Delo (Slovenia)

V kletko spet z mislijo: Jaz ali on!

Borilni športi Habib Nurmagomed­ov bo tudi v današnjem obračunu v Abu Dhabiju proti Justinu Gaethjeju stavil na preverjeno (rokoborsko) taktiko

- Miha Šimnovec

Lommel – »Veselim se nedeljske dirke, zdaj res uživam na mivki in upam, da bom spet lahko privozil na zmagovalni oder,« je po sredinem drugem mestu na VN Limburga, s katerim je povečal vodstvo v razredu MXGP, poudaril svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser.

Slovenčeva prednost pred voznikoma KTM, Tonyjem Cairolijem in Jorgejem Pradom, se je povečala na 55 oz. 57 točk, do konca sezone so še štiri dirke, prva za VN Lommla bo jutri (12.15 in 15.10). Prireditel­ji bodo sicer nekoliko spremenili traso proge, da dirkači ne bodo mogli voziti povsem na pamet.

Gajser je imel v preteklost­i večkrat težave na mehkem terenu, saj je Lommel zaradi posebne podlage zelo specifična dirka, a ima zato pri dirkačih posebno težo, kar je po lanski zmagi priznal tudi Tiga243. Že lani je posebno pozornost namenil treningom na mivki in se na njej močno izboljšal. Lahko bi mu celo uspel zgodovinsk­i trojček, toda izlet s proge, ko je bil vodilni, je dopolnila smola, sprednje kolo se mu je zataknilo ob oglasni pano in zmaga je šla po zlu.

Po belgijski trilogiji bo finiš sezone s tremi dirkami v Trentinu, vse pa kaže, da bo 24-letni Haložan ubranil rdečo številko in se veselil četrtega naslova svetovnega prvaka, tretjega v elitnem razredu MXGP, potem ko je v krstni sezoni leta 2015 zmagal tudi v MX2. Tam nastopa Jan Pancar (KTM), ki pridno zbira točke in kaže potencial za preskok na najvišjo raven. P. Z.

Ljubljana – Habib Nurmagomed­ov, ki velja za najpopolne­jšega mojstra mešanih borilnih športov (MMA), se bo po dobrem letu spet povzpel v kletko. Na drevišnjem spektaklu v Abu Dabiju bo poskušal premagati še Justina Gaethjeja (22 zmag, 2 poraza), doseči 29. zaporedno zmago in tretjič zapovrstjo ubraniti šampionski pas v lahki kategoriji po različici UFC.

Tim Gajser se bo želel od Belgije posloviti z novo zmago v MXGP

»Moj (taktični) načrt bo enak kot vedno: od začetka bom pritiskal na Justina, ga tako utrujal in prej ali slej prisilil k vdaji,« je samozavest­no napovedal 32-letni ruski Dagestanec, ki bo ne glede na razplet za dvoboj prejel 8,5 milijona dolarjev. A je trdno odločen, da bo ostal na prestolu. Toda leto mlajšega Američana nikakor ne podcenjuje.

»Pričakujem, da bo to moj najtežji dvoboj doslej. Gaethje je dober in močan borec, ki ga nikakor ne podcenjuje­m,« je poudaril Nurmagomed­ov, ki v dolgih pripravah ničesar ni prepustil naključju. Kljub smrti očeta in dolgoletne­ga trenerja Abdulmanap­a, ki je v začetku julija podlegel novemu koronaviru­su (v 58. letu starosti), se je trudil ostati na treningih stoodstotn­o osredotoče­n na svoje naloge.

»Nočem izgubiti nobenega dvoboja, niti sekunde! V slehernem obračunu si želim imeti popolno prevlado nad tekmecem, zaradi česar moram ostati zbran in paziti, kaj počnem. Nočem namreč porušiti vsega, kar sem si zgradil v minulih petnajstih, šestnajsti­h letih,« je »orel«, kakor se glasi vzdevek prvaka, prepričan, da bo iz Abu Dhabija, kjer je septembra lani z davljenjem prisilil k vdaji Američana Dustina Poirierja, vnovič odnesel želeni plen.

Samozavest in moč največji prednosti ameriškega borca

»Vrhunec«, kot tudi kličejo Gaethjeja, verjame, da bo nocoj napočil njegov novi veliki trenutek, pri čemer stavi predvsem na svoje boksarsko znanje, čeprav tudi v rokoborbi še zdaleč ni slab. »Toda moja največja prednost je verjetno samozavest, povezana z močjo in trenerji, ki jih imam,« je razkril 31-letni izzivalec iz Safforda v Arizoni in pribil, da se bo trudil Nurmagomed­ova tako dolgo pretepati, dokler se ne bo vdal.

V kletko se bo znova povzpel z mislijo: »Jaz ali on!« Že ta napoved je zagotovilo za spektakula­ren obračun, ki se ga že veseli tudi razvpiti Dana White, predsednik združenja UFC. »Takšne dvoboje dočakamo le ob jubilejnih letih. To ni obračun, pred katerim bi se morala tekmeca obkladati z žaljivkami. Ljudje vedo, kakšna borca sta in kaj sta sposobna. Prav zato je ta dvoboj tudi tako velik,« je pojasnil 51-letni Američan.

 ?? Foto Per Haljestam/Usa Today Sports ?? Habib Nurmagomed­ov (desno) je takole septembra lani prisilil k vdaji Američana Dustina Poirierja.
Foto Per Haljestam/Usa Today Sports Habib Nurmagomed­ov (desno) je takole septembra lani prisilil k vdaji Američana Dustina Poirierja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia