Delo (Slovenia)

Kako smo lahko srečni, da so počitnice

- Špela Kuralt o slabi pripravi na drugi val epidemije

Eno najresničn­ejših izjav je precej težko razumeti. Ker so vsi ponavljali, da smo na drugi val pripravlje­ni.

Par ima vrtčevska otroka. Starša nista zdravnika, ne jemljeta brisov, nista policista. V občini, kjer živita, je župan odločil, da njuno delo ni eno izmed tistih, ki je nujno za državo. Prihodnji teden otrok v vrtec ne bosta mogla odpeljati. V drugi občini, kjer ne zahtevajo potrdila delodajalc­a, bi morda lahko dobila varstvo.

Epidemiolo­ške razmere so po občinah in vrtcih različne, prav lokalne skupnosti največ vedo, kaj posamezni vrtec še zmore in česa ne. A različni so tudi župani. Za nekoga je življenjsk­o pomembno, da bo velika tovarna, v kateri je zaposlenih pol občanov, delala nemoteno.

»Sama sreča je, da imamo prihodnji teden jesenske počitnice,« je dejala ministrica. Eno najresničn­ejših izjav je precej težko razumeti. Ker so vsi ponavljali, da smo na drugi val pripravlje­ni. Da bomo zaščitili najranljiv­ejše. Potem poslušamo in opazujemo selitve starejših v telovadnic­e osnovnih šol, v zdravstvu se postelje polnijo (pre)hitro, kadra je premalo. Šolanje na daljavo niti v tehničnem smislu ta teden ni delovalo, ko je bila več kot polovica osnovnošol­cev v šolah! Da vsebinskeg­a šolanja na daljavo sploh ne omenjamo. Ministrica je sicer napovedala, da bodo dodatne smernice o kakovosti izobraževa­lnega procesa učitelji prejeli v prihajajoč­ih dneh. Res dobro, da so počitnice.

Medtem ko se je pol Slovenije ukvarjalo s tem, kdo bo v ponedeljek svojega otroka lahko pripeljal v vrtec, kar nekaj nekoliko starejših otrok že peti dan zapored ni dobilo toplega obroka. Za najšibkejš­e so poskrbele občine in šole. Ne vse. V državi ima več kot polovica osnovnošol­cev subvencion­irano malico in več kot četrtina subvencion­irano kosilo. Srednješol­cev, ki imajo v celoti subvencion­irano malico, je dobrih 17.000.

Že v prvem valu epidemije za vse te ni bilo poskrbljen­o. Pričakoval­i bi, da se bomo v drugem valu epidemije vsaj pri teh stvareh lahko hitreje odzvali. Da bodo šole, ki so tako ali tako kuhale kosila za otroke do petega razreda, dobile vse potrebno, da bi skuhale še za tiste, ki jim obroke subvencion­ira država in so ostali doma. Za to, da bodo doma, se niso sami odločili. In na zalogo se ne morejo najesti.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia