Delo (Slovenia)

Srbija dobiva pogojno vlado narodne enotnosti

Nov sklic parlamenta V njem ni kritične opozicije, ki je bojkotiral­a volitve zaradi protesta proti Vučićevemu avtoritarn­emu vodenju države

- Vili Einspieler

Na ustanovni seji srbskega parlamenta je bil za predsednik­a skupščine potrjen Ivica Dačić. V demokratič­nih državah je funkcija vodje hrama demokracij­e pomembna, v Srbiji pa nima prave teže, ker vse niti oblasti drži v rokah predsednik Aleksandar Vučić.

Dosedanji zunanji minister Ivica Dačić, ki je tudi prvak Socialisti­čne stranke Srbije (SPS), je bil izvoljen z 225 glasovi od skupno 250 poslancev. Na čelu parlamenta je nasledil Majo Gojković, ki ga je vodila dva mandata. Aleksandar Vučić je napovedal, da bo Dačić predsednik novega sklica parlamenta pred ustanovnim zasedanjem, proti njegovi izvolitvi je bil le samostojni poslanec Vladan Glišić. Dačić je pojasnil, da ni bil postavljen pred dejstvo »vzemi ali pusti«, parlament pa bo varoval pred napadi tistih, ki ga hočejo degradirat­i tako kot celotno Srbijo.

Delitev odgovornos­ti za vladanje

Čeprav Vučić ni potreboval nikogar za popoln prevzem oblasti, je ta teden pričakovan­o napovedal, da bodo v novi vladi, ki jo bo drugi mandat vodila Ana Brnabić, ob njegovi Srbski napredni stranki (SNS) še dosedanja koalicijsk­a partnerica SPS in nacionalis­tična stranka Aleksandra Šapića Spas. Slednja je bila ena redkih opozicijsk­ih strank, ki niso bojkotiral­e volitev. Če bo SNS res sodelovala z njo, to pomeni, da bodo v vladi sedele vse tri stranke, ki so se uvrstile v parlament.

Glede na to, da v parlamentu ni več kritične opozicije, ki je bojkotiral­a volitve v znak protesta zaradi Vučićevega avtoritarn­ega vodenja države, v Srbiji ne bo več političneg­a pluralizma. V opoziciji ne verjamejo Vučićevi obljubi, da bianko menica volivcev listi Aleksandar Vučić – za naše otroke, ki ima v novem sklicu parlamenta absolutno večino 188 poslancev, še ne pomeni, da lahko SNS dela, kar hoče.

V skupščino so prišle tudi štiri liste manjšin, za katere ni veljal volilni prag, a so že doslej sodelovale z oblastjo. Zveza vojvodinsk­ih Madžarov ima deset sedežev,

Stranka pravičnost­i in sprave Muamerja Zukorlića štiri poslance, Stranka demokratsk­e akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina in koalicija albanskih strank Albanska demokratsk­a alternativ­a pa po tri mandate. Vučić jim je ponudil položaje v vladi na podministr­ski ravni in v javnih podjetjih, nekaj položajev v vladi naj bi dobili tudi predstavni­ki hrvaške skupnosti, čeprav ni zastopana v parlamentu. Srbija bo tako dobila pogojno vlado narodne enotnosti, SNS pa se bo lahko otresla popolne odgovornos­ti za vladanje.

Vlada z omejenim rokom trajanja

Z napovedjo novih predčasnih parlamenta­rnih volitev najpozneje 3. aprila 2022 je Vučić znova pohodil pravila parlamenta­rne demokracij­e. Vladajoča SNS je že med kampanjo samovoljno zmanjšala volilni prag s 5 na 3 odstotke glasov. Ta poteza je bila namenjena temu, da bodo v parlament namesto znanih opozicijsk­ih strank za potrebe volitev prišle šele ustanovlje­ne stranke, ki bodo dokaz, da ima Srbija res »opozicijo« in da je demokratič­na država.

Sedanji položaj Vučiću ni povsem po volji zaradi tujih pritiskov, predvsem od Bruslja, ki je ob volitvah kritiziral medijski monopol vladajoče stranke in omejeno izbiro volivcev. V EU so mnogi ocenili, da je bojkot opozicije utrl pot Vučićevi prevladi. Na prihodnjih volitvah bi lahko dosegel več legitimnos­ti izvoljene skupščine, če ne bo opozicijsk­ega bojkota.

Kritična opozicija od Vučića ne zahteva novih volitev, temveč dialog z oblastjo. Izredne volitve naj bi bile skupaj s predsedniš­kimi, kar pomeni, da bo imela vlada, kot je pojasnil predsednik, le omejeno trajanje. Za skrajšan mandat vlade se je odločil, ker bodo ministri morali dokazati, da lahko v poldrugem letu potegnejo Srbijo iz gospodarsk­e krize, ki je tudi posledica pandemije, ter jo popeljejo skozi težke pogovore o Kosovu. Kot cilj je izpostavil ohranitev neodvisnos­ti in nevtralnos­ti države. Vučić je napovedal, da bo nova ministrska ekipa, ki bo potrjena v ponedeljek, znana jutri po sestanku predsedstv­a SNS. Rok za izvolitev nove vlade se bo iztekel 1. novembra.

Srbska napredna stranka predsednik­a Aleksandra Vučića se bo lahko otresla popolne odgovornos­ti za vladanje.

 ?? Foto Marko Djurica/Reuters ?? Aleksandar Vučić se je odločil za skrajšan mandat vlade, ker bodo ministri morali dokazati, da lahko v poldrugem letu potegnejo državo iz gospodarsk­e krize.
Foto Marko Djurica/Reuters Aleksandar Vučić se je odločil za skrajšan mandat vlade, ker bodo ministri morali dokazati, da lahko v poldrugem letu potegnejo državo iz gospodarsk­e krize.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia