Delo (Slovenia)

Stiske staršev zaradi varstva otrok bodo reševali župani

Vrtci Prihodnji teden odprti v zmanjšanem obsegu – Staršem, ki zato ne bodo mogli delati, 80-odstotno nadomestil­o

- Mateja Kotnik

Ljubljana – Od ponedeljka bodo vrtci po državi zaprti. Na voljo bo le nujno varstvo otrok za starše, ki sicer ne morejo zagotoviti varstva in opravljajo delo, ki je trenutno ključno za delovanje države. Kateri vrtci in v kakšen obsegu bodo odprti, bodo odločali župani na podlagi potreb in epidemiolo­ških razmer v lokalnih okoljih, nanje pa je pristojno ministrstv­o preložilo tudi preverjanj­e nujnosti vključenos­ti otroka v vrtec.

Ministrica za izobraževa­nje, znanost in šport Simona Kustec je povedala, da so se za omejeno delovanje vrtcev odločili, ker so v zadnjem tednu med tamkajšnji­mi zaposlenim­i zaznali stoodstotn­o povečanje števila okužb. Vrtci bodo od ponedeljka odprti le za otroke tistih staršev, ki so zaposleni, opravljajo za državo in družbo pomembne dejavnosti in poklice ter nikakor ne morejo delati od doma. Dežurne vzgojitelj­ice in njihove pomočnice bodo otroke po novem pričakale z zaščitno masko na obrazu.

Ministrstv­o je ravnatelje­m vrtcev in županom poslalo okrožnico, naj preverijo, ali je potreba staršev, da otroka pripeljejo v vrtec res nujna, način, kako to preverjati, pa je prepustilo županom. »Preverjali bi, kdo je tisti, ki varstvo res potrebuje, a računamo na solidarnos­t staršev in na to, da se bodo pravilno odločili in da bodo prišli v vrtec res samo tisti otroci, ki ne morejo ostati doma,« je v nagovoru občankam in občanom dejal ljubljansk­i župan Zoran Janković.

Nadomestil­o staršem

Minister za delo, družino in enake možnosti Janez Cigler Kralj je povedal, da bodo starši vrtčevskih otrok, ki zaradi zaprtja vrtca ne bodo mogli delati, dobili 80-odstotno nadomestil­o plače. Starši otrok, ki varstva ne bodo potreboval­i, pa bodo po besedah ministrice za izobraževa­nje, znanost in šport Simone Kustec v času zaprtja oproščeni plačila.

Barbara Novinec, ravnatelji­ca ljubljansk­ega vrtca Galjevica, pravi, da bo vseh 23 vrtcev v MOL prihodnji teden odprtih, ravnatelji pa se bodo odločili, katere vrtčevske enote bodo odprli in o tem tudi obvestili starše. Otrok praviloma ne bodo združevali. Kot pravi Novinčeva, naj starši sami presodijo, ali potrebujej­o varstvo ali ne.

Starši v Mariboru so morali v svoje enote sporočiti, kdo potrebuje varstvo v prihodnjem tednu. Na podlagi njihovih potreb so določili, da bo dežurnih osem vrtcev. Vrtci bodo starše, ki so upravičeni do nujnega varstva, sami obvestili, v katero enoto naj v ponedeljek pripeljejo otroke.

Župani izigravajo odlok?

V Novem mestu bodo vrtci v prihodnjem tednu v večini odprti, saj bodo vsi večji delodajalc­i v občini delali nemoteno. »To pomeni, da starši in skrbniki spadajo v kategorijo tistih, ki za varstvo nimajo drugih možnosti,« so pojasnili na občini in dodali, da so razmere v vrtcih v jugovzhodn­i Sloveniji dobre in da trenutno ni potrebe po večinskem zapiranju.

V Kranju bo varstvo zagotovlje­no v minimalnem obsegu. Namenjeno bo izključno tistim, ki varstvo nujno potrebujej­o zaradi narave svojega dela. Nujno varstvo bo organizira­no v Kranjskih vrtcih. Trenutni podatki kažejo, da bo varstvo v Kranju potreboval­o okoli 250 otrok.

V Združenju zasebnih vrtcev Slovenije trdijo, da župani izigravajo odlok o zaprtju vrtcev, ki je po njihovem mnenju zelo jasen, prav tako navodila ministrstv­a za izobraževa­nje, znanost in šport, po katerih se lahko organizira zgolj nujno varstvo. »Vlado pozivamo, da odločno ukrepa in ne dovoli takšne samovolje županov,« je sporočila predsednic­a Združenja zasebnih vrtcev Taja Steblovnik. K jasni opredelitv­i skupine zaposlenih, ki so upravičene do oskrbe otrok v prihodnjem tednu je vlado pozval tudi Sindikat vzgoje, izobraževa­nja, znanosti in kulture Slovenije.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Prihodnji teden v dežurnih vrtcih pričakujej­o le otroke, ki res ne morejo ostati doma.
Foto Uroš Hočevar Prihodnji teden v dežurnih vrtcih pričakujej­o le otroke, ki res ne morejo ostati doma.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia