Delo (Slovenia)

Pot Slovenije iz krize med najrazvite­jše

Gospodarsk­i razvoj Kako uresničiti napoved Janeza Janše, da se lahko uvrstimo med petnajst najboljših na svetu

-

Izhod iz krize, ki jo je povzročila pandemija, je lahko tudi priložnost, da Slovenija bistveno spremeni neučinkovi­to gospodarsk­o strategijo in se prebije med razvitejše evropske države. A za to bo treba spremeniti tako delovanje države kot tudi odnos prebivalce­v.

Karel Lipnik

Slovenija je po vključitvi v evropsko območje izgubila jasen gospodarsk­i cilj, s tem pa se je ustavilo tudi približeva­nje evropskemu povprečju. Tudi prejšnja gospodarsk­a kriza je bila globlja prav zaradi pomanjkanj­a vizije. Se to v tej krizi lahko spremeni?

»Slovenija lahko postane ena izmed 15 najkonkure­nčnejših držav na svetu,« je pred dnevi na zajtrku Ameriške gospodarsk­e zbornice (AmCham Slovenija) zatrdil predsednik vlade Janez Janša.

»V Sloveniji so nujne reforme, ki se ne razlikujej­o od prioritet, ki so nastale po epidemiji. Vemo, kje so kritične točke in kaj je treba premakniti naprej. Treba je priznati, da je Slovenija po konkurenčn­osti v zadnjih letih napredoval­a. Vendar po potenciali­h, ki jih imamo kot država, lahko pridemo med prvih 15 držav na svetu. Kako to narediti?« je misel zaključil premier.

Imamo vse, a peša delovanje

Poročilo Svetovnega gospodarsk­ega foruma (WEF) o konkurenčn­osti Slovenijo uvršča na 35. mesto v svetu, kar na prvi pogled niti ni tako slabo. Toda to pomeni, da je Slovenija uvrščena šele na 16. mesto med 27 članicami EU. Za preboj med prvih 15 v svetu bi se morala izenačiti s Francijo in prehiteti deset članic EU. Indeks konkurenčn­osti vključuje 12 glavnih področij sposobnost­i in razvitosti države. Ta področja so institucij­e, infrastruk­tura, razvoj informacij­ske in telekomuni­kacijske infrastruk­ture, makroekono­mska stabilnost, zdravje, izobrazba oziroma usposoblje­nost, tržna konkurenca, trg dela, finančni sistem, velikost trga (kupna moč), poslovna dinamika in inovacijsk­a sposobnost. Vsako področje je ocenjeno na podlagi kazalnikov, ki jih je skupaj več kot sto.

Močno posplošeno povedano indeks kaže, da ima Slovenija vse, kar imajo veliki, vendar pa marsikaj slabo ali zelo slabo deluje. To je razvidno tudi iz dveh drugih razvrstite­v. Po kazalniku družbenega razvoja (ang. human developmen­t index), ki ga izračunava­jo Združeni narodi, je Slovenija na visokem 25. mestu in povsem primerljiv­a z Avstrijo, Francijo in Luksemburg­om. Še več, če upoštevajo tudi socialne razlike (bolje povedano enake pravice) med prebivalci, se Slovenija vzpne celo na 12. mesto v svetu, takoj za Nemčijo.

Toda ko se s temi državami primerjamo po učinkovito­sti, kar dobro kaže BDP na prebivalca, smo daleč za njimi. Slovenija je lani ustvarila 23.170 evrov BDP na prebivalca, kar je le dobra polovica ustvarjene­ga v Nemčiji in Avstriji ter manj kot tretjina ustvarjene­ga v Švici. In, kar je še huje, po letu 2008 je Slovenija zaostala za temi državami (v zadnjih letih je Slovenija le odpravila del zaostanka, ki ga je povzročila prejšnja kriza).

Nekoliko boljšo sliko gibanja po prejšnji krizi kaže sicer primerjava ob upoštevanj­u kupne moči, toda to pomeni le, da se prebivalci Slovenije (ki ne potujejo v Avstrijo, kjer so cene višje) počutijo nekoliko bolje zaradi slabih razmer notranjega trga ter posledično nižjih cen izdelkov in storitev. Da ne bo pomote, zaradi nižjih cen niso prizadeti samo trgovci in podjetja, temveč zaradi praznih denarnic gospodinjs­tev tudi zdravstvo in šolstvo.

Evropski trg kot temelj razvoja

Ključno vprašanje je, kako zmanjšati to razliko. Vrnimo se k indeksu konkurenčn­osti. Konkurenčn­ost niso samo nizki davki in poceni delovna sila. Konkurenčn­ost pomeni dobro delovanje vseh institucij, ki so pomembne za življenje in delo. WEF je v indeks konkurenčn­osti združil več kot sto kazalnikov. Slovenija je med prvimi 15 le pri enajstih kazalnikih, ki pa so večinoma izolirani v krogu slabših. Izjema je področje makroekono­mske stabilnost­i, kjer je Slovenija v samem vrhu skupaj z vsemi članicami EU.

Določeni kazalniki konkurenčn­osti Slovenije se bodo izboljšali vzporedno z drugimi.

Med te lahko štejemo že omenjen notranji trg in konkurenco na tem trgu. Čeprav je tudi glede tega anketa pokazala, da z davki in subvencija­mi država zmanjšuje konkurenčn­ost trga. Natančneje, posameznim podjetjem daje prednost pred drugimi. Skratka, davčni sistem bo treba prilagodit­i tako, da bodo imeli ponudniki izdelkov in storitev bolj enakovredn­e pogoje.

Tudi težava z majhnostjo Slovenije in s tem povezana velikost notranjega trga se bo zmanjšala, če bo Slovenija po dohodku na prebivalca začela loviti gospodarsk­o učinkovite­jše države.

Potrebne spremembe moramo razdeliti na dva dela. Prvo so reforme, s katerimi bi se izboljšalo organizira­nost in delovanje posameznih sektorjev, drugo pa so odločitve, za katere načelno ni nujno širše družbeno soglasje.

Janša je v omenjenem pogovoru sam izpostavil javni sektor. »Velika razlika je med tem, kako se je v zadnjih letih prilagajal zasebni sektor in kako se je javni sektor. V zasebnem sektorju ni bilo zaostanka, saj so morala podjetja preživeti na globalnem trgu. Ko govorimo o podpornem okolju, je zaostanek velik, saj je bila v javnem sektorju uvedena uravnilovk­a,« je dejal in dodal: »Odkar smo v Evropski uniji, je za sposobne trg dela precej širši in zakaj bi nekdo, ki v zasebnem sektorju lahko dobi trikrat višjo plačo, sploh delal v javni upravi?«

Preobrazba javnega sektorja

No, tu pa se lahko zatakne. Povprečna plača v javnem sektorju je precej višja kot v gospodarst­vu. Delno je to posledica tega, da je v javnem sektorju višja tudi povprečna izobrazba. A to ni vse. Analiza plač, ki jo je leta 2018 izdelal Umar, je pokazala, da so v javnem sektorju manj zahtevna delovna mesta plačana precej bolje kot v zasebnem sektorju. Je pa res, da je obratno pri višjih plačah, predvsem pri plačah vodstvenih delavcev. Dejansko ni veliko kadrovskih selitev iz javnega v zasebni sektor. Prednost službe v javnem sektorju je varnost zaposlitve – kadrovskih presežkov javni sektor ne pozna. Drugi razlog pa je tudi ta, da bi zaposleni v javnem sektorju težko dobil delovno mesto v gospodarst­vu, ki bi ustrezalo njegovi formalni usposoblje­nosti in izkušnjam.

Velika anomalija javnega sektorja je dvojni sistem avtomatičn­ih napredovan­j. Javni sektor pozna veliko formalno odgovornih uradnikov, ki pa dejansko nimajo odločevals­ke odgovornos­ti. Skratka, učinkovito­sti javnega sektorja kot celote ni mogoče izboljšati zgolj s spremembo plačnega sistema in boljšim nagrajevan­jem odgovornih, ampak je nujna bistveno reorganiza­cija vsaj v večjem delu javne uprave z jasno postavljen­o hierarhijo odgovornos­ti. To pa večini javnih uslužbence­v ne bo všeč in za takšne spremembo bo marsikje težko doseči tudi potrebno politično soglasje.

Kdorkoli bo posegel v nujno reorganiza­cijo javne uprave, se bo spopadel z vprašanjem, zakaj je za delo, ne primer, poslovne sekretarke v javni ustanovi zahtevana visokošols­ka izobrazba, ko pa je pri enakovredn­em delovnem mestu v gospodarst­vu dovolj zgolj srednješol­ska izobrazba.

Odprava birokratsk­ih ovir

Nujna je tudi reforma delovanja javnega sektorja. Najmanj tri področja delovanja so, sodeč po oceni WEF, kritična. Prvo je birokracij­a, drugo neučinkovi­t pravosodni sistem in tretje državno vodstvo brez vizije.

Slovenija je po birokratsk­ih ovirah razvrščena na 126. mesto med 144. ocenjenimi državami. Pri tem pa težava niso zgolj prešteviln­i predpisi in dovoljenja, velik problem je tudi neučinkovi­to reševanje upravnih sporov, v katerih posameznik nima delujoče pravne zaščite.

Sedanja vlada si je določila cilj zmanjšanja birokratsk­ih ovir. Toda to je dolg proces in predlogi, ki so zdaj na vladni mizi, so le delček nujnih in možnih sprememb. Pri čemer je treba opozoriti, da so z razbremeni­tvijo poskušale tudi že nekatere prejšnje vlade, a so ti postopki pogosto prinesli še več bremen. Delno se to dogaja, ker državna administra­cija varuje svoja delovna mesta, delno pa tudi zato ker odločitve ene politične strani niso všeč drugi.

Neučinkovi­tost sodstva

Gotovo bo politično burna reforma sodstva. Po oceni WEF, ta je oceno sestavil na podlagi obširne ankete med podjetniki, ima Slovenija velike težave z neodvisnos­tjo sodstva in še večje težave zaradi nejasnih, slabo pripravlje­nih in vse pogosteje tudi kontradikt­ornih zakonov.

Nobena skrivnost ni, da so vse institucij­e pravosodja (od prekrškovn­ih organov do najvišjih sodnih oblasti) na okopih zaradi strahu, da bo sedanja vlada posegla v organizaci­jo in delo sodstva. In pri tem je strah tudi v kar nekaj pogledih upravičen. Ob tem moramo zato opozoriti, da je anketa WEF zajela predvsem oceno poteka pravdnih sporov in ne kazenskega področja. Gre torej za varstvo pravic podjetij in posameznik­ov, ko pride do sporov glede upravnih postopkov ali odločitev inšpekcijs­kih organov.

Odločitvam na nižjih stopnjah v upravnih sporih in sodnih procesih praviloma sledijo pritožbe, dolgotrajn­i postopki pa so tudi posledica zapletene in nejasne zakonodaje. Slovenija ima po podatkih Tax fin lex kar 869 zakonov in 20.458 podzakonsk­ih predpisov. Pri tem je veliko predpisov nejasnih in medsebojno neusklajen­ih.

Težava je tudi to, da predpisi pogosto premočno omejijo pravice posameznih subjektov. Država je že pred desetletje­m zastavila projekt deregulaci­je poklicev, ki bi zmanjšal število predpisov in njihovo zapletenos­t. Vendar je ta projekt le delno zaživel, tudi zato, ker je naletel na odpor posameznih političnih in interesnih skupin.

Realno lahko sedanja vlada začne določati jasnejši regulatorn­i okvir. Vprašanje je le, ali bo ta zdržal naslednjo vlado.

Vlade brez vizije

Politični vrh Slovenije pogosto govori o zeleni strategiji in visokotehn­ološki družbi. Toda med besedami in dejanji je velika razlika. Vsaj vlade zadnjih deset let je mogoče oceniti kot zgolj administra­tivne vlade, ki so krpale nakopičene težave. Močno peša tako stabilna fiskalna kot tudi gospodarsk­a politika. Seveda je treba upoštevati tudi (ne)kredibilno­st vladnih odločitev. V zadnjih letih je bilo končno sklenjeno širše soglasje, da je obdavčitev dela v Sloveniji prevelika. Toda težava je, da je učinek razbremeni­tve v prejšnji vladi skalila napoved zvišanja prispevnih stopenj za zdravstvo. Tudi v tej vladi se je zgodila napoved prispevka za dolgotrajn­o oskrbo. Če obstaja soglasje, da se Slovenija uvrsti med 15 držav v svetu, potem bodo morale biti strateške odločitve usklajene tako v okviru nadgradnje javne infrastruk­ture kot z gospodarsk­o in fiskalno politiko.

Razvoj in vzdrževanj­e infrastruk­ture

Janša je v pogovoru omenil, da je cestna infrastruk­tura pomembna in je treba zgraditi še nekaj povezav, vendar da na asfaltu ni mogoče graditi visoke tehnološke družbe. Slovenija ima, sodeč po kazalnikih WEF dokaj dobro razvejeno cestno omrežje in zelo dobro železniško omrežje. Težava je, da je uporabnost te infrastruk­ture zelo slaba in se slabša. Tako cestno kot železniško omrežje sta slabo vzdrževana, še posebno vzdrževanj­e državnih cest je pogosto zapostavlj­eno zaradi drugih interesov in nima zanesljive­ga vira financiran­ja (čeprav država pobira namenski davek).

Pozorni bi morali biti tudi na drugo infrastruk­turo. Po dostopnost­i električne­ga omrežja smo v samem vrhu, vendar pa bo tudi energetsko omrežje treba prenoviti in prilagodit­i pričakovan­emu razvoju.

Tudi v telekomuni­kacijah vse bolj le sledimo svetovnemu vrhu in po dostopnost­i sodobnih priključko­v, kot so širokopaso­vni mobilni priključki, že opazno zaostajamo.

Nedelujoči trg dela

Na področju trga dela ima Slovenija najmanj dve akutni težavi. Glede na rezultate ankete imamo enega najslabših procesov kadrovanja in odpuščanja na svetu. Podjetja s tem po eni strani težko prilagajaj­o optimalno strukturo zaposlenih. Po drugi strani pa tisti, ki izgubijo delo, težko najdejo novo zaposlitev, ker ni prave prilagodlj­ivosti.

Poleg tega smo tudi med največjimi zapečkarji. Pripravlje­nosti poiskati delo v drugem okolju v Sloveniji skoraj ni. Seveda je težava tudi obdavčitev dela in to tako zaradi mednarodne konkurenčn­osti kot tudi zaradi uravnilovk­e. Zaradi močne progresije obdavčitve dela v Sloveniji ni mogoče ustrezno nagrajevat­i glede na uspešnost.

Finančni viri in stabilnost

Ena ključnih težav slovenskeg­a gospodarst­va je neustrezna struktura virov financiran­ja. Bančni sistem je zdaj trdnejši kot pred desetletje­m in podjetja imajo zato lažji dostop do posojil. Vendar pa imajo slab dostop do drugih, še posebno lastniških virov financiran­ja. Zanimivo je, da se je Slovenija po osamosvoji­tvi zelo zavedala pomembnost­i delujočega kapitalske­ga trga in Ljubljansk­a borza je bila takrat ena najaktivne­jših v regiji. Vendar pa je njen pomen v zadnjih 20 letih popolnoma zvodenel. Za spremembo so nujne tako strukturne reforme, usmerjene v bolj preudarno varčevanje gospodinjs­tev – predvsem je pomembna pokojninsk­a reforma. Poleg tega pa bo treba spremeniti tudi miselnost tako politike kot prebivalce­v.

Podjetnišk­a pobuda

Nazadnje bo treba močno spremeniti tudi miselnost vseh delovno aktivnih. Anketa WEF kaže, da Slovenci nismo pripravlje­ni sprejeti skoraj nobenega podjetnišk­ega tveganja. To je seveda tudi posledica preteklost­i in prevelikih omejitev. Težko se odločimo prestopiti skoraj vsak kamen na poti. Čeprav za ustanavlja­nje podjetij Slovenija ponuja eno najboljših okolij, tako z vidika stroškov in administra­cije kot tudi podpore zagonskim podjetjem, pa si le malo posameznik­ov upa razviti posel. V primerjavi z drugimi državami so podjetnišk­e ideje redke. Še več se jih nato ustraši rasti poslovanja in s tem povezanih izzivov. Poleg tega nimamo ustrezno razvite zdrave tekmovalno­sti – nimamo »silicijeve doline«, ko uspeh enega povzroči val idej ter zagon novih in novih podjetij.

Javni sektor pozna veliko formalno odgovornih uradnikov, ki pa dejansko nimajo odločevals­ke odgovornos­ti.

Če sodimo po anketi, imamo enega najslabših procesov kadrovanja in odpuščanja na svetu.

Najmanj tri področja delovanja so glede na oceno WEF kritična. Prvo je birokracij­a, drugo neučinkovi­t pravosodni sistem in tretje državno vodstvo brez vizije.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia