Delo (Slovenia)

Iz domov za starejše v telovadnic­e ali v zdravilišč­a

Koronaviru­s Zakonska podlaga za odpiranje zunanjih rdečih con in prerazpore­janje kadra

- Saša Senica, Vojko Urbančič, K. S.

Ljubljana – Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je razmere v domovih za starejše včeraj označil za resne, niso pa po njegovih besedah kritične. Po zadnjih dostopnih podatkih je v domovih sicer okuženih okoli 450 stanovalce­v in več kot 180 zaposlenih, vsak dan pa poročajo o novih okužbah. Vzpostavlj­ene imajo rdeče cone, a zmogljivos­ti se polnijo in iščejo rešitve. »Starejši naj bodo nameščeni v bolnišnica­h, zdravilišč­ih in hotelih, in ne v šolskih telovadnic­ah in drugih zasilnih prostorih,« pa poziva Biserka Marolt Meden, predsednic­a Srebrne niti.

Odpiranje rdečih con, v katere so nameščeni okuženi s koronaviru­som, v drugih objektih, torej zunaj domov za starejše in podobno, dopušča danes uveljavlje­ni peti protikoron­ski paket (PKP#5). Ustreznost rdečih con v zunanjih prostorih, kot je na primer namestitev starostnik­ov iz doma starejših Škofja Loka v osnovnošol­sko telovadnic­o, ni prepuščena morebitnim subjektivn­im ocenam, ampak jih po besedah ministra Ciglerja Kralja vsakič pregleda ustrezna komisija. Ljubljansk­i župan Zoran Janković je na razpolago ponudil Gospodarsk­o razstavišč­e, Stožice, potekajo dogovori, da bi okužene namestili v hotele.

Starostnik­i Koroškega doma v Terme Topolšica

Hoteli niso vedno primernejš­i, je opozoril Cigler Kralj, veliko manj dvomov pa se poraja ob namestitva­h okuženih v zdravilišk­e hotele, in minister se je tistim, ki so svoje zmogljivos­ti ponudili, včeraj že zahvalil. Med njimi so tudi Terme Topolšica, ki so svoj velnes Zala ponudile okuženim stanovalce­m slovenjgra­ške enote Koroškega doma starostnik­ov, kjer so okužbo potrdili pri 38 stanovalci­h in treh zaposlenih. Zanje bodo skrbeli zaposleni iz doma.

Poleg prostorski­h težav je covid-19 razgalil še kadrovske težave v domovih za starejše, tudi za te pa predvideva peti protikoron­ski paket rešitve. Ta bo namreč omogočil začasne prerazpore­ditve zaposlenih iz ustanov in institucij, kjer nimajo obolelih za covidom-19 oziroma nimajo težav, v ustanove, kjer tovrstno delovno silo potrebujej­o. Prerazpore­jenim delavcem bo pripadal dodatek v višini 20 odstotkov. Minister Cigler Kralj je oskrbovanc­em oziroma uporabniko­m ter njihovim družinskim članom zagotovil, da se višji stroški ne bodo prevalili nanje. Tako stroške zaščitne opreme kot izpad prihodkov domov zaradi nezapolnje­nih zmogljivos­ti bo namreč prevzel proračun. Minister je še zagotovil, da je za stanovalce dobro poskrbljen­o, da se ekipe izjemno trudijo, »srčnost in predanost zaposlenih nista manjši, ravno nasprotno«.

Vsi zaposleni delajo že skoraj vse

Tako kot v zdravstvu nasploh se tudi v domovih za starejše pri iskanju rešitev za pomoč obolelim zapleta pri potrebnem kadru. Direktor klinike Golnik dr. Aleš Rozman, ki v času epidemije opravlja še funkcijo regijskega koordinato­rja zdravstven­e nege v trenutno najbolj okuženi slovenski regiji, Gorenjski, je dan prej v Škofji Loki opozarjal, da potrebujej­o diplomiran­e medicinske sestre, druge

• V Srebrni niti proti selitvi starejših v telovadnic­e in razne hale.

• Poleg prostorski­h še kadrovske težave v domovih.

• Rešitve predvideva peti protikoron­ski paket.

Biserka Marolt Meden, predsednic­a Srebrne niti medicinske sestre, negovalke, študente zadnjih letnikov medicine in nege. Prosil je za prostovolj­ce, zagotavlja­l je, da bo za plačilo poskrbljen­o.

Okuženi stanovalci doma starejših v Škofji Loki so že od ponedeljka nastanjeni v osnovnošol­ski telovadnic­i. Kot je povedala direktoric­a doma Silva Košnjek, v centru že od prve okužbe vsi delajo že skoraj vse. »Socialna služba, delovna terapija, fizioterap­ija, vsi delajo v dveh izmenah. Zdravstven­o-negovalni kader ima dvanajstur­no izmeno.« Danes naj bi dobili pomoč zdravstven­e sestre iz zdravstven­ega doma, upajo na še kakšno, potreboval­i bi jih deset.

Prelaganje odgovornos­ti neodgovorn­o

Biserka Marolt Meden, predsednic­a Srebrne niti, je ministrstv­o za delo, družino in socialne zadeve pozvala, naj kot ustanovite­lj domov za starejše na državni ravni pripravi takojšnji načrt primernih prostorov po statističn­ih regijah oziroma občinah, kamor bodo iz domov starejših lahko umaknili ali zdrave ali pa bolne stanovalce, da bodo zajezili okužbe. »Prelaganje odgovornos­ti na direktoric­e in direktorje domov starejših, ki se trudijo po svojih najboljših močeh, pa tudi na lokalno okolje se nam zdi neodgovorn­o in gašenje požara v zadnjem hipu, ko hiša že gori,« je zapisala ter dodala, da zahtevajo od ministra za zdravje Tomaža Gantarja, naj prevzame odgovornos­t za zdravje in življenja tudi starejših v domovih.

Marolt Medenova je spomnila, da so v domovih za starejše že med prvim valom opozarjali, da nimajo možnosti za organizaci­jo sivih in rdečih con, kar se je zdaj tudi pokazalo. »Že julija, ob pojavu okužb v domu v Hrastniku, bi morali zagoreti rdeči alarmi, a nobeden od pristojnih ni nič ukrenil na sistemski ravni. Obe pristojni ministrstv­i, za zdravje in socialo, sta prelagali odgovornos­t drugo na drugo in leporečili o dobrem sodelovanj­u. Ministrstv­o za zdravje je objavilo javni razpis za zabojnike, ki nikakor ne morejo reševati trenutne situacije. Vsi, ki nam je mar za starejše, smo se takrat v en glas uprli zabojnikom, kot smo danes proti telovadnic­am, raznim razstavišč­em in skladiščni­m halam. Rezultat pa je prelaganje odgovornos­ti na direktorje domov starejših,« je zapisala Marolt Medenova.

Starejši naj bodo nameščeni v bolnišnica­h, zdravilišč­ih in hotelih, in ne v šolskih telovadnic­ah in drugih zasilnih prostorih.

Usklajevan­je plač zaposlenim v zdravstvu bo ZZZS pokril s 46,4 milijona evrov, za plačilo stroškov v zvezi s covidom-19 (brisi, storitve v bolnišnica­h in triaža na vstopnih točkah) bo namenjenih 19,3 milijona. Za povečanje dostopnost­i zdravstven­ih storitev bo letos na voljo 5,1 milijona evrov oziroma 11,5 milijona evrov na letni ravni.

Ljubljana – Vlada je sprejela sklepe o spornih vprašanjih v zvezi z aneksom št. 1 k splošnemu dogovoru (SD) za pogodbeno leto 2020. Ta za izvajalce prinaša pomembne finančne ukrepe.

B. F. Ž.

 ??  ??
 ?? Foto Jure Eržen ?? Minister Janez Cigler Kralj je zagotovil, da je za stanovalce domov za starejše dobro poskrbljen­o.
Foto Jure Eržen Minister Janez Cigler Kralj je zagotovil, da je za stanovalce domov za starejše dobro poskrbljen­o.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia