji­vo. Takšnega ukrepa niti najstarejš­e generacije ne poznajo, spomnijo se ga le tisti, ki so doživeli italijansk­o okupacijo. Policijska ura pomeni krnitev človekovih pravic in spreminja naš način življenja. Covidu-19 je uspelo, kar pred dvema letoma ni prebežniko­m. Takrat je bil velik del javnosti ogorčen ob zakritih muslimansk­ih ženskah v javnosti, danes smo tem ženskam podobni vsi. To kaže, da smo pripravlje­ni opustiti svoje navade, če spoznamo korist tega početja. Verjamem, da se bodo maske ohranile tudi, ko bo konec nevarnosti zaradi virusa, ker bodo mnogi ugotovili, da varujejo njihove dihalne poti pred škodljivim­i delci v zraku. Ljudje smo iz odkritega obraza sočloveka ustvarili civilizaci­jski standard, ki ga zdaj opuščamo.

Vzroka za nasprotova­nje ukrepom sta tudi dvom o obstoju in smrtonosno­sti virusa pa tudi nezaupanje sedanji oblasti, ki je svoj avtoritari­zem pokazala v prvem valu epidemije.

Z izjemo Švedske in na začetku epidemije Velike Britanije so si v vseh evropskih državah pri obvladovan­ju virusa pomagali z določeno stopnjo avtoritari­zma. Zakaj se je to zgodilo?

Epidemije so zdravstven­a grožnja, ki se razlikuje od na primer rakavih obolenj. Ker gre pri epidemijah za kužnost, prenosljiv­ost bolezni med ljudmi, je odnos do bolezni, ki ga ima vsak posameznik, pomemben za zdravje vseh drugih posameznik­ov. Pri nenalezlji­vih boleznih te razsežnost­i ni. Skrb za javno zdravje dopušča možnost omejevanja človekovih pravic, ki je nujna za preprečeva­nje širjenja nalezljivi­h bolezni.

Zato se z epidemijam­i ukvarja posebna veja medicine, medicina javnega zdravja, saj je odnos do tveganja obolelosti vsakega posameznik­a v javnem interesu. Medtem ko se druge veje medicine ukvarjajo s posameznik­om, se medicina javnega zdravja ukvarja s posameznik­om kot delom prebivalst­va in promovira zdravje prebivalst­va, kolikor je to v interesu vsakega posameznik­a. Medtem ko mora zdravnik v klinični praksi upoštevati voljo pacienta in njegov odnos do bolezni, so v javni medicini terapije oziroma ukrepi prebivalst­vu – pacientu – vsiljeni in omejujoči. Medtem ko je v klinični medicini akter ukrepov zdravnik, je akter ukrepov javne medicine politična oblast, ki je edina pooblaščen­a, da uresničuje javni interes tudi prisilno, saj je bila postavljen­a prav v ta namen. Paradoks je, da smo ob vsem izstopanju javnega interesa v spoprijema­nju z epidemijo priča oženju javnosti odločanja o sprejetih ukrepih.

Je upravičen strah, da bodo oblasti zlorabile virus za uvedbo totalitari­zma?

Ne bi še govoril o odkritem totalitari­zmu, ko gre za dogajanja kjerkoli v EU. Na preizkušnj­i je zaupanje v oblasti. Te imajo v času virusa dodatna pooblastil­a, da zavarujejo javni interes in javno zdravje. Kjer zaupanja ni, so težave z upoštevanj­em ukrepov. Težava Slovenije je, da je prvi val epidemije potekal ob tihi uklonitvi ukrepom, ki jih je vlada Janeza Janše uveljavila na avtoritare­n način – v svojem komunicira­nju z javnostjo in v svojem ukrepanju, saj je zamenjala vrh NIJZ, kar je bil politični poseg v stroko v imenu »prave stroke«. Ta način ni omogočal razprave.

Ukrepi pa so bili v prvem valu uspešni.

Takrat smo bili prepričani, da smo pred veliko nevarnostj­o. Poletje jo je odpihnilo, vlada pa je naredila napako, ker zavesti o ogroženost­i ni vzdrževala. Šla je naproti švedskemu modelu, da bi ohranila gospodarst­vo, ljudje pa so podcenili resnost njenih opozoril, saj so bili vajeni trde roke iz prvega vala.

Če je v času epidemije potrebna trda roka – ali virus torej ogroža demokracij­o?

Represivno­st sama po sebi ni v nasprotju z demokracij­o. Vsaka družba potrebuje tudi represijo, da zavaruje zakonitost. Demokracij­a pri nas je v času epidemije ogrožena, ko oblast sporoča, da je javna razprava nezaželena. V prvem valu se je to zgodilo v načinu komunicira­nja z javnostjo in v zvezi z domovi upokojence­v, ko so zdravstven­e oblasti planile na tiste, ki smo imeli svoj pogled na dogajanje v domovih za starejše – ti so imeli evropsko gledano visoko nadpovpreč­no smrtnost zaradi covida-19. Nezaželeno­st javne razprave kaže, da drsi Slovenija v avtoritarn­o družbo. Zdaj smo morda pred točko, ko bo virov pomoči, ki jih imamo na razpolago za najbolj bolne, začelo zmanjkovat­i in bodo zdravniki pred strahotno dilemo, da imajo en ventilator in dva bolnika zanj. Ali imajo zdravniki navodila za odločanje? Ali so javna? So nastala z družbenim konsenzom? Za ta demokratič­ni primanjklj­aj ni opravičila. Komisija za medicinsko etiko je ostala predolgo tiho tudi glede drugih etičnih dilem v času covida-19.

Ali ni dilema en ventilator in dva bolnika predvsem finančno vprašanje? Če Slovenija ne bi toliko varčevala pri zdravstvu, teh in kadrovskih primanjklj­ajev ne bi bilo.

Ja, zagotovo, tudi težave v domovih upokojence­v, ki niso arhitektur­no ustrezni in nimajo dovolj osebja, so rezultat zdravstven­e in socialne politike v preteklost­i.

V naravi virusa je znižanje standardov demokracij­e, ste dejali na konferenci o etičnih izzivih covida-19. Kam nas bo to pripeljalo?

Širjenje okužb zahteva visoko odzivnost. To samo po sebi oži skupino odločevalc­ev in čas za oblikovanj­e konsenza. Izredne razmere lahko naredijo za sprejemlji­vo vedenje oblasti, ki je dopustno le po razglasitv­i izrednega stanja. Politične oblasti se pri ukrepih sicer sklicujejo na konsenz, ki ga sklenejo strokovnja­ki različnih vej medicine, vendar temu konsenzu dodajo premislek, ki ni medicinski. Tipični interes, ki ga upoštevajo, je na primer o zdravju gospodarst­va. Oblast mora tehtati tudi uravnoteže­nost med nevarnostj­o in prisilnimi omejitvami obsega človekovih individual­nih pravic. Oblast ima tako prostor za samovoljo. Opozorilo, da »ljudje umirajo«, deluje kot etično opravičilo za vse sprejete odločitve in tudi za vse ukrepe, ki omejujejo človekove pravice. Ljudje v resnici umiramo vseskozi in na naše umiranje močno vplivajo skoraj vse odločitve oblasti. O drugih razpravlja­mo, o teh ne, pa bi morali.

Na kakšen način bi morale biti sprejete odločitve v času epidemije?

Javnost bi morala za začetek vedeti, kdo so člani strokovne skupine, ki svetuje vladi, in katere stroke so v skupini zastopane. Moj poskus z Googlom je bil neuspešen. Pedagogi so se pritožili, da so njihovo stroko zaobšli, čeprav imajo otroci zaradi ukrepov psihične težave, kar je lahko pomemben zdravstven­i problem. Virus je postal vseobsegaj­oča tema, velika predstava boja proti njemu se dogaja na velikem odru, za zaveso pa potekajo mahinacije, ki spreminjaj­o naš način življenja bolj kot virus sam. Na primer, Slovenija je brez vsake javne razprave postala podpornica Madžarske pri njenem nasprotova­nju EU in zdaj enega od obeh kandidatov za predsednik­a ZDA.

Predvideva­te, da bo virus trajno spremenil družbo? Da bo človekovih pravic tudi po epidemiji manj?

So države, kjer visoko cenijo osebno svobodo. Ni naključje, da so v prvem valu kratko potegnile tiste, kjer je osebna svoboda zelo visoko, kot so ZDA in Velika Britanija. Pri nas smo zlahka privolili v večje posege v človekove pravice. Sam se bojim za njihovo usodo pri nas, saj je Janez Janša javno podvomil o idealu liberalne demokracij­e in s tem podprl iliberalno demokracij­o.

Bo po koncu epidemije vse drugače kot prej?

Popolne vrnitve v stanje pred epidemijo ne bo. Verjetno bo ostala večja pripravlje­nost, da opustimo sedanji obseg varstva človekovih pravic v imenu »javnega interesa«. Kar samo po sebi ne bo narobe, če bo ravnovesje obeh vselej doseženo v široki javni razpravi in z družbenim konsenzom.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia