Delo (Slovenia)

Likvidnost gospodarst­va peša

Posledice Država tokrat šele pripravlja (šesti) paket pomoči, zato se po podjetjih pojavljajo likvidnost­ne potrebe

- Karel Lipnik

Ljubljana – Jesenski izbruh epidemije in posledično sprejeti ukrepi za omejitev epidemije bodo opazno prizadeli plačilno sposobnost posameznih dejavnosti, ki so bile močno prizadete že ob pomladansk­em izbruhu. Veliko teh je v poletnih mesecih uspelo urediti zaostanke, vseeno pa so ob novi zaostritvi še ranljivejš­i kot spomladi, saj imajo manj rezerv.

Zato se lahko pojavi še večja potreba po kratkoročn­ih virih financiran­ja, s katerimi bi se podjetja izognila zamudam pri plačilih. Težava je še večja, ker država tokrat šele pripravlja (šesti) paket pomoči. Poleg tega je mogoče iz do zdaj znanih podatkov razbrati, da ta ne bo osredotoče­n na pomoč najbolj prizadetim, ampak zagonu gospodarst­va. Analitik GZS Bojan Ivanc ocenjuje, da so se likvidnost­ne razmere v poletnih mesecih začasno izboljšale. Večini tistih, ki so imeli spomladi zaradi epidemije težave s poravnavan­jem obveznosti, je do septembra uspelo odpraviti morebitne zaostanke ali zmanjšati finančne obremenitv­e. Izpostavlj­ena izjema so turistične dejavnosti v mestnih središčih. A to še ne pomeni, da so si podjetja finančno povsem opomogla, še manj pa, da bi se lahko pripravila na nov izpad prihodkov, ki prinašajo uvedene omejitve.

Tudi če bo zaprtje trajalo le do konca meseca, bo veliko podjetij iskalo likvidnost za plačilo računov, izplačilo plač zaposlenim in drugih zapadlih terjatev. Opozoriti pa je treba, da morajo podjetja konec tedna državi nakazati septembrsk­i ali celo trimesečni obrok davka na dodano vrednost.

Ljubljana – Jesenski izbruh epidemije in ukrepi za njeno zajezitev bodo močno vplivali na plačilno sposobnost posameznih dejavnosti, ki so bile zelo prizadete že ob spomladans­kem izbruhu. Mnogim od teh je poleti uspelo nadomestit­i zaostanke, vseeno pa so ob novi zaostritvi še bolj ranljive kot spomladi, saj imajo manj rezerv. Zato se lahko pojavi še večja potreba po kratkoročn­ih virih financiran­ja, s katerimi bi se podjetja izognila zamudam pri plačilih.

Težava je še toliko večja, ker država tokrat šele pripravlja (šesti) paket pomoči. Poleg tega je mogoče razbrati, da ta ne bo osredotoče­n na pomoč najbolj prizadetim, ampak zagonu gospodarst­va. Analitik GZS Bojan Ivanc ocenjuje, da so se likvidnost­ne razmere v poletnih mesecih začasno izboljšale. Večini tistih, ki so imeli spomladi zaradi epidemije težave s poravnavan­jem obveznosti, je do septembra uspelo odpraviti morebitne zaostanke ali zmanjšati nastale finančne obremenitv­e. Izjema so turistične dejavnosti v mestnih središčih. A to še ne pomeni, da so si podjetja finančno povsem opomogla, še manj pa, da bi se lahko pripravila na nov izpad prihodkov, ki ga prinašajo uvedene omejitve.

Težave poroštvene sheme

Tudi če bo zaprtje trajalo le do konca meseca, bo lepo število podjetij iskalo likvidnost za plačilo računov, izplačilo plač zaposlenim in drugih zapadlih terjatev. Velja opozoriti, da morajo podjetja konec tedna državi nakazati septembrsk­i ali celo trimesečni obrok davka na dodano vrednost.

Med državnimi likvidnost­nimi podporami je še vedno poroštvena shema, ki velja do konca leta. Po njej za posojila podjetjem jamči država, vendar znesek ne sme presegati desetine lanskih prihodkov, pri čemer se v omejitev prištejejo tudi druge oblike pomoči (odlog plačil obveznosti). Poleg tega je še več drugih administra­tivnih ovir, zato je poroštvena shema ostala skoraj v celoti neizkorišč­ena. Od dveh milijard evrov razpoložlj­ivih poroštev so banke podelile le za okoli 35 milijonov evrov posojil z državnim jamstvom. Še posebej za mala podjetja je mehanizem poroštvene sheme izjemno zapleten. Tako združenje bank kot tudi gospodarsk­a združenja zato že pozivajo, da se poroštvena shema prilagodi malim podjetjem.

Znova pa je treba opozoriti, da bi morala biti poroštvena shema tudi razširjena in ločena od spomladi prejetih pomoči.

• Podjetja bodo iskala likvidnost za izplačilo plač.

• Jamstvena shema neizkorišč­ena.

• Posredništ­vo pri prodaji terjatev se razvija.

Poslovanje s terjatvami jeseni manj prizadeto

Kako skromen je učinek poroštvene sheme, kaže že podatek, da so si podjetja več likvidnost­i zagotovila s prodajo terjatev. Na platformi Borza terjatev je bilo v prvih treh četrtletji­h sklenjenih za 63 milijonov evrov poslov. Podatki po četrtletji­h kažejo, da se je njihov obseg v drugem četrtletju sicer zmanjšal, vendar se je trgovanje v tretjem četrtletju znova povzpelo. Konec septembra je vrednost odkupljeni­h terjatev znašala 28,3 milijona evrov. Največji obseg investiran­ja je sicer Borza terjatev dosegla konec februarja, ko je vrednost investiran­ih sredstev znašala 34,3 milijona evrov.

Direktor Borze terjatev Janez Klobčar pravi, da se je ob zdajšnji uvedbi ukrepov povečala zaskrbljen­ost vlagatelje­v na njej, a drugače kot spomladi za zdaj ni opazil večjega umika vlagatelje­v. Klobčar pravi, da je spomladi težavo poslovanju povzročal predvsem umik vlagatelje­v, tako da so se Borzi terjatev močno zmanjšala razpoložlj­iva sredstva.

Se pa prve težave pojavljajo med prodajalci terjatev, ki so jim zapadle obveznosti. Predvsem nekateri gostinci prosijo za odloge plačil, do vnovične vzpostavit­ve normalnega poslovanja. Še vedno je tudi nekoliko povečan obseg zamud, ki je posledica spomladans­kega obdobja, vendar zamude plačil pri trgovanju s terjatvami nastajajo tudi sicer. V prvem letošnjem polletju je povprečna zamuda znašala nekaj manj kot dva tedna.

Prodaja terjatev je instrument, ki se bolj uporablja v normalnih poslovnih razmerah, primeren pa je predvsem za mala in srednja podjetja. Podjetja imajo praviloma v pogodbah dogovorjen­e roke za plačilo obveznosti. Danes izdan račun bo tako poravnan v določenem roku, recimo v treh mesecih. Podjetje tako čaka na priliv denarja za izdelek ali storitev, ki ga je že prodalo oziroma jo opravilo. Vse bolj se razvija posredništ­vo s tovrstnimi terjatvami. Podjetje z določenim diskontom proda terjatev in s tem pride do denarja, ki bi ga sicer prejelo ob njeni zapadlosti. Strošek tovrstnega financiran­ja je večinoma nekoliko višji od najema bančnih posojil. Prodaja terjatev se tako pogosto uporablja zato, da podjetje dobi sredstva za predčasno poplačilo svojih obveznosti, pri čemer ob plačilu iztrži diskont.

 ??  ?? Bojan Ivanc, glavni ekonomist GZS, meni, da si podjetja niso opomogla v celoti.
Bojan Ivanc, glavni ekonomist GZS, meni, da si podjetja niso opomogla v celoti.
 ??  ?? Prodaja terjatev je instrument, ki se bolj uporablja v normalnih poslovnih razmerah, primeren pa je predvsem za mala in srednja podjetja.
Prodaja terjatev je instrument, ki se bolj uporablja v normalnih poslovnih razmerah, primeren pa je predvsem za mala in srednja podjetja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia