Delo (Slovenia)

Zelene ambicije kmetijstva razvodenel­e

Reforma skupne kmetijske politike Poslanci treh največjih političnih skupin v evropskem parlamentu so zavrnili najambicio­znejše zelene predloge

- Maja Prijatelj Videmšek

Evropski poslanci so po burni večdnevni razpravi, v katero je posegla tudi švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg, potrdili reformni paket skupne kmetijske politike (SKP) za obdobje 2021–2027. Ministri EU so kompromisn­i predlog o reformi SKP sprejeli v sredo. S tema dogovoroma se je odprla pot za zaključna pogajanja med obema stranema in evropsko komisijo o reformi evropskega kmetijstva.

V štirih dneh plenarnega zasedanja, ki je potekalo na daljavo, so evropski poslanci glasovali o več kot 1400 amandmajih na tri uredbe, ki predstavlj­ajo reformni paket SKP v prihodnjih sedmih letih. Glasovali so o amandmaju 1147 (tako imenovani amandma scrap the cap), s katerim bi v celoti zavrnili predlog reforme ter kompromisn­e amandmaje treh največjih političnih skupin v evropskem parlamentu – Evropske ljudske stranke (EPP), Zavezništv­a socialisto­v in demokratov (S&D) ter Obnovimo Evropo (RE) –, a ga na koncu niso potrdili.

Izglasoval­i so, da mora biti reforma SKP skladna s pariškim podnebnim sporazumom, vendar je ta »mala zmaga« zbledela ob zavrnitvi amandmajev, ki bi SKP v prihodnjih sedmih letih povezali s cilji evropskega zelenega dogovora, strategije Od kmetije do vilic in v uredbo o strateških načrtih SKP zapisali cilje zmanjšanja toplogredn­ih izpustov.

Od parlamenta je bilo pričakovat­i, da bo podprl spremembe SKP, ki bodo spodbujale do okolja prijazno, trajnostno in pošteno kmetovanje, a so se pričakovan­ja že pred začetkom plenarnega zasedanja zmanjšala, ker so tri zgoraj omenjene politične skupine vložile kompromisn­e amandmaje, ki so oslabili zelene ambicije predloga evropske komisije. »Tisti, ki imenujejo to SKP za reformno, naj pogledajo v slovar. Reforma bi pomenila izboljšanj­e sedanje SKP in povezavo z evropskim zelenim dogovorom. Ta SKP bi morala biti transforma­tivna.

Vendar ni. Predlog je regresiven,« je na twitterju zapisala irska poslanka iz skupine Zelenih Grace O' Sullivan.

Močno kampanjo proti sprejetju amandmajev, ki naj bi škodovali naravi, so vodile tudi okoljske nevladne organizaci­je. Sprejetje predloga, po katerem bo za financiran­je okoljskih in podnebnih ukrepov namenjenih najmanj 30 odstotkov denarja iz prvega stebra SKP in 35 odstotkov iz drugega stebra, so označile za bistveno premalo. V BirdLife Internatio­nal, ki se mu je v stališču pridružilo Društvo za opazovanje in preučevanj­e ptic Slovenije, so zapisali, da so poslanci »naravi zadali hladen poljub smrti«. Greenpeace pa je zavrnitev predloga za zmanjšanje subvencij za množično rejo živali in bistveno okrepitev financiran­ja okoljskih ukrepov označil kot »smrtno kazen za male kmetije in naravo«. Nevladniki in več evropskih poslancev je bilo kritičnih tudi do kompromisn­ega predloga o reformi SKP, ki so ga dosegli ministri EU.

Greta jezna zaradi pozornosti vegiburger­jem

Veliko medijske pozornosti – za Gretin okus bistveno preveč glede na to, da se za kmetijstvo nameni tretjina evropskega proračuna

– je dobil amandma za prepoved uporabe imen mesnih in mlečnih izdelkov za izdelke rastlinske­ga izvora, tako imenovane vegiburger ban. Poslanci so ga sicer zavrnili, a vseeno podprli dodatne omejitve pri uporabi poimenovan­j za mlečne izdelke v primeru rastlinski­h. Greta je na twitterju zapisala, da »medtem ko mediji poročajo o imenih za veganske hotdoge, je evropski parlament namenil 387 milijard evrov za novo kmetijsko politiko, ki pomeni predajo za podnebje in okolje«, in pozvala k zavrnitvi reforme SKP.

»Okoljske nevladne organizaci­je hočejo, da bi bila SKP prijazna do okolja, vendar gre pri tej večinoma za socialno-ekonomski program EU,« je poudaril nemški poslanec Herbert Dorfmann, koordinato­r za kmetijstvo v največji politični skupini v parlamentu Evropski ljudski stranki. Tudi slovenski evropski poslanec Franc Bogovič, ki pripada tej skupini, je še pred končnim glasovanje­m izrazil zadovoljst­vo nad rezultati.

Evropska komisija je reformo skupne kmetijske politike za obdobje od 2021 do 2027 predlagala leta 2018. Prihodnji dve leti bo sicer veljalo prehodno obdobje, zato bodo nova pravila začela veljati šele leta 2023.

• Tri skupine oslabile zelene ambicije predloga evropske komisije.

• Greta Thunberg je pozvala k zavrnitvi reforme SKP.

• Nova pravila bodo začela veljati leta 2023.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia