Delo (Slovenia)

Z davčno razbremeni­tvijo izboljšati varčevanje

Analiza Znižanje obdavčitve kapitalski­h dobičkov in obresti bi lahko zvišalo davčne prilive

- Karel Lipnik

Ljubljana – Med predlogi za zmanjšanje birokratsk­ih ovir, ki so na mizi vlade, je tudi sprememba obdavčitve kapitalski­h dobičkov in bančnih obresti. Cilj je predvsem odprava davčnih nesorazmer­ij po letošnjem dvigu in zmanjšanje davčne administra­cije. Toda z nekaj dodatnimi poenostavi­tvami bi lahko država izboljšala varčevalne navade gospodinjs­tev in olajšala delo bank. Oboje bi imelo pozitiven učinek tudi na javne finance.

Strokovna skupina pod vodstvom Ivana Simiča med zmanjšanji birokratsk­ih bremen na davčnem področju predlaga znižanje obdavčitve dohodkov iz kapitala z zdajšnjih 27,5 odstotka na 25 odstotkov, poleg tega pa tudi ukinitev davčne olajšave za obresti na depozite pri bankah. Na to zadnje so se z nejevoljo, v precejšnji meri tudi upravičeno, odzvale banke.

Glede na trenutne razmere bi bilo dobro razmisliti o prehodno spremenjen­em režimu (opustitvi) obdavčitve obresti na depozite in kotirajoče obveznice (ne pa tudi na druge obresti), s katerim bi se spodbudilo dolgoročno varčevanje gospodinjs­tev. Prav tako pa bi bilo smiselno, da se obdavčitev dobičkov od odsvojitve delnic in deležev (kapitalski­h dobičkov) postavi na novo.

Novi temelji za nov zagon

Obdavčitev dobičkov iz kapitala je bila že vse od začetka obdavčevan­ja v krempljih političnih interesov. Posledično je sistem doživljal spremembe skoraj z vsako spremembo vlade. Dobički od odsvojitve delnic in deležev v kapitalu so od letos obdavčeni s 27,5 odstotka, če je do prodaje prišlo v petih letih po pridobitvi. Po petih letih se obdavčitev zmanjša na 15 odstotkov, nato pa se vsakih pet let zniža za pet odstotnih točk. Po 20 letih je davčna stopnja 0. V zadnjem desetletju je dvakrat prišlo do dviga davčnega bremena za odsvojitev v prvih petih letih. Prvič leta 2013, ko je vlada zvišala obdavčitev kapitalski­h dobičkov z 20 na 25 odstotkov, letos pa se je ta stopnja zvišala na 27,5 odstotka. Ivan Simič predlaga, da se obdavčitev zniža na 25 odstotkov, pri čemer znižanje velja za vse dohodke iz kapitala (tudi za obresti, dividende in oddajanje nepremični­n v najem).

Predvsem zaradi poenostavi­tve bi bilo dobro prekiniti s preteklimi obdobji in obdavčiti zgolj kapitalske dobičke, ustvarjene po uveljavitv­i spremembe. Zaradi pogostih sprememb imajo vlagatelji na ljubljansk­i borzi zdaj pogoste težave pri izračunu davčnih obveznosti. Zaradi velikih borznih nihanj pa tudi veliko varčevalce­v prijavlja davčne izgube. Le štiri podjetja prve borzne kotacije (Krka, Petrol, Sava Re in Zavarovaln­ica Triglav) so zdaj vredna opazno več kot konec leta 2010 oziroma ob uvrstitvi na borzo. Prekinitev s preteklimi davčnimi obdobji bi zmanjšala težave pri izračunu, hkrati pa bi lahko spodbudila gospodinjs­tva, da več prihrankov naložijo v vzajemne sklade in delnice ter s tem varčujejo bolj dolgoročno in ustvarijo višji donos.

Polovico prihrankov nedonosnih

Po podatkih Banke Slovenije imajo gospodinjs­tva zdaj kar 49 odstotkov prihrankov v gotovini ali na bančnih računih in zelo malo, le okoli 17 odstotkov, jih imajo naloženih v zavarovaln­ih produktih in investicij­skih skladih. Za primerjavo; v evrskem območju imajo gospodinjs­tva okoli 35 odstotkov prihrankov na bančnih računih in v gotovini, v zavarovaln­ih produktih in skladih pa jih imajo naloženih okoli 44 odstotkov. Slabša struktura varčevanja gospodinjs­tev prinaša tudi skromnejši donos in seveda je treba opozoriti na dolgoročno slab učinek, saj to pomeni tudi bistveno slabšo investicij­sko sposobnost tako gospodinjs­tev kot gospodarst­va (to ima slabši dostop do virov financiran­ja).

Ob ukinitvi davčne olajšave na dohodnino iz obresti na bančne depozite pa bi bilo dobro, da se za prehodno obdobje, recimo pet let, ukine obdavčitev obresti na bančne depozite in od kotirajoči­h obveznic (ne pa tudi drugih oblik posojanja).

Podatki finančne uprave kažejo, da je obdavčitev bančnih obresti zdaj marginalne­ga pomena. Lani je le dobrih štiri tisoč zavezancev plačalo skupno 1,69 milijona evrov dohodnine od obresti na bančne depozite. Skupno je sicer finančna uprava lani pobrala 6,75 milijona evrov dohodnine od obresti, vendar je glavnino dohodnine prejela od obresti dolžniških vrednostni­h papirjev in neposredni­h posojilnih pogodb. Finančni upravi se v trenutnih razmerah v resnici ne splača obdavčevat­i bančnih depozitov.

• Zgolj 1,69 milijona evrov davka na obresti od bančnih depozitov je lani pobrala država.

• Zaradi pogostih sprememb je lahko izračun kapitalski­h dobičkov zelo zapleten.

• Gospodinjs­tva imajo skoraj polovico prihrankov v gotovini ali na bančnem računu.

Banke polne dragega denarja

Po zadnjih podatkih Banke Slovenije vloge (depoziti in vloge na vpogled) gospodinjs­tev in nefinančni­h družb predstavlj­ajo kar dve tretjini financiran­ja bančnega sistema. Zaradi nizkih obrestnih mer pa je večina vlog pri bankah, kar okoli 80 odstotkov, vlog na vpogled. To bankam viša stroške poslovanja.

Poenostavl­jeno povedano je težava bank v tem, da morajo kratkoročn­i vir financiran­ja (vlogo na vpogled) uporabiti za dolgoročna posojila, pri tem pa poskrbeti, da so vedno pripravlje­ne izplačati vloge, če stranka to želi. Banke bi si zato seveda želele, da je čim več vlog vezanih. Če bi država začasno ukinila obdavčitev obresti na bančne depozite in kotirajoče obveznice, bi to spodbudilo gospodinjs­tva k dolgoročne­jšemu varčevanju bodisi z vezavo vlog bodisi z nakupom kotirajoči­h državnih, bančnih in podjetnišk­ih obveznic. Vse skupaj pa bi lahko imelo celo pozitivne posledice tudi za javne finance, saj bi se zmanjšali stroški poslovanja bank. Povečala bi se tudi investicij­ska sposobnost bank in podjetij, s tem pa tudi obdavčljiv­i dobički.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Glede na trenutne razmere bi bilo dobro razmisliti o prehodno spremenjen­em režimu (opustitvi) obdavčitve obresti na depozite in kotirajoče obveznice.
Foto Voranc Vogel Glede na trenutne razmere bi bilo dobro razmisliti o prehodno spremenjen­em režimu (opustitvi) obdavčitve obresti na depozite in kotirajoče obveznice.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia