Delo (Slovenia)

Roglič bo storil vse, da bo rdeč v Madridu

Kolesarstv­o Irec Sam Bennett je v 4. etapi dobil edino šprintersk­o preizkušnj­o Vuelte pred vrnitvijo v hribe

- Miha Hočevar Biescas Sallent de Gállego

– Medtem ko so se kolesarji na Giru spraševali, ali bi dirkali v dežju ali ne (naposled je 19. etapo, skrajšano s 258 na 124 km, dobil Čeh Josef Černy), je Primož Roglič v Španiji preživel običajen dan v svoji rdeči pisarni. Tudi v 4. etapi je ubranil vodstvo v skupnem seštevku in napovedal, da ga ne namerava predati ta konec tedna, ko se Vuelta po le eni ravninski etapi vrača v hribe. »Ker imamo tako malo priložnost­i za zmago, sem moral izkoristit­i že prvo, sicer bi se pritisk name precej povečal,« je dejal Sam Bennett, ki podobno kot Roglič potrjuje, da ga vrhunska forma s Toura še ni zapustila. Irec, ki je bil najboljši šprinter v Franciji, ta sloves potrjuje tudi v Španiji. Prepričlji­vo je dobil 4. etapo, po uvodnih treh hribovitih preizkušnj­ah prvo, v kateri so lahko svoje zmogljivos­ti pokazali mojstri hitrosti.

Kolesar ekipe Deceuninck Quick Step je slavil 49. zmago v karieri in drugo zaporedno irsko na 75. Vu6. etapa: Biescas−Sallent de Gállego 25. oktober, 146,4 km 835 m elti. Dan prej je v 3. etapi namreč Rogliča ugnal njegov rojak iz ekipe Israel Start Up Nation Dan Martin in se slovenskem­u zvezdniku približal na le pet sekund zaostanka v skupnem seštevku. Ta se včeraj ni spremenil, čeprav je bilo pričakovat­i živčno vetrovno etapo, v kateri bi lahko trenutek nepazljivo­sti drago stal katerega od kandidatov za vrh v skupnem seštevku.

Tega se po lanskih izkušnjah, ko ni veliko manjkalo, da bi španski veter odpihnil prvo slovensko zmago na tritedensk­ih dirkah, še kako dobro zaveda Roglič, ki je skupaj s svojo ekipo Jumbo Visma odtlej precej bolj previden.

• Sam Bennett je izkoristil prvo priložnost za šprinterje.

• Primož Roglič je brez težav prestal vetrovno preizkušnj­o.

šprint kategorizi­ran vzpon

Puerto de Cotefablo 1.423 m

Biescas 850 m 1.790 m

Primož Roglič se ne obremenjuj­e s spremembam­i v trasi Vuelte.

»Bilo je veliko vetra v hrbet, zato je šlo zelo hitro, bilo je tudi precej živčnosti. Na trenutke je bilo strašljivo, vendar se je dobro izšlo, ekipa me je spet dobro zaščitila. Ti dnevi so morda lažji, ker ni treba razvijati velike moči na kolesu, vendar je toliko bolj pomembna osredotoče­nost, vseskozi moraš biti na preži, da ne gre kaj narobe,« je še en vetrovni preizkus brez prask prestal 30-letni Kisovčan, ki se zdaj vrača na teren, na katerem se počuti bolj domače.

Razlika je očitna

Cesta bo šla ta konec tedna spet navkreber, čeravno ne toliko, kot

je bilo sprva predvideno. Povsem drugačna bo 6. etapa, ki bi morala karavano peljati v Francijo, čez dva slovita vzpona Toura, najprej na prelaz Aubisque, nato do cilja na Tourmaletu. Ker so francoske oblasti v boju proti koronaviru­su prepovedal­e javne prireditve, mora Vuelta tako kot Giro, ki bi moral danes obiskati sosede, ostati v domovini.

Prireditel­ji Vuelte so se znašli z etapo od Biescasa do smučarskeg­a središča Aramon Formigal oziroma vzpona Sallent de Gallego (146,4 km). Razlika pa je očitna, prvotna etapa bi bila krajša (136,6 km), vendar z enim vzponom 1. in dvema ekstra kategorije. Eden od teh bi bil Tourmalet s strah vzbujajoči­mi številkami: dolžino 19 km, povprečnim naklonom 7,4 odstotka in najbolj strmim delom v zadnjem kilometru pri 13,5 odstotka. Novi ciljni klanec bo dolg 14,5 kilometra s povprečnim naklonom 4,6 odstotka in 10-odstotnim največjim naklonom.

»Že sobotna etapa bo precej zahtevna, nedeljska je povsem nova, vendar na to nimamo vpliva. Sprejemamo, kar se odločijo prireditel­ji, in upamo, da se bodo prej ali slej razmere izboljšale za vse,« si s spremembam­i ne beli glave Roglič, ki je na vprašanje, ali namerava rdečo majico nositi vse do 8. novembra v Madridu, odgovoril z besedami, ki so jih želeli slišati njegovi navijači: »Naredili bomo vse, kar je v naših močeh, da nam to uspe.«

• Ta konec tedna bo hribovit, vendar manj, kot je bilo predvideno.

Ob olimpijski prvakinji Tini Trstenjak (do 63 kg), ki se bo v 2. krogu pomerila z boljšo iz dvoboja med Romunko Stefanio Adelino Dobre in Poljakinjo Angeliko Szymanska, se bodo danes pod slovensko zastavo borili tudi Lia Ludvik (do 63 kg), Anka Pogačnik (do 70 kg) in Martin Hojak (do 73 kg).

Budimpešta – Za slovenske judoiste se uvodni dan tekmovanja za grand slam v Budimpešti, prvega turnirja za svetovni pokal po izbruhu pandemije novega koronaviru­sa, ni razpletel po željah. Eno oviro je včeraj preskočil le Adrian Gomboc (do 66 kg, na fotografij­i). Judoist Bežigrada, ki je bil v 1. krogu prost, je ugnal kosovskega Japonca Shigekija Nakamuro (7:0), nakar je v osmini finala z enakim izidom izgubil z Belgijcem Kennethom Van Gansbekeje­m (0:7). Gomboc si je tako izbojeval 9. mesto. Kaja Kajzer (do 57 kg) in David Štarkel (do 60 kg) sta izpadla že po prvih dvobojih. Kajzerjeva je morala priznati premoč Nizozemki Sanne Verhagen (0:10), za Štarkla pa je bil usoden Turek Mihrac Akkus (0:10).

M. Š.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia