Delo (Slovenia)

Revizija: nepravilno­sti v Berločniko­vi upravi

Petrol Ugotovili so sume kazenske in odškodnins­ke odgovornos­ti

- Nejc Gole

Ljubljana – Revizorji hiše BDO so v pregledu največjih poslov nekdanje uprave Petrola pod vodstvom Tomaža Berločnika zaznali elemente, ki bi lahko utemeljeva­li morebitno kazensko odgovornos­t uprave. Pri osmih poslih so ugotovili nepravilno­sti; za te bi lahko bila nekdanja uprava potencialn­o odškodnins­ko odgovorna.

Revizijska hiša BDO je pregledala 30 poslov Berločniko­ve uprave pri sponzorstv­ih, pridobivan­ju in prodaji naložb ter drugih investicij. Revizijo je naročila izredna skupščina Petrola, ki je bila sklicana za razjasnite­v predčasneg­a prenehanja mandatov uprave Tomaža Berločnika. Uprava pri večini poslov, kjer je revizija ugotovila nepravilno­sti, po mnenju BDO ni ravnala dovolj skrbno in večkrat ni pridobila potrebnih soglasij nadzornega sveta.

Osem spornih poslov

Revizorji so nepravilno­sti našli pri osmih poslih, je razvidno iz povzetka poročila delničarje­m o posebni reviziji poslov, ki jo je Petrol včeraj zvečer objavil na spletnih staneh Ljubljansk­e borze.

Podlago za odškodnins­ko odgovornos­t uprave so našli pri nakupu poslovnega deleža in dokapitali­zaciji mBillsa zaradi domnevnih kršitev statuta Petrola glede obveznega obveščanja nadzornega sveta in nezadostne skrbnosti uprave pri vodenju posla. Kot drugi sporni posel navajajo nakup 81-odstotnega poslovnega deleža v podjetju Zagorski metalac, kjer ugotavljaj­o tveganje preplačane kupnine. Kot

Upravi pod vodstvom Tomaža Berločnika očitajo nepravilno­sti pri osmih poslih. problemati­čno revizija poudarja ekonomsko upravičeno­st dokapitali­zacije družbe Petrol Beograd. Po ugotovitva­h BDO uprava ni ravnala dovolj skrbno pri investiran­ju v hrvaške vetrne elektrarne, v malo hidroelekt­rarno v BiH, pri nakupu rent-a-car podjetja Atet in podjetnišk­ega pospeševal­nika Abicit. Pomanjklji­vosti, ki so podlaga za odškodnins­ko odgovornos­t uprave, so tudi pri ustanovitv­i podružnic in nakupu bencinskih servisov v BiH, je še zapisano v povzetku revizije.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia