Delo (Slovenia)

Upanje, da se dolgoletna vojna v Libiji vendarle končuje

Mirovna pogajanja Sprti strani sta se v Ženevi dogovorili o trajni prekinitvi ognja

- Boštjan Videmšek

Vojaški delegaciji libijske vlade narodne enotnosti, ki ima sedež v Tripoliju in jo podpirajo Združeni narodi, Turčija in Italija ter sile, zveste generalu Halifi Haftarju, ki ga podpirajo Egipt, Združeni arabski emirati, Francija in Rusija, sta se v četrtem krogu mirovnih pogajanj včeraj v Ženevi dogovorili o trajni prekinitvi ognja po državi. Pogajanja, ki potekajo pod okriljem ZN, se bodo prihodnji mesec nadaljeval­a v Tuniziji, kjer bosta sedli za isto mizo politični delegaciji sprtih strani.

Petčlanski delegaciji sta se v Ženevi dogovorili o takojšnji prekinitvi spopadov – orožje sicer v Libiji že nekaj tednov bolj ali manj miruje. Dogovor o prekinitvi ognja obsega tudi načrt o izmenjavi vojnih ujetnikov, zagon naftnih vrtin (ekonomske osi še zdaleč ne le državljans­kega konflikta) ter omogočanje pogojev – varnostnih in logistični­h – za nemoteno potovanje civilistov po globoko razdeljeni in v že skoraj deset let trajajoči vojni dodobra opustošeni državi. Znak »dobre volje« obeh strani je bil včerajšnji polet potniškega letala iz prestolnic­e Tripoli, ki je v rokah vlade narodne enotnosti, v Bengazi na vzhodu države, ki je pod popolnim nadzoroma Haftarjevi­h enot (Libijska nacionalna vojska). To se je zgodilo prvič po enem letu.

»Zgodovinsk­i dosežek«

Mediacijo med libijskima sprtima stranema je v Ženevi vodila posebna odposlanka Združenih narodov Stephanie Turco Williams, sicer nekdanja uslužbenka ameriškega zunanjega ministrstv­a. »To je pomembna točka obrata proti miru in stabilnost­i v Libiji,« je po koncu četrtega kroga pogajanj, ki po njenih besedah predstavlj­a »zgodovinsk­i dosežek«, povedala posebna odposlanka, ki se zaveda, da je pred Libijo še dolga pot. Država je prepredena z zunanjimi interesi, institucij­e ne delujejo, naftni posli bolj ali manj stojijo, velik del ozemlja je militarizi­ran, meje so, milo rečeno, prosojne.

»Pot je bila dolga in včasih težka. Vaše domoljubje je omogočilo, da smo napredoval­i in dosegli dogovor o prekinitvi ognja,« je delegate sprtih strani po koncu »trdega dela« pogajanj nagovorila Stephanie Turco Williams ter pozvala libijske vojaške in politične voditelje, naj pretvorijo dogovor o trajni prekinitvi ognja v širok in močen politični dogovor. Ob tem je posebna odposlanka ZN izrazila željo, da bi se begunci in notranje razseljeni ljudje lahko čim prej vrnili domov. Številni so razseljeni od začetka spopadov v Libiji pozimi 2011, ko so v severnoafr­iški državi izbruhnili spopadi med silami polkovnika Moamerja Gadafija in uporniškim­i milicami. Tem je z bombardira­njem režimskih ciljev na pomoč hitro priskočila zveza Nato.

»Če se bo zgodila božja volja, bo današnji dogovor ključ do miru in varnosti v Libiji,« je po slavnostne­m podpisu dogovora o trajni prekinitvi ognja dejal polkovnik Abu Ali Abušama, ki je v Ženevi vodil delegacijo vlade narodne enotnosti iz Tripolija.

Sledijo politična pogajanja

V petem krogu pogajanj v Tuniziji, ki bo najverjetn­eje odločilen za prihodnost Libije, bosta sodelovali močni politični delegaciji obeh strani – ti naj bi v mesecu dni določili datum parlamenta­rnih volitev, dogovorili naj bi se tudi o skupnem vodenju države v času, ko bo ta v tranziciji. Včeraj je sicer začel veljati trimesečni rok, v katerem morajo Libijo, peskovnik geostrateš­kih premikov, regionalne igre moči, državno vodenega organizira­nega kriminala in različnih paravojašk­ih enot ter, obenem, velikansko trgovino z orožjem in eno samo suženjsko taborišče za begunce in migrante, zapustiti številni tuji plačanci. To, med drugim, velja tako za podizvajal­ce ruske zunanje in varnostne politike iz vrst zasebnega podjetja Wagner Group, ki so se bojevali na Haftarjevi strani, kot za pripadnike proslulih sirskih uporniških milic, ki jih je pod svojo zastavo – kot podizvajal­ce – v Libijo kot podporo oblastem v Tripoliju poslala Turčija.

Ravno turški vstop v libijsko vojno je z obilno uporabo brezpilotn­ih letal bayraktar TB2 močno spremenil razmerja na bojiščih in generala Haftarja po poldrugem letu neuspešneg­a obleganja Tripolija dobesedno prisilil k mirovnim pogajanjem.

S prekinitvi­jo ognja je začel veljati trimesečni rok, v katerem morajo zapustiti Libijo številni tuji plačanci.

 ?? Foto Violaine Martin/AFP ?? Dogovor o trajni prekinitvi ognja sta dosegli vojaški delegaciji sprtih strani.
Foto Violaine Martin/AFP Dogovor o trajni prekinitvi ognja sta dosegli vojaški delegaciji sprtih strani.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia