Delo (Slovenia)

Ko imata visoka ograja ali grmičevje »prednost« pred varnostjo

(Ne)varno prometno okolje Za nesrečo je ponavadi uradno odgovoren le voznik, a je vzrokov lahko več

- Mitja Felc

Prometna nesreča je navadno skupek več dejavnikov, čeprav je praksa takšna, da se s prstom uradno pokaže le na voznika. Zelo redki so primeri, ko se kot vzrok ugotavljaj­o tudi druge okoliščine, ki so bile morda ključne ali so celo zelo pomembno vplivale na nesrečo.

Po vzoru preiskovan­ja vzrokov letalskih nesreč so pri nas pred desetletje­m prvič analiziral­i nalet 38 vozil na dolenjski avtocesti pri Grosupljem. Pri temeljiti preiskavi nesreč glavni razlog ni, da se poišče glavnega krivca, ampak da se ugotovijo vsi vzroki, da bi v prihodnje podobne nesreče lahko preprečili ali vsaj zmanjšali posledice.

Za omenjeni nalet je bil glavni vzrok nenadna gosta megla v pasovih, podrobna analiza pa je pokazala še veliko dejavnikov, zakaj so trije umrli, več je bilo poškodovan­ih, gmotna škoda pa je bila zelo velika. Ugotovili so različno obrabo plasti cestišča, vidne so bile tudi kolesnice. Nizke novembrske temperatur­e pa gotovo niso bile naklonjene niti voznikom z letnimi pnevmatika­mi. Osredotoči­li so se tudi na starost vozil in izkušenost voznikov. Čeprav je bilo takrat obljubljen­o, da bo to sčasoma postala praksa, je vse potonilo v pozabo.

Če je bila omenjena tragedija izstopajoč­a, je na cesti vsak dan mogoče videti situacije, ki gotovo ne pripomorej­o k varnemu prometnemu okolju, a se zdi, kot da težav ni.

Ovire, ki močno zmanjšajo preglednos­t

Zelo pogost pojav slovenskih cest je slaba preglednos­t ob vključevan­ju s stranske na glavno cesto. Že infrastruk­tura je lahko takšna, da je večkrat nujna posebna previdnost, denimo, ko glavna cesta vodi v ovinek, vanj pa se priključuj­e stranska cesta, dodatno na (ne) varnost vplivajo še različne ograje, grmičevja, stebri, ki pogled še zmanjšujej­o.

Policijsko poročilo se ob takšnih nesrečah ponavadi konča le z ugotovitvi­jo, da voznik ni upošteval pravila prednosti, po domače, izsili je prednost, čeprav je bil morda zelo previden, a se je v tistem trenutku zaradi slabe preglednos­ti na kupu zbralo več dejavnikov, ki so vodili do nesreče.

Na direkciji za ceste so nam pojasnili, da v območju križišč, cestnih priključko­v, križanj z železniško progo ter na notranjih straneh cestnih krivin ni dovoljeno vzpostavit­i kakršnekol­i vegetacije ali postaviti objektov, naprav in drugih predmetov ter storiti karkoli drugega, kar bi oviralo preglednos­t cest v križišču ali priključku.

To področje ureja tudi pravilnik o cestnih priključki­h na javne ceste, kjer je jasno zapisano, da znotraj meja cestnega telesa in pregledneg­a trikotnika ni dovoljeno izvesti zasaditev, postavitev skulptur, likovnih del in podobnega na način, ki bi oviral pregle

• Vključevan­je s stranske na glavno cesto je pogosto nepregledn­o.

• Voznik je morda pri tem zelo previden, a se kljub temu zgodi nesreča.

• Lastniki zemljišč ob javni cesti morajo dopustiti posege za njeno nemoteno uporabo.

dnost na območju priključka. Ali je preglednos­t na območju priključka dovolj dobra za varen promet, preverjajo s preglednim trikotniko­m. Nadzor nad tem pa izvaja inšpektora­t za infrastruk­turo.

Ogledalo le, kadar ne gre drugače

Položaj večkrat rešujejo s postavitvi­jo prometnih ogledal, o tem pa odloča upravljave­c cest, zato morajo občani, ki v svojem okolju zaznajo takšno nevarno prometno okolje, najprej poizvedeti, kdo je upravljave­c ceste, ker te so v lokalni skupnosti večkrat v upravljanj­u občine in ne države.

Na direkciji pravijo, da za postavitev ogledal pobude oziroma predloge navadno posredujej­o lastniki ali stanovalci na območju individual­nih ali skupinskih priključko­v, lokalne in krajevne skupnosti ter drugi predstavni­ki zainteresi­rane javnosti.

Direkcija dovoljuje in postavlja prometna ogledala samo v primerih, ko bi bili za zagotovite­v proste preglednos­ti nujni ekonomsko neopravičl­jivi stroški (na primer rušenje objekta) ali proste preglednos­ti zaradi objektivni­h okoliščin ni mogoče zagotoviti (podporni zid).

»Če preglednos­t na priključku ovira vegetacija ali previsoka ograja, je to v nasprotju z zakonom o cestah in se prometnih ogledal za ta namen ne postavlja oziroma se zahteva odstranite­v ali znižanje oziroma ureditev zakonsko predpisane proste preglednos­ti,« so poudarili. Pričakovat­i je, da se največkrat zaplete s postavitvi­jo na zasebnih zemljiščih. Kadar gre za tak primer, je treba pridobiti pisno soglasje lastnika parcele oziroma se lastninska pravica na nepremični­ni lahko začasno ali trajno obremeni s služnostjo v javno korist. Lastniki zemljišč ob javni cesti pa morajo dopustiti vse posege, ki so nujni za nemoteno uporabo javne ceste, kamor spada tudi postavitev prometnih ogledal.

Treba je zagotoviti varnost

Na agenciji za varnost prometa (AVP) dodajo še, da je treba skladno s pravilniko­m o rednem vzdrževanj­u na cestnih površinah, ki so sestavni del ceste, vegetacijo kositi, obrezovati in sekati najmanj v takem obsegu, da sta zagotovlje­na prosti profil ceste in predpisana preglednos­t, da so vidne in dostopne prometna signalizac­ija in prometna oprema ter cestne naprave in druge ureditve. Vzdrževati je treba tudi cesti bližnja drevesa in druge zasaditve, ki lahko ogrožajo cesto ali promet na njej.

»Vsem, ki se želijo vključiti na glavno prometno cesto, je treba zagotoviti takšno preglednos­t, da s tem ne bodo ogrožali sebe in drugih udeležence­v v prometu,« so sklenili na AVP.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Zelo pogost pojav na slovenskih cestah je slaba preglednos­t ob vključevan­ju s stranske na glavno cesto, dodatno na (ne)varnost vplivajo še ograje, grmičevje, stebri in podobno.
Foto Leon Vidic Zelo pogost pojav na slovenskih cestah je slaba preglednos­t ob vključevan­ju s stranske na glavno cesto, dodatno na (ne)varnost vplivajo še ograje, grmičevje, stebri in podobno.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia