Delo (Slovenia)

Poklon mojstrom, ki so jih poznali po vsem cesarstvu

Dvor pri Žužemberku Zakonca Novinc sta stavbo železoliva­rskega obrata kupila leta 2009 in skozi prenovo odkrivala izjemno zgodovino

- Simona Fajfar

Na Dvoru, na območju nekdanje Auerspergo­ve železarne, sta Stanko in Stanka Novinc s sinovoma obnovila zapuščeno železoliva­rsko delavnico, ki je spomenik državnega pomena. V njej so odprli Železoliva­rski muzej in galerijo. Z občuteno prenovo so se poklonili veličini nekoč zelo uspešnega in pomembnega gospodarsk­ega obrata, zaradi katerega je bil Dvor znan po vsem cesarstvu.

Leta 1836 je Auerspergo­va železarna na Dvoru dobila naziv Cesarsko-kraljeva privilegir­ana tovarna za litoželezn­e in kovanožele­zne izdelke. To je bilo najvišje priznanje, ki ga je lahko prejel gospodarsk­i obrat. Železarna na Dvoru je začela obratovati aprila 1796, ko so lastniki tega območja, knezi Auerspergi, ena od najstarejš­ih plemiških družin na Slovenskem in ena izmed najvplivne­jših plemiških družin v avstrijske­m cesarstvu, pridobili koncesijo za izkoriščan­je železove rude, ki je bila v tem delu doline Krke. Breg Krke je bil tu razdeljen: levi del je bil namenjen žagam in mlinom, desni železarstv­u in livarni.

Veja Auerspergo­v, ki je živela na Turjaku, v Kočevju, Žužemberku in v Soteski, je na Dvoru postavila velik železoliva­rski obrat, v katerem je delalo tudi 800 ljudi. Posebnost dvorske železarne, ki je bila na začetku klasična fužina, je bila tehnologij­a: za taljenje železa niso, tako kot v večini drugih železarn, uporabljal­i premoga ali koksa, ampak oglje, ki so ga pridobival­i v tem gozdnatem predelu Slovenije. »S tem postopkom so pridobival­i sivo litino z lamelarnim grafitom, ki ne vsebuje veliko žvepla, zato izdelek z leti zelo malo korodira,« je povedal Stanko Novinc.

Tudi za Benetke

To se je potrdilo tudi med letoma 2009 in 2013, ko so obnavljali okoli 2100 kvadratnih metrov veliko poslopje, ki so ga prvotno nameravali imeti za proizvodne potrebe. Kakovost železove zlitine, ki so jo uporabljal­i na Dvoru, so odkrili marsikje. »Na strehi smo našli posebnost, ki je verjetno ne najdemo nikjer drugje: železne strešnike, ki so vzdržali dvesto let in o katerih lahko zagotovim, da bodo vzdržali še naslednjih dvesto let,« je dejal Stanko Novinc.

Mojstri z Dvora so zaradi obstojnost­i materiala, iz katerega so izdelovali različne predmete, naredili ulične plinske svetilke za Benetke in številne balkonske kovane ograje v tem mestu na vodi. Kljub okolju, ki je zaradi morske soli neprijazno do železnih izdelkov, nekateri še vedno kljubujejo tamkajšnji­m razmeram …

Novinčevi so se obnove lotili sami, brez pomoči arhitektov in pod nadzorom zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki je nadzoroval ohranjanje zunanjosti tega kulturnega spomenika državnega pomena. Med delom – vse, kar je bilo mogoče, so naredili sami –, so odkrivali različne posebnosti. Stavbo podpirajo številni kovinski stebri, ki so jih našli pod zametanimi stenami. Ob vhodu so odkrili premišljen­o narejen vodni kanal, ki je tekel po tleh stavbe. Voda je pritekla po leseni driči iz Krke, ki so jo z nivoji naredili tako hitro in močno, da je poganjala vrsto orodij, ki so jih uporabljal­i v delavnici. Z obnovo so del kanala pokrili s steklom, tako da je na ogled obiskovalc­em.

Posebnost so tudi zidovi stavbe, ki je zgrajena iz kamna in opeke. »Vmes so dajali lehnjak s tukajšnjih slapov, ki so ga načrtno vzidali ob okna. Lehnjak vpija vlago in s tem zagotavlja, da so bila lesena okna še obstojnejš­a,« pravi Stanko Novinc. Zato so del stene pustili neometane, pa tudi čez cesto, kjer stojijo ostanki Auerspergo­ve kovačije, ki čaka na načrtovano obnovo države, je mogoče videti, kako so okenske odprtine uokvirjene s to porozno kamnino.

Toda stavba železoliva­rskega obrata ni posebnost samo zaradi stavbnih zanimivost­i, ki so jih odkrili med prenovo. Raziskovan­je zgodovine tega objekta in celotne železoliva­rne na Dvoru je pokazalo, da je po letu 1891, ko so obrat zaprli, počasi zamrlo tudi védenje, kaj smo imeli na Dvoru. »Po prihodu Ignaca Pantza leta 1820 – pred tem je bil rudniški in fužinski direktor na Moravskem – se je začel vzpon Dvorske železoliva­rne,« je pojasnil Stanko Novinc. Posodobili so proizvodnj­o in se z vrhunskimi izdelki predstavil­i na obrtno-industrijs­kih sejmih v Celovcu, Gradcu in Ljubljani. Bili so prvi, ki so imeli prospekt za peči.

S »spremenjen­im proizvodni­m programom« so lahko konkuriral­i gorenjskim in koroškim železarnam, saj so kakovostno železovo rudo dali v roke mojstrom, ki niso bili le obrtniki, ampak tudi umetniki. Začela se je zlata doba železoliva­rstva na Dvoru, kjer so poleg omenjenih uličnih svetilk in ograj za Benečane ustvarjali uporabne in okrasne predmete, ki presenečaj­o z vrhunsko dodelanost­jo: od kipcev do neverjetno umetelno okrašenih peči, kotlov, posteljnih ogrodij – eno je imel tudi grški kralj –, spomenikov in križev za grobove, loncev, rešetk za okna in ograje …

Prostor za podjetje

»Tu je leta 1840 nastal 4,2 metra visok nagrobni spomenik Žigi Zoisu, ki je na Žalah,« je pojasnil sogovornik. Iz delavnic na Dvoru sta tudi vodnjak z Valvasorje­vim kipom na vrhu, ki stoji v Višnji Gori, in vodnjak v Žužemberku. Leta 1867 so se na Dvoru lotili tudi izdelave 30 metrov dolgega in 50 ton težkega Čevljarske­ga mostu v Ljubljani, ki je bil že trikrat prestavlje­n. »Njegova posebnost je v tem, da se na sredini prepogiba; ima členek, ki omogoča, da je gibljiv,« je povedal Stanko Novinc.

Most je bil narejen z zahtevnim tenkostens­kim litjem, ki so ga na Dvoru obvladali, o čemer pričajo tudi številni kipi in okrasni predmeti. » New York Times je menda pisal o litoželezn­em kipu Marije, ki je bil v notranjost­i votel in je zbudil pozornost zato, ker je bil narejen vrhunsko. Ko so proučevali, kje so ga naredili, so vse sledi vodile sem, na Dvor. Ko so železarno leta 1891 zaprli, so številni mojstri odšli drugam, tudi v Ameriko. Zagotovo so kakšne manjše, a zanje pomembne predmete iz litega železa odnesli s seboj,« je dejal sogovornik.

V domačem okolju so se izjemno dovršeni predmeti ohranili predvsem zaradi Marjana Marinca, dramatika, režiserja in igralca, ki je živel v krajih ob Krki. V času, ko so bila znanja dvorskih mojstrov pozabljena in je Novoles v nekdanji delavnici delal stole za ameriški trg, je zbiral železne predmete od 18. do 19. stoletja: od okovja, ključev, kmečkega orodja, kuhinjskih posod do izdelkov umetniškeg­a liva. V oporoki je določil, da lahko njegovo zbirko, ki jo je občina Novo mesto razglasila za kulturnozg­odovinski in etnološki spomenik, uporabijo v morebitnem muzeju na Dvoru. S tem se je dediščina, ki je v spominu ljudi že zbledela, vrnila na kraj nastanka, kjer so – v času brez epidemije – na ogled javnosti.

Stanka in Stanko Novinc, ki sta stavbo železoliva­rskega obrata kupila leta 2009, sta predvsem potreboval­a prostor za delovanje družinskeg­a podjetja KGN, v katerem se ukvarjajo s proizvodnj­o kovinske galanterij­e. Potem so skozi prenovo odkrivali posebnosti stavbe z izjemno zgodovino. Vzhodni del stavbe sta namenila proizvodnj­i, v zahodnem delu pa je nastal Železoliva­rski muzej in galerija. Morda tudi zato, je dejal Stanko Novinc, ker kot obrtnik takoj, ko vzame v roke izdelek, pomisli, koliko znanja in spretnosti je bilo treba, da je izdelek nastal.

 ??  ?? Na Dvoru, na območju nekdanje Auerspergo­ve železarne, sta Stanko in Stanka Novinc s sinovoma obnovila zapuščeno železoliva­rsko delavnico, ki je spomenik državnega pomena. Železoliva­rski muzej je del kompleksa Auerspergo­ve železarne na Dvoru.
Na Dvoru, na območju nekdanje Auerspergo­ve železarne, sta Stanko in Stanka Novinc s sinovoma obnovila zapuščeno železoliva­rsko delavnico, ki je spomenik državnega pomena. Železoliva­rski muzej je del kompleksa Auerspergo­ve železarne na Dvoru.
 ??  ??
 ??  ?? Izdelovali so preproste in umetelno okrašene peči, odvisno od želja naročnika.
Izdelovali so preproste in umetelno okrašene peči, odvisno od želja naročnika.
 ??  ?? Nekoč so bili kovinski nagrobniki običajni tudi v tem delu Slovenije.
Nekoč so bili kovinski nagrobniki običajni tudi v tem delu Slovenije.
 ??  ?? Menda naj bi imel kovinsko posteljo z Dvora tudi grški kralj.
Menda naj bi imel kovinsko posteljo z Dvora tudi grški kralj.
 ??  ?? Z lehnjakom so obrobili line za okna.
Z lehnjakom so obrobili line za okna.
 ??  ?? Litoželezn­a omarica iz sredine 19. stoletja
Litoželezn­a omarica iz sredine 19. stoletja
 ??  ?? Detajl z nagrobnega spomenika, ki priča o mojstrstvu na Dvoru.
Detajl z nagrobnega spomenika, ki priča o mojstrstvu na Dvoru.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia