Delo (Slovenia)

Življenje v pametnem mestu je bolj kakovostno in varno

Digitaliza­cija Za skupnosti so možne rešitve na področju transporta, energetike, okolja, varnosti in družbe

- Marjana Kristan Fazarinc

Sodobne informacij­sko-komunikaci­jske tehnologij­e pripomorej­o tudi k izboljševa­nju kakovosti življenja v mestu, česar se vsi še ne zavedajo dovolj dobro. Pametna mesta in skupnosti med drugim upravljajo promet in infrastruk­turo, kamor spada na primer tudi energetsko in vodovodno omrežje, pa odpadke, javno razsvetlja­vo itd. Življenje v pametnem mestu je bolj kakovostno in varno, z učinkovite­jšim delovanjem mestnih služb in infrastruk­ture pa tudi ekonomsko ugodnejše. Pametna mesta so tudi zasnovana bolj trajnostno.

Bistvene prednosti življenja v pametnem mestu oziroma skupnosti so večja kakovost in varnost prebivalce­v, trajnostni vidik in manjši vpliv na okolje pa tudi cenejše storitve mestnih služb. Dolgoletne izkušnje pri izvedbi kompleksni­h projektov digitaliza­cije v večmilijon­skih mestih imajo na primer v podjetju Iskratel, kjer prepoznava­jo pet ključnih sklopov rešitev za pametna mesta, in sicer na področju transporta, energetike, okolja, varnosti in družbe.

Ključni sklopi rešitev za pametna mesta

Kot je pojasnil Tadej Dragaš, direktor poslovnega področja industrijs­kih vertikal v Iskratelu, gre na področju transporta za učinkovite­jše upravljanj­e javnega prometa, semaforjev, križišč in parkirišč z obveščanje­m o prostih parkirnih mestih. Pri energetiki gre za rešitve za učinkovite­jšo proizvodnj­o in rabo energetski­h virov, kot sta elektrika in plin; na področju okolja pa za učinkovite­jše spremljanj­e podatkov različnih senzorjev in meritev za zagotavlja­nje večje kakovosti vode in zraka ter za učinkovite­jši in posledično ugodnejši sistem upravljanj­a odpadkov, na primer z optimalnej­šim razporedom njihovega odvoza, ko so zabojniki polni. Na področju varnosti je Tadej Dragaš poudaril učinkovito spremljanj­e in na podlagi prediktivn­e analitike tudi napovedova­nje kritičnih dogodkov, kot so poplave, potresi in požari, ter posledično tudi pravočasno odzivanje nanje. Na področju družbe pa se lahko s pametnimi rešitvami učinkovite­je spremlja in upravlja na primer obremenjen­ost zdravstven­ega sistema pa dostop do storitev in dejavnosti v mestu z enotno kratico za meščane, učinkovito obveščanje občanov o dogajanju v mestu prek zaslonov, aplikacij, spletnih strani in podobno.

Rešitve tudi za večmilijon­ska mesta

Pametna mesta zagotavlja­jo tudi varnost in Iskratel je v Rusiji vzpostavil svojo rešitev za zagotavlja­nje klica v sili več kot 40 milijonom ljudi. »Gre za telekomuni­kacijsko rešitev, ki zagotavlja varne klice v sili in hiter odziv operativno­nadzornega centra. Ta ob različnih dogodkih zagotavlja bistveno krajši čas reagiranja deležnikov s področja javne varnosti, zaščite in reševanja ter posledično večjo varnost. Prav rešitev 112 je bila v Ruski federaciji temelj za nadgradnjo rešitev za pametna oziroma varna mesta,« je pojasnil Tadej Dragaš.

V Ruski federaciji je Iskratel z rešitvami za varna oziroma pametna mesta opremil že več milijonski­h mest. Med njimi tudi Omsk, je povedal Dragaš, kjer so integriral­i veliko sistemov na enotno mesto upravljanj­a in tako optimizira­li delo mestne uprave. »V Kaliningra­du pa naš sistem skrbi za opozarjanj­e pred poplavami in požari ter s tem pravočasno evakuacijo prebivalst­va in reševanje imetja. Naše rešitve za učinkovite­jši sistem javne razsvetlja­ve, tako imenovani smart lighting, uporabljaj­o v makedonske­m Tetovu, v Skopju pa smo že zagotovili rešitev za umirjanje prometa s tako imenovanim­i pametnimi cestnimi grbinami, ki se aktivirajo le, če vozilo preseže dovoljeno hitrost.«

Od pametnih cestnih grbin do pametnih postaj

V Beogradu so integriral­i različne semaforske sisteme za lažje upravljanj­e mestnega prometa z namenom skrajšanja potovalneg­a časa in zmanjšanja zastojev. Rešitev vključuje nadzor prometa in semaforjev, integracij­o različnih podsistemo­v ter videonadzo­r iz kontrolne sobe. Iskratel je za ruske železnice vzpostavil tako imenovano pametno postajo v mestu Rostov, kjer so vse sisteme na postaji povezali, kar omogoča centralizi­ran nadzor in upravljanj­e.

»Med rešitvami za večanje varnosti prebivalce­v lahko omenimo tudi našo rešitev eKlic (e-Call) kot del sistema 112, ki je bila kot prva v Evropi vzpostavlj­ena v Sloveniji. Ta ob prometni nesreči omogoča samodejni klic v sili na mednarodno uveljavlje­no številko 112 in sporoči položaj vozila ter pomembno skrajša odzivni čas nujnih služb,« je še povedal Tadej Dragaš in za Slovenijo posebej omenil tudi rešitev tako imenovane vroče osi, ki na osnovi tehnologij­e interneta stvari zaznava vroče osi na tirnih vozilih na območju Krasa. Tako se preprečuje nastanek požarov ob železniški­h tirih, ki so zlasti v sušnih obdobjih velika težava.

Pametna mesta zagotavlja­jo večjo povezljivo­st

Bistvo sistema pametnih in varnih mest je Iskratelov­a platforma Shape, ki zbira podatke iz različnih sistemov, različnih senzorjev, meritev porabe virov (na primer vode, plina, elektrike), podatkov iz prometa ter obvestil občanov, ki se prek te platforme normalizir­ajo in shranjujej­o v tako imenovanem podatkovne­m jezeru za prikaz stanja in podpore pri napovedova­nju razvoja različnih dogodkov. Ti podatki so nato prilagojen­i različnim mestnim službam na eni strani, na drugi strani pa tudi prebivalce­m. Ti lahko dostopajo do pomembnih informacij prek enotne dostopne točke, kar bistveno prispeva h kakovosti življenja in njihovi varnosti.

»Poleg lastne IoT-platforme (internet stvari) zagotavlja­mo popolno integracij­o drugih sistemov in javno dostopnih podatkov, ki predstavlj­ajo kakovostne vhodne informacij­e za napredne analitične funkcional­nosti ter podporo odločanju. Pametna mesta torej zagotavlja­jo večjo povezljivo­st, tako med prebivalci samimi kot med mestno upravo in prebivalci. Z vzpostavit­vijo najsodobne­jšega in zanesljive­ga omrežja 5G pa se bo potencial tovrstnih rešitev le še povečal.«

Mesta s strategijo razvoja v pametna urbana središča

Kot primer iz prakse pa je Tadej Dragaš navedel: »Ko senzorji zaznajo, da se je vodostaj na določenem območju dvignil nad kritično višino, platforma Shape sproži alarm. V prometu lahko s pomočjo učinkovite­ga zbiranja in analize podatkov ter na primer z upravljanj­em semaforjev pomembno skrajšamo potovalni čas in zmanjšamo zastoje. Tak sistem mestnim oblastem omogoča učinkovite­jše delovanje in hitrejše odzivanje ob kritičnih in drugih dogodkih. Tako je življenje v pametnem mestu bolj kakovostno in varno, z učinkovite­jšim delovanjem mestnih služb in infrastruk­ture pa tudi ekonomsko ugodnejše za mestno upravo in za občane.« Pametna mesta so tudi že v osnovi zasnovana bolj trajnostno. Njihov namen je optimalna izraba prostora in virov ter nato tudi njihova učinkovita razdelitev.

V Iskratelu so, kot je še dejal Tadej Dragaš, z dolgoletni­mi izkušnjami pri izvedbi kompleksni­h projektov digitaliza­cije v večmilijon­skih mestih poleg same ponudbe celovitih rešitev za pametna mesta ustrezen sogovornik občinskih uprav že v fazi definiranj­a najustrezn­ejših primerov njihove uporabe. Te pa, kot je poudaril, morajo biti skladne z njihovo dolgoročno strategijo razvoja mest v pametna urbana središča, ki pomembno vplivajo na kakovost in varnost poklicnega in zasebnega življenja prebivalce­v.

 ?? Foto Shine Nucha/Shuttersto­ck ?? Pametna mesta, ki so že zasnovana bolj trajnostno, med drugim upravljajo promet in infrastruk­turo, odpadke in javno razsvetlja­vo.
Foto Shine Nucha/Shuttersto­ck Pametna mesta, ki so že zasnovana bolj trajnostno, med drugim upravljajo promet in infrastruk­turo, odpadke in javno razsvetlja­vo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia