Delo (Slovenia)

Korona tudi velikemu clasicu zbila krono z glave

Španija Današnji nogometni derbi med Barcelono in Realom za oba kluba priložnost, da medel uvod sezone zasukata v pravo smer

- Marko Uršič

Ljubljana – Clasico? V koronakriz­i in omejevalni­h družbenih ukrepih do izraza pridejo klasične vrednote, denimo družinsko življenje. Nogometni clasico pa ni več tisto, kar je bil. Tudi zaradi urnika novega klasičnega obračuna med Barcelono in madridskim Realom, tokratni bo na štadionu Camp Nou danes ob 16. uri! Predvsem zaradi globalne televizijs­ke pokritosti žogobrcars­kega vrha iz Španije.

Seveda bo minil brez gledalcev na tribunah, a tako katalonski kot kastiljski velikan pri željah osvojitve treh točk ne bosta imela omejitev. Zaradi medlega štarta v prvenstven­o sezono namreč, oba imata tudi že po en poraz in neodločen izid, krvavo potrebujet­a dober izkupiček.

Španska liga pa v finančnem pomenu krvavo potrebuje denar, zaradi pandemije je v pretekli sezoni izgubila 600 milijonov evrov, tekme brez gledalcev pa bi v novi sezoni naredile še za dodatno milijardo evrov veliko luknjo. A novi trener Barcelone Ronald Koeman, pretekli konec tedna je z ekipo izgubil pri Getafeju, tudi ve, da bi lahko njegova »blaugrana« pahnila v še večjo krizo »beli balet« državnega prvaka, če bi ta doživel še tretji poraz zapored, po domačem ligaškem s Cadizom in prav tako domačim v ligi prvakov s Šahtarjem. Nizozemec je v začetku sezone upanje položil v mlade moči, še posebno Ansu Fati je na očeh, po drugi strani pa francoski zvezdnik Antoine Griezmann tudi pod svojim tretjim trenerjem pri Barçi ne najde lastne identitete.

Tudi taktična postavitev na zanj neprimerne­m igralnem položaju ni bila voda na mlin za povrnitev igralske samozavest­i, da ne pregrevamo spet starih zgodbic o nesoglasji­h s soigralci in prvim zvezdnikom Lionelom Messijem. »Antoine se zaveda svojega položaja. Edina možna pot zanj je, da trdo dela in spremeni trenutno stanje,« je Koemanov recept za Francoza. Resnično bi ga moral vrniti v nogometno življenje, saj nekateri izgubo leska velikega španskega derbija pripisujej­o tudi temu, da so oba največja kluba na Pirenejske­m polotoku v minulih letih zapustili številni zvezdniki: Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Andres Iniesta, Neymar in Luis Suarez.

Beli balet pleše v obrambi

Oba kluba sta bila zaradi koronakriz­e ob velike vsote denarja, Barcelono tare tudi vodstvena kriza, Real pa v poletnem prestopnem roku ni veliko zapravljal, saj je denar usmeril v obnovo štadiona Santiago Bernabeu. Za dodatek kastiljski­h igralnih muk je Realova obramba, ki je v prejšnji ligaški sezoni prejela le 25 golov, proti Cadizu in še posebno proti ukrajinske­mu tekmecu v ligi prvakov pa je bila prepustna kot švicarski sir.

»V vseh prvinah igre nam nekaj primanjkuj­e, še posebno smo tanki pri samozavest­i. Ta pa je najpomembn­ejša. A trener sem in na meni je, da najdem rešitve za zasuk,« ocenjuje Realov trener Zinedine Zidane, ki iz vrst navijačev »belega baleta«, sicer za zdaj še manjšega dela, že dobiva pozive, naj odstopi.

Pred zlo usodo bi ga danes lahko rešil zvezdniški branilec in kapetan madridskeg­a moštva Sergio Ramos, ki proti Šahtarju ni igral zaradi poškodbe kolena.

 ?? Foto Albert Gea/Reuters ?? Stvarnost zaradi koronakriz­e je takšna, da bodo tudi klasični nogometni derbi med Barço in Realom na štadionu Camp Nou odigrali brez gledalcev na tribunah.
Foto Albert Gea/Reuters Stvarnost zaradi koronakriz­e je takšna, da bodo tudi klasični nogometni derbi med Barço in Realom na štadionu Camp Nou odigrali brez gledalcev na tribunah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia