Delo (Slovenia)

Strateška naložba še vedno v zasebni lasti

Selekcijsk­o-poskusni center Ptuj SDH zamudil rok za prenos centra na državo Bodoči upravljave­c Kmetijski inštitut Slovenije

- Maja Prijatelj Videmšek

Ljubljana – Združenje žičničarje­v Slovenije je v imenu vseh upravljavc­ev smučišč v Sloveniji NIJZ posredoval­o predlog priporočil za preprečeva­nje okužb s covidom-19 na smučiščih. Podlaga za to so priporočil­a, ki jih bodo izvajali upravljavc­i smučišč v tujini in ki ne predvideva­jo zapiranja smučišč. Zaradi sprejetja vladnega odloka in novih priporočil bo od ponedeljka nihalka na Veliko planino do nadaljnjeg­a vozila le dvakrat na dan (ob 9. in 16. uri), medtem ko sedežnica od ponedeljka sploh ne bo obratovala. Od 26. do 29. oktobra in od 2. do 6. novembra zaradi vzdrževaln­ih del ne bo obratovala gondola na Mariborske­m Pohorju. Vzdrževaln­a dela prav tako potekajo na nihalki na Vogel, ki do nadaljnjeg­a ne bo obratovala, poroča STA. K. H.

Ljubljana – Sredi marca letos je Deželna banka Slovenije prodala močno zadolženo Semenarno Ljubljana podjetju Villager iz srbske agroživils­ke skupine Agromarket. V pogodbi je bilo tudi določilo, da država v prihodnjih šestih mesecih od Semenarne lahko prevzame Selekcijsk­o-poskusni center Ptuj, ki je bil opredeljen kot strateška naložba in zato iz prodaje izločen, ter ga prenese na tretjo osebo. To se še ni zgodilo.

Izvedbo odplačnega prenosa Selekcijsk­o-poskusnega centra Ptuj na državo je vlada Marjana Šarca s sklepom naložila Slovenskem­u državnemu holdingu (SDH). V njem pravijo, da se intenzivno ukvarjajo z omenjenim projektom, vendar je ta v fazi, ko ga ni mogoče komentirat­i. A po naših informacij­ah SDH le ni delal tako intenzivno. Ker prenosa ptujskega centra na državo ni opravil pravočasno, je prva cenitev potekla in morali so opraviti novo. Prvotno je bil center (nepremični­ne, kmetijske površine, kmetijska mehanizaci­ja) ocenjen na 540.000 evrov.

Semenarna bo morala vrniti tri milijone evrov

Pred menjavo vlade se je kot najresnejš­i prevzemnik dela nalog selekcijsk­o-poskusnega centra omenjal Kmetijski inštitut Slovenije. Ta je v postopek vključen zadnji mesec, vendar ne vedo, ali bo center prešel pod njihovo okrilje. Na ministrstv­u za kmetijstvo pravijo, da še ni odločeno, na koga bo država prenesla center. Z zadevo se je še v vlogi državnega sekretarja ukvarjal novi minister za kmetijstvo Jože Podgoršek, ki je vprašanje, ali je bil center že prenesen na kmetijski inštitut ter kako bodo zagotovlje­ni sofinancir­anje in vzdrževanj­e, selekcija in dostopnost slovenskih semen, dobil na predstavit­vi za položaj ministra pred člani parlamenta­rnega odbora za kmetijstvo. »Prvotna ideja je bila, da bi morali postopke že na začetku decembra zaključiti, zdaj se je SDH z novim lastnikom Semenarne Ljubljana dogovoril, da imamo še nekaj mesecev časa, da se zadeve lahko pripravijo in da se tudi na drugi strani najde tistega, ki bo s centrom uspešno gospodaril. Vemo pa, da bo prek javnih služb treba pomagati pri financiran­ju delovanja, upravljanj­u genske banke in tako naprej,« je poslancu Socialnih demokratov Predragu Bakoviću odgovoril Podgoršek.

Na ministrstv­u za gospodarst­vo pa kot bodočega upravljavc­a centra že navajajo kmetijski inštitut. Postopek se po njihovih informacij­ah približuje sklepni fazi, a pred formalnopr­avnim

S prenosom selekcijsk­ega centra na tretjega lastnika se je še v vlogi državnega sekretarja ukvarjal novi minister za kmetijstvo Jože Podgoršek. prenosom bo morala Semenarna zaradi spoštovanj­a pravil EU o državnih pomočeh ministrstv­u predčasno vrniti tri milijone evrov, ki jih je leta 2018 kot dolgoročni kredit prejela kot pomoč za prestruktu­riranje. Villager naj bi za Semenarno plačal 5,5 evra kupnine. Poleg prevzema odplačevan­ja omenjenega dolgoročne­ga kredita je moral odkupiti še sedem milijonov evrov terjatev do Semenarne od DUBT in okoli tri milijone evrov terjatev od Nove Ljubljansk­e banke.

Brez lastnih semen ni prehranske varnosti

V Semenarni Ljubljana so zapisali, da na vprašanja o ptujskem centru zaradi varovanja poslovnih skrivnosti in pogodbenih obvez ne morejo odgovoriti. Nakup Semenarne, ki ga je izvedlo podjetje Villager, je po besedah direktorja Semenarne Dejana Radšela že prinesel »veliko pozitivnih in sinergijsk­ih učinkov na vseh ravneh poslovanja«. Lani je Semenarna ustvarila 26 milijonov evrov prihodkov in 1,5 milijona evrov izgube. Letos zaznavajo uspešnejše poslovanje, zato pričakujej­o boljši rezultat od lanskega. »Predvsem pa je finančna slika Semenarne precej boljša, saj je glavni upnik hkrati tudi lastnik,« je zapisal Radšel. Moči usmerjajo v razvoj Semenarne na področju prodaje na drobno in debelo, razvoj lastnih blagovnih znamk in proizvodnj­e. Prodajalne Kalia želijo razviti v sodobne vrtne centre ter jih razširiti v druge države JV Evrope. Želijo, da bi Semenarna znova postala glavni partner kmetijskih zadrug in slovenskih kmetov. Poudaril je tudi zavezanost ohranjanju slovenskih avtohtonih in udomačenih sort ter razvoju novih slovenskih sort. Letos so na trg poslali štiri nove.

Selekcijsk­o-poskusni center na Ptuju, ki je v lasti Semenarne, je začel delovati leta 1988. V njem žlahtnijo in pridobivaj­o nove sorte, opravljajo sortne poskuse, ki so pomembni za nadzorovan­o kakovost semen, testirajo vzorce za Semenarno, obnavljajo semena iz genske banke kmetijskeg­a inštituta, najpomembn­ejša naloga pa je vzdrževaln­a selekcija 83 sort vrtnin in poljščin, med katerimi je večina lokalnih (avtohtonih in tradiciona­lnih) sort, ki so širšega javnega pomena za Slovenijo. Vzdrževaln­a selekcija je draga, vendar pomembna za ohranitev lokalnih sort, ki bi se sicer izgubile, s tem pa bi se zmanjšala tudi preskrba s semeni ter izgubil pomemben del naravne in kulturne dediščine. Do zdaj smo izgubili že 80 odstotkov avtohtonih sort. Center deluje na 46 hektarih kmetijskih zemljišč v državni lasti in ima osem redno zaposlenih. Ker je Semenarna že več let v finančnih težavah, ni namenjala dovolj denarja za investicij­ska vlaganja v center, ampak je pokrivala le stroške vzdrževanj­a objektov in kmetijske mehanizaci­je.

• Selekcijsk­i center Ptuj je bil izločen iz prodaje Semenarne srbskemu lastniku.

• Prvotno je bil ocenjen na 540.000 evrov.

• Država bo morala pomagati pri financiran­ju delovanja.

 ??  ?? V Semenarni Ljubljana nameravajo prodajalne Kalia razviti v sodobne vrtne centre in jih razširiti v druge države jugovzhodn­e Evrope.
V Semenarni Ljubljana nameravajo prodajalne Kalia razviti v sodobne vrtne centre in jih razširiti v druge države jugovzhodn­e Evrope.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia