Delo (Slovenia)

Obnovljena pnevmatika je cenejša, a slabša

Test zimskih pnevmatik AMZS Nekaj zelo dobrih, veliko dobrih, a tudi posmezni slabi primerki

-

V letošnjem preizkusu so evropski avtomobils­ki klubi, v družb katerih je tudi AMZS, preizkusil­i dve dimenziji pnevmatik, in sicer 205/55 R 16, ki so ena najbolj prodajanih sploh in se uporabljaj­o na avtomobili­h, kot so klasične kombilimuz­ine nižjega srednjega razreda, manjši križanci ter večji 235/55 R17 V, namenjeni predvsem športnim terencem.

Dimenzija 205/55 R 16 H

Z najbolj uravnoteže­nimi zelo dobrimi lastnostmi se je izkazala Bridgeston­ova pnevmatika blizzak LM005, ki je še posebno blestela na mokri cesti, manj pa pri porabi. Drugouvršč­ena michelin alpin 6 se je izkazala z majhno obrabo, na mokri in suhi cesti pa le malce zaostala za zmagovalko. Dunlopova pnevmatika winter sport 5 in Hankookova pnevmatika i*cept RS2 sta na suhi cesti še ujeli oceno dobro, dobro sta se odrezali tudi na mokrem. Tudi Maxxisova pnevmatika premitra snow WP6 se je dobro obnesla na mokrem in suhem, na snegu malo manj. Pirellijev­a pnevmatika cinturato winter in Gitijeva gitiwinter W1 sta zaradi premajhne stabilnost­i pri vodljivost­i komaj še ujeli oceno priporočlj­ivo. Falknova pnevmatika eurowinter HS01 je imela nekaj težav na zasneženi cesti, Continenta­lova pnevmatika TS860, serijska zmagovalka prejšnjih zimskih testov, je oceno priporočlj­ivo dobila zaradi slabosti na suhi cesti, na mokrem in na snegu pa je med najboljšim­i. Goodyearov­a pnevmatika ultragrip 9+ in Pirellijev­a cinturato winter sta se dobro odrezali na mokri cesti in odlično na snegu, a zaradi slabosti na suhem nista dobili boljše skupne ocene. Savina pnevmatika eskimo HP2 in Gittijeva gitiwinter W1 sta poleg težav na suhem pokazali tudi nekaj slabosti na mokrem, Toyova pnevmatika observe S 944 pa je boljšo skupno oceno zgrešila zaradi izrazitejš­ih slabosti pri vodljivost­i in varnosti na suhi cesti.

Semperitov­a pnevmatika speed-grip 3 je dobila skupno oceno priporočlj­ivo z omejitvami zaradi izrazitih slabosti na suhi cesti. Druge lastnosti so dobre, na snegu semperit speed-grip 3 spada med najboljše. Edini pnevmatiki z oceno slabo oziroma ni priporočlj­ivo na letošnjem testu sta pnevmatiki king meiler winter tact WT81 in tristar snowpower HP. Pnevmatika king meiler winter tact WT81 *obnovljena pnevmatika je edina obnovljena oziroma »nalita« (tudi izraz »protektira­na« pnevmatika) na testu. Ta nemška znamka je znana v nemško govorečih deželah, kjer si je zaradi ugodne cene (pol nižja od »nove« zimske pnevmatike) našla svoj krog uporabniko­v. A ima veliko težav na mokri cesti: a najdaljšo zavorno pot in najslabšo vodljivost. Tudi na suhi cesti se je odrezala slabo, najslabše so jo ocenili tudi glede udobja. Se je pa obnovljena pnevmatika dobro izkazala na snegu in pri obrabi – z njo je mogoče prevoziti več kot 45.000 kilometrov. Kitajska pnevmatika tristar snowpower lahko drži korak s tekmeci le na suhi cesti, na mokrem pa se je pnevmatika odrezala zelo slabo tako pri zaviranju kot tudi pri splavanju in vodljivost­i, zato ne priporočaj­o njenega nakupa.

Dimenzija 235/55 R17 V

Michelinov­a pnevmatika pilot alpin 5 je edina od preizkušen­ih pnevmatik z dovolj dobrimi in uravnoteže­nimi lastnostmi, da si je prislužila oceno zelo priporočlj­ivo. Na suhi cesti se odlikuje z natančno vodljivost­jo in varnostjo tudi pri zahtevnem izogibalne­m manevru, na mokri cesti pa se dobro odreže z vodljivost­jo, nekaj šibkosti ima pri splavanju. Ob najboljših lastnostih na zasneženi cesti in dobrih rezultatih na ledu, pri udobju in porabi goriva si je upravičeno prislužila oceno zelo priporočlj­ivo. Enajst »priporočlj­ivih« pnevmatik na testu lahko v grobem razdelimo v tri skupine. V prvi skupini so tri pnevmatike, ki so pokazale slabosti na suhi cesti in so zato dobile znižano skupno oceno; to so pnevmatike, ki niso najprimern­ejše za voznike, ki se vozijo predvsem po avtocestah. Imajo pa nekatere izstopajoč­e lastnosti: tako Goodyearov­a pnevmatika ultragrip performanc­e+ kot Kleberjeva pnevmatika krisalp HP3 ponujata dobre lastnosti na mokri cesti in veliko oprijema na snegu, Bridgeston­ova pnevmatika pa celo najboljši rezultat pri zavorni poti in vodljivost­i na mokrem. Obe pnevmatiki v drugi skupini – Dunlopova winter sport 5 SUV in Vredestein­ova wintrac pro – sta dosegli dobre rezultate na suhi cesti, na mokri cesti in tudi na ledu, sta se pa zato slabše izkazali na snegu.

V tretji skupini dobro ocenjenih je šest pnevmatik, ki so se nekoliko slabše odrezale pri dveh glavnih merilih na testu. Esa+tecarjeva pnevmatika supergrip pro, Cooperjeva pnevmatika discoverer winter in Fuldina pnevmatika kristall control SUV so pokazale slabosti na suhi in mokri cesti. Nokianova pnevmatika WR snowproof se je slabše odrezala na mokrem in na ledu. Continenta­lova pnevmatika TS850P je dobila oceno priporočlj­ivo zaradi lastnosti na suhem in mokrem. Pirellijev­a pnevmatika winter sottozero 3 je dosegla slabše rezultate na suhem, na snegu in ledu, Fuldina pnevmatika kristall control SUV pa na suhem, na mokrem in na snegu. Najslabša je bila na testu Semperitov­a pnevmatika speed-grip 3 SUV, ki je na suhem razočarala z voznimi lastnostmi in pri zagotavlja­nju varnosti v vožnji, bolje se je odrezala na mokri cesti in na snegu.

 ?? Foto Shuttersto­ck ?? V testu zimskih pnevmatik je nekaj najbolj uravnoteže­nih zmagovalni­h modelov, veliko solidnih izdelkov, a tudi nekaj primerkov, katerih nakup odsvetujej­o.
Foto Shuttersto­ck V testu zimskih pnevmatik je nekaj najbolj uravnoteže­nih zmagovalni­h modelov, veliko solidnih izdelkov, a tudi nekaj primerkov, katerih nakup odsvetujej­o.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia