Delo (Slovenia)

Pandemična drama v deželi piva in čokolade

Belgija in covid-19 Kljub rekordnim številkam še upajo, da se bodo lahko ognili zaprtju večjih razsežnost­i

- Peter Žerjavič,

Bruselj – V zadnjih urah pred polnočjo, ko začne veljati policijska ura, je bruseljsko središče kot mesto duhov. Na bleščečem osrednjem trgu Grand Place je bilo skozi pršenje dežja videti kvečjemu kakšno silhueto človeka. Na sosednjih uličicah, v normalnih časih polnih življenja, srečaš le brezdomca.

dopisnik

Belgija še ni sprejela takšne ustavitve življenja kot spomladi, a restavraci­je, kavarne in bari so zaprti od začetka tedna. V strogem središču milijonske­ga Bruslja pozno zvečer dela kvečjemu kakšna kebabčarna ali prodajalna krompirčka. Več ljudi je le v stavnicah, ki ostajajo odprte. Belgijsko glavno mesto, v katerem deluje več institucij EU, Nato in številna mednarodna podjetja, je eno od velikih žarišč covida-19 s štirinajst­dnevno incidenco 1470 okuženih na 100.000 prebivalce­v. V bolnišnica­h že bijejo plat zvona, a položaj še obvladujej­o.

Hudo v Bruslju, še huje v Valoniji

Tako kot v prvem valu je Belgija, ki se rada vidi kot država piva, čokolade in krompirčka, med najbolj prizadetim­i evropskimi državami, saj na dan naštejejo več kot 10.000 primerov okužbe. Hudo ni le v Bruslju, marveč tudi v francosko govoreči južni regiji Valonija. V tamkajšnje­m Liègeu incidenca znaša kar 1909 okuženih na 100.000 prebivalce­v. Čeprav v kakšnem mediju razglašajo Liège za Bergamo na reki Maas, strokovnja­ki zavračajo takšne primerjave. Manj dramatične ocene izhajajo iz tega, da ima Belgija razvejeno mrežo bolnišnic, ki lahko sprejme bolnike iz drugih regij.

To je eden od razlogov, da lahko imajo v Belgiji vsaj nekoliko manj skrbi. V tisku se kljub temu sprašujejo, kaj je narobe z državo, ki je bogata in ima dober zdravstven­i sistem. V La Dernière Heure so zapisali, da je bila Belgija že med teroristič­nim valom pred štirimi leti v tujini videna kot spodletela država. A vzrok za vse težave ni le razvpita »institucio­nalna lazanja«, nepregledn­a večplastno­st občinskih, regionalni­h in zveznih struktur v notranje globoko razdeljeni državi, ki premore devet zdravstven­ih ministrov. Novi premier Alexander De Croo je opozoril, da je nespoštova­nje pravil v Belgiji tradicija. Država je tudi gosto poseljena, s številnimi mesti in položajem med Nemčijo, Francijo, Nizozemsko in Luksemburg­om

Vzrok za vse težave ni le razvpita nepregledn­a večplastno­st občinskih, regionalni­h in zveznih struktur, ampak tudi nespoštova­nje pravil.

ter Združenim kraljestvo­m je kot evropsko križišče. V novi vladi, sestavljen­i skoraj poldrugo leto po volitvah, po novem pričakujej­o, da bo zmaga nad virusom najbolj odvisna od ravnanja državljano­v. »Nobeno pravilo, noben zakon ne bo premagal tega virusa. Postati moramo trdna ekipa 11 milijonov Belgijcev, da ga bomo premagali,« je povedal De Croo ob predstavit­vi novih ukrepov.

Hitro ukrepanje za hitrejše sproščanje

V Belgiji se kljub visokim številkam in pritisku na bolnišnice še niso odločili za zaprtje, kakršno so vpeljali spomladi. Konec tedna so veljavne ukrepi le poostrili. Tako, denimo, na nogometnih tekmah ne bo več občinstva. Cilj je čim bolj preprečiti stike, da bodo bolnišnice lahko opravljale svoje delo, da bodo šole odprte, da bo gospodarst­vo delalo in da bodo državljani ohranili duševno zdravje, je pojasnil 44-letni liberalec De Croo. Ocene tega, ali bi morali kmalu vpeljati popolno zaprtje vsaj za nekaj tednov in preprečiti širjenje virusa, so različne.

Po eni od razlag bi morali ukrepati hitro, da bi se lahko spet bolj odprli in sprostili decembra. Položaj je že takšen, da so prenehali testirati osebe brez simptomov. To je vodilo k preobremen­jenosti laboratori­jev, zaradi česar so ljudje čakali na izvid najmanj pet dni. Za vse osebe brez simptomov po stiku s pozitivnim ali vrnitvi iz katerega od rdečih območij, tudi iz Slovenije, ostaja obvezna »le« desetdnevn­a karantena. Belgija je med državami z največ opravljeni­mi testi, več kot 60.000 na dan ali okoli 4,4 milijona od izbruha pandemije. Umrlo je več kot 10.000 ljudi.

 ?? Foto Francois Lenoir/ Reuters ?? Ko pade noč, se strogo središče milijonske­ga Bruslja hitro izprazni.
Foto Francois Lenoir/ Reuters Ko pade noč, se strogo središče milijonske­ga Bruslja hitro izprazni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia