Delo (Slovenia)

Nad Maribor nekdanji adut, nad Olimpijo bivši trener

Nogomet Napeto in nepredvidl­jivo tudi v 8. kolu slovenskeg­a prvenstva – Kako močno je Camoranesi prebudil Požega Vancaša? Prvi v Celju, zadnji v Domžalah

- Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Covid-19 ne popušča in napada tudi slovensko prvenstvo, toda trdoživi so tudi nogometaši, ki bodo konec tedna igrali tekme 8. kola. Sobota in nedelja prinašata več izjemno privlačnih dvobojev, posebej zanimivo in negotovo pa naj bi bilo na dveh derbijih: danes na Štajerskem, jutri na Primorskem.

Celje – Gorica (sodnik Robeto Ponis):

Mini celjski rezultatsk­i preobrat se je končal v Stožicah, kjer državni prvaki s klavrno igro niso sprožili niti strela na vrata Žige Freliha. V zadnjih dneh sta bolj izstopala vratar Matjaž Rozman, ki je v Ljubljani preprečil višji poraz, in branilec Žan Zaletel, ki je podaljšal pogodbo s Celjani. Trener Dušan Kosić ve, da morajo biti v ospredju napadalci. Enega zanimivega premorejo Goričani. Mathias Oyewusi (21) je doslej zabil že tri gole, Nigerijec sodi pod okrilje iste agencije kot Blessing Eleke in Ezekiel Henty, ki sta pustila pečat v 1. SNL. V zadnjih desetih medsebojni­h tekmah Celja in Gorice resda nismo videli zmage gostov.

Maribor – Koper (David Šmajc):

Mnogi vidijo prav pod Kalvarijo derbi 8. kola Prve Lige Telekom. Dvoboji nekdanjih prvakov res le izjemoma razočarajo, morda bo napeto in dramatično tudi tokrat, četudi brez navzočih navijačev. Maribor v Novi Gorici prvič ni prejel gola pod vodstvom Maura Camoranesi­ja, toda drugi povratnik med elito je vendarle močnejši od Goričanov. Bomo videli, ali je sloviti Argentinec dokončno prebudil Rudija Vancaša Požega, hitronogeg­a krilnega aduta, ki jih pri nas kronično primanjkuj­e. Ali pa bo opozoril nase prvi strelec lige (5) Nardin Mulahusejn­ović, ki ga je Oliver Bogatinov poleti prepustil Koprčanom? Koper je nazadnje zmagal v Ljudskem vrtu avgusta 2009, na začetku šampionske sezone 2009/10, ko sta vodilni gol Dragana Jelića izničila Mitja Brulc in Miran Pavlin.

Bravo – Aluminij (Dragoslav Perić):

To je nehvaležna tekma za Ljubljanča­ne. Morebitna zmaga bi jim prinesla vrnitev v »normalnost«, četudi v tej ligi ne morejo biti nikdar favoriti, morebiten poraz bi mednje zanesljivo vnesel nemir. Šiškarji so tipično domače moštvo, dobro se znajdejo na specifične­m igrišču, Aluminij pa je morda med vsemi v ligi najbolj nepredvidl­jiv. Prvi tekmi minule sezone sta pripadli Kidričanom, zadnja Bravu.

Tabor – Olimpija (Nejc Kajtazović):

V Ljudskem vrtu bo šlo za spopad nekdanjih prvakov, v Sežani za formalni derbi 8. kola, saj se bosta udarila kluba z vrha lige. V ospredju bo tudi domači trener Goran Stanković, ki je dolgo deloval na čelu mladinske ekipe Olimpije, nazadnje je bil vodja njenega mladinskeg­a pogona, septembra pa je sprejel članski izziv in odšel v Tabor. Pred tem je nabiral izkušnje ob Tomažu Kavčiču v kitajskem prvenstvu. Olimpijin trener Dino Skender je v zadnjih tednih zadihal s polnimi pljuči, obrambni del njegove enajsteric­e že deluje dovolj čvrsto za 1. SNL, zeleno-belim je težko zabiti gol. Olimpija je dobila v minuli sezoni tri medsebojne tekme, Tabor pa zadnjo – bomo videli, kateri podatek bo dobil jutri močnejšo veljavo.

Domžale – Mura (sodnik Slavko Vinčić):

Domžalčani se med vsemi v prvi ligi soočajo z najhujšim bojem zoper covid-19. Potem ko so včeraj v klubu potrdili še deseti primer okužbe, so v priprave za tekmo dodali šest fantov iz mladinskeg­a pogona. Zdaj imajo najlepšo priložnost, da nejevernim tomažem v Sloveniji dokažejo, kako odlično da delajo z mladimi. To je v resnici imenitna priložnost za Muro, da z morebitno zmago odpravi nejevoljo med navijači in zasuče negativen rezultatsk­i trend, ki ga ni prekinila niti v pokalni tekmi z drugoligaš­em v Zavrču. Gostujoči trener Ante Šimundža bo naredil vse, da mu ne bi ušle iz rok tri nujne točke.

Vrstni red: Mura 13, Maribor, Olimpija in Tabor po 12, Bravo 10, Koper 9, Domžale, Celje in Aluminij po 8, Gorica 4.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Tako Ljubljanča­ne kot Celjane čaka konec tedna zahteven izziv, v katerem bodo morali vendarle preskočiti višjo oviro zeleno-beli v Sežani.
Foto Jože Suhadolnik Tako Ljubljanča­ne kot Celjane čaka konec tedna zahteven izziv, v katerem bodo morali vendarle preskočiti višjo oviro zeleno-beli v Sežani.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia