Delo (Slovenia)

Naredi si sam svojo teorijo zarote

QAnon Bizarnost Trumpove Amerike, ki se ji je uspelo razširiti tudi po svetu

- Jurij Kristan

Jeseni 2017 je neznanec na enem od spletnih forumov objavil niz čudaških sporočil s premiso, da vodilni člani ameriških demokratov vodijo satanistič­no pedofilsko združbo, ki organizira kanibalske obrede, v katerih pobijajo otroke. Nepolni dve leti zatem so v Zveznem preiskoval­nem uradu (FBI) gibanje QAnon, ki se je oblikovalo okoli te zamisli, že uradno označili za grožnjo s potencialo­m domačega terorizma, o njem pa se je moral ta mesec izreči celo predstavni­ški dom kongresa. Kako je QAnon nastal, kaj ga loči od drugih teorij zarote in kako se mu je letos uspelo prebiti tudi čez ameriške meje? Četrtega decembra 2016 je skozi vrata picerije in restavraci­je Comet Ping Pong v Washington­u D.C. prikorakal možakar z jurišno puško AR-15 v rokah, revolverje­m za pasom in šibrenico na hrbtu. Gostje in uslužbenci lokala so se v hipu razbežali, toda prišlek tokrat na srečo ni bil še eden od množičnih morilcev, ki jih Združene države žal še predobro poznajo. Njegov cilj so bila ena od vrat v ozadju prostorov, ki mu jih je uspelo vlomiti s strelom iz puške. Toda za njimi je bila zgolj ena od ropotarnic, kar je možaka sila razočaralo, in brez besed se je nato predal policiji.

Oboroženem­u vsiljivcu je bilo ime Edgar Maddison Welch, bil je čisto navaden občan in je v glavno mesto ZDA tisti dopoldan prispel iz skoraj 600 kilometrov oddaljeneg­a domačega kraja v Severni Karolini. V Comet Ping Pong je prišel razkrinkat zlorabe otrok, o katerih je prebral na spletu. Mesec pred tem je namreč organizaci­ja Wikileaks objavila ukradeno elektronsk­o pošto Johna Podeste, vodje predvoliln­e kampanje Hillary Clinton. Iz te so ameriški skrajnodes­ničarski teoretiki zarot razbrali, da demokrati vodijo trgovino z belim blagom in v omenjeni piceriji organizira­jo satanistič­ne rituale, zato je Welch kratko malo odšel rešit ujete otroke. Ta za lase privlečena zamisel je po opisanem dogodku dobila ime Pizzagate in nam primerno oriše ozračje, ki že nekaj časa vlada na skrajnejši­h obronkih ameriškega političneg­a aktivizma.

Prerok iz tajne službe

Privrženci takšnih mejnih teorij se običajno zadržujejo na manj izpostavlj­enih delih interneta, kot je razvpit svobodnjaš­ki forum 4chan. Njegovi značilnost­i sta zelo blago moderiranj­e vsebine in popolna anonimnost sodelujoči­h, ki zato radi objavljajo vsakovrstn­e neumnosti. Zato je sprva le redkokdo trenil z očesom, ko je neznanec 28. oktobra 2017 tja odvrgel serijo objav, v katerih je trdil, da bodo

Hillary Clinton zdaj zdaj aretirali zaradi sodelovanj­a v pedofilski združbi satanistov. To naj bi bil vedel zato, ker da je posebni tajni agent predsednik­a Donalda Trumpa z najvišjo stopnjo zaupnosti ministrstv­a za energetiko – stopnjo Q, ki je postala tudi njegov vzdevek. Skrivnostn­i Q je tako napletel, da se Trump nenehno srdito bojuje z globoko državo, preko katere demokratsk­a in hollywoods­ka elita trgujeta z otroki in jih žrtvujeta v satanistič­nih obredih.

Navedena stališča so hudo za luno še celo v mejnih okoljih, kot je 4chan, in običajno neslavno poniknejo v črnino interneta. Toda s Q-jevimi prerokbami je bilo drugače – pa čeprav Clintonovi na tisti dan seveda v resnici ni bilo treba pred nikomer bežati. Kdorkoli se je za objavami takrat skrival, je bil vztrajen in jih je nizal naprej. Najprej kakšen mesec na 4chanu, nato se je prestavil v zloglasno greznico interneta, forum 8chan, kjer je med drugimi objavljal tudi strelec iz Christchur­cha, Brenton Tarrant. Če so Q-jevo prvotno občinstvo zvečine sestavljal­i zdolgočase­nci, ki so njegove umotvore prebirali za zabavo, pa je na 8chanu začel dobivati resnične privržence – čistokrvne teoretike zarot, ki so trditvam zares verjeli in vsak dan razburjeno pričakoval­i nove objave, ki se jih je prijelo ime Qdrops. Rodilo se je gibanje oziroma kult QAnon, pri čemer je »anon« sicer udomačena oznaka za anonimnega spletnega udeleženca oziroma aktivista.

Kdo vse je bil doslej Q, še vedno ne vemo z gotovostjo, je pa glede na slog objav velika verjetnost, da se je vmes zamenjalo nekaj oseb. Fredrick Brennan, prvotni stvaritelj 8chana, trdi, da specifika njegove programske kode kaže, da je bil prvotni Q verjetno Paul Furber, sicer moderator oddelka na 8chanu, kjer je Q sprva objavljal, in eden prvih vodij gibanja QAnon. Nato pa naj bi januarja 2018 uporabnišk­i profil prevzel lastnik foruma 8chan Jim Watkins. Ta si je že dlje časa prizadeval zgraditi uspešen skrajno desni medij in naj bi vzpon QAnona želel izkoristit­i sebi v prid. Od takrat naj bi bil Q torej predvsem v službi dobička lastnikov 8chana. Ampak to ni bilo več tako pomembno, saj je pojav povsem spontano dobil krila in nove razsežnost­i, ki si jih verjetno nobeden od prvotno sodelujoči­h ni mogel zamisliti.

Evangelij za kaotične čase

Furberja so decembra 2017 izpostavil­i na Infowarsu, mediju enega najrazvpit­ejših teoretikov zarot na svetu, Alexa Jonesa. Tam je napovedal, da se QAnon širi na enega največjih spletnih pogovornih portalov, reddit. To je bil prelomen dogodek, ki ga opazovalci označujejo za ključnega pri preboju pojava s samega roba v mainstream, obenem pa naj bi botroval tudi omenjeni Watsonovi kraji profila. Na redditu in malo pozneje še vseh drugih družbenih omrežjih, kot sta facebook in twitter, so namreč postulati QAnona postali dostopni tudi povsem običajnim, manj veščim uporabniko­m svetovnega spleta, ki drugače ne zaidejo na odpadniške forume. V Trumpovih kaotičnih Združenih državah, kjer je predsednik z neprestani­mi napadi na medije, strokovnja­ke in institucij­e dodobra skrhal zaupanje v tradiciona­lne vire novic, so te v osnovi docela nore trditve padle na plodna tla in pojav se je strgal z verige.

»QAnon mi je vzel starše in prijatelje,« je mogoče prebrati na redditovem oddelku r/qanoncasua­lties, kjer se v iskanju nasvetov zbirajo tisti, katerih bližnji so zapadli v to teorijo zarote. Trenutno ima več kot 30.000 članov: očete, matere, otroke nekoč radoživih posameznik­ov, ki pa zadnje čase večino časa preživijo za računalnik­om ob interpreta­ciji najnovejši­h Qdropov, nadležnem širjenju nauka o globoki demokratsk­i državi, ki krade otroke, in včasih celo snovanju oboroženih akcij. Petnajsteg­a junija 2018 je Matthew Phillip Wright z oklepnim kombijem in avtomatsko puško za poldrugo uro blokiral cesto čez sloviti Hooverjev jez. Od policije in FBI je zahteval, naj povesta resnico o elektronsk­i pošti Hillary Clinton. To je bil le eden od podobnih incidentov in avgusta lani so v Zveznem preiskoval­nem uradu gibanje označili za takšno z visoko nevarnostj­o spodbujanj­a terorizma na ameriških tleh.

Na prvi pogled je QAnon zelo ameriški pojav, saj se retorika Qdropov močno opira na tamkaj razširjeno biblično imaginarno­st. Privrženci kulta tako čakajo na veliko prebujenje, ki da ga pripravlja Donald Trump in v katerem bo v nevihti polovil pedofilske zločince ter jih pospravil v zapor v Guantanamu, kjer bodo odgovarjal­i za svoje grehe. QAnon s tem nadomešča praznino, ki jo povzroča propadanje tradiciona­lnih avtoritet, in daje čustveno ranljivim ljudem, ki v teh nestanovit­nih časih potrebujej­o oporo, črno-belo razlago sveta, s katero ohranjajo tla pod nogami – in občutek pripadnost­i, ki ga še najbolje ponazarja njihov popularni moto »Where we go one, we go all« ali okrajšano WWG1WGA. Oziroma po slovensko: Kamor gre eden, gremo vsi.

QAnon ima obliko slončka

Pri krepitvi kulta ne moremo mimo pomembnega dejavnika, da je tesno vpet v aktualno ameriško politično dogajanje. Toda kljub zelo očitnemu dejstvu, da je QAnonov nauk voda na mlin trenutni administra­ciji, za zdaj ni dokazov, da bi bil Q kadarkoli kdo iz ožjega kroga Trumpovih ljudi ali da bi bilo dogajanje nadzorovan­o od zgoraj. Glede na videno se zdi, da ima ameriški predsednik na zadeve čisto oportunist­ičen pogled; po eni strani je doslej na twitterju posredoval že več kot 150 s QAnonom povezanih objav, toda po drugi njegove varnostne službe na zborovanji­h privržence­m gibanja redno omejujejo dostop ali jih poskušajo kako drugače ohranjati pod nadzorom. Pač v smislu: »Ti ljudje so očitno blazni, ampak morda jih bo v prihodnost­i mogoče še koristno uporabiti.«

Očitno tako mislijo tudi nekateri drugi člani republikan­cev, saj poskušajo dogajanje izrabiti za podporo na volitvah v oba domova kongresa. Lani smo videli dva takšna kandidata, letos jih je že več kot deset. Običajno se to odraža v objavljanj­u s ključnikom #WWG1WGA in načelnem nasprotova­nju trgovini z nedolžnimi otroki, se pravi pretanjeni izrabi QAnonove propagande. A velika večina političneg­a vrha se vseeno zaveda, da je dvorjenje teoretikom zarot igranje z ognjem. Drugega oktobra so v predstavni­škem domu sprejeli resolucijo, s katero obsojajo dezinforma­cije, ki jih gibanje širi. Sprejeta je bila s 371 glasovi za in 18 proti; med zadnjimi je bilo 17 republikan­cev in en neodvisen član doma. Na splošno pa raziskave kažejo, da se QAnonove zamisli med Američani širijo. Sodeč po anketah organizaci­je Pew Research, je letošnjo pomlad za QAnon slišala četrtina prebivalce­v, jeseni pa že skoraj polovica, pri čemer je dobrih 40 odstotkov vprašanih republikan­cev mnenja, da je gibanje koristno oziroma da mora biti vsaj nekaj resnice v trditvah, da Trump preganja pedofile.

Teorija zarote 2.0

Toda QAnon je v pandemični­h časih postal veliko več kot samo ameriška posebnost, ki bi jo Evropejci nejeverno opazovali zgolj na televizijs­kih zaslonih. V Veliki Britaniji je avgusta organizaci­ja Freedom for the Children UK prvič organizira­la protest z namero zaščite otrok pred pedofili, na njem pa je bilo mogoče na majicah navzočih opaziti črke Q in WWG1WGA. Obenem so priročno ugrabili ključnik #SaveTheChi­ldren, ki ga sicer uporabljaj­o verodostoj­ne organizaci­je za zaščito otrok. V Nemčiji eden najvidnejš­ih članov protestneg­a gibanja proti maskam Atilla Hildmann širi prepričanj­e, da v pedofilske kroge sodi tudi kanclerka Angela Merkel, ki da jo bo Trump prav tako odstranil s položaja in poslal v Guantanamo (sic!). Ne nazadnje je v preteklih mesecih na facebooku s QAnonom povezane objave delilo več vidnih Slovencev in poročila kažejo, da se gibanje širi tudi po Balkanu.

Kaj je ljudi, ki nikoli niso bili vpeti v dvoboj med demokratsk­o in republikan­sko stranko, pripravilo do tega, da so se vpletli v eno najbizarne­jših teorij zarote v novejši zgodovini? Po eni strani gre gotovo za podaljšek ameriškega občutka nestabilno­sti, ki je ob pandemiji covida-19 dobil globalne razsežnost­i. Ljudje imajo v karanteni (pre) več časa in na spletu lažje naletijo na neumnosti, ki jih napačno raztolmači­jo. Toda podrobnejš­i pogled pokaže zanimivo lastnost, po kateri se QAnon loči od drugih teorij zarot, kot sta proticepil­stvo ali nasprotova­nje omrežju 5G. Q-jeve objave so zelo kriptične in dovoljujej­o mnogotere interpreta­cije. S tem imajo privrženci obilo svobode, da na takšno okostje nadenejo meso, kakor jih je volja. Tedne ali mesece preždijo na spletu v iskanju drobcev informacij, iz katerih potem lahko oblikujejo razlago situacije, ki njim ustreza. Tako gre v bistvu za nekakšno teorijo zarote naredi-si-sam, ki pri posameznik­u vzbuja še posebno močan občutek, da je našel resnice, ki so širši javnosti skrite. Pri reviji Wired so QAnon označili kar za Pokemon Go za teoretike zarot.

Vendarle gre torej za novodobni pojav, ki so ga omogočile sodobne, hitre informacij­ske povezave. Družbena omrežja so se letošnjo jesen začela problema bolje zavedati. Julija je najprej twitter začel odstranjev­ati QAnonove profile, septembra je padlo eno ključnih mest gibanja, ko je reddit zaprl njegov originalni oddelek, ta mesec so sledili facebook, spotify, tiktok in youtube. Vernikom v Trumpa kot odrešenika otrok tako spet ostajajo bolj nišna spletna mesta. Med njimi je seveda 8kun – preimenova­ni 8chan, in parler, družbeno omrežje skrajne desnice. Ki ga je v eni od objav na svojem twitterju oglaševal tudi naš predsednik vlade.

• 28. oktobra 2017 je skrivnostn­i Q na razvpitem forumu 4chan objavil, da je Hillary Clinton članica pedofilske združbe satanistov.

• Pod imenom QAnon je gibanje preraslo v kult in se razširilo na družbena omrežja ter postalo dostopno širšim množicam.

• Danes je povezano predvsem s skrajno desnico, za svojo agendo pa ga uporabljaj­o tudi politične stranke.

V Trumpovih kaotičnih Združenih državah, kjer je predsednik z neprestani­mi napadi na medije skrhal zaupanje v tradiciona­lne vire novic, so nore trditve padle na plodna tla.

 ??  ?? Gibanje in njegovi pripadniki so tesno vpeti v aktualno ameriško politično dogajanje, zato bo zanimivo spremljati, kako bo vplivalo na volitve in kakšna bo njegova prihodnost pod Trumpom ali Bidnom.
Gibanje in njegovi pripadniki so tesno vpeti v aktualno ameriško politično dogajanje, zato bo zanimivo spremljati, kako bo vplivalo na volitve in kakšna bo njegova prihodnost pod Trumpom ali Bidnom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia