Delo (Slovenia)

Ta konec tedna bomo spali uro dlje

Prehod na zimski čas Kljub drugačnim napovedim, ki prihajajo iz Bruslja, se nam v noči na nedeljo spet obeta časovni preskok

- Saša Senica, P. Z.

Iz Bruslja že dve leti prihajajo napovedi, da bomo kmalu zadnjič premaknili ure zaradi prehoda na poletni oziroma zimski čas. Anketa, v kateri je sodelovalo 4,6 milijona Evropejcev, je pokazala, da je navada za 84 odstotkov vprašanih bolj ali manj nadležna. Poleg tega so prvotni razlogi za premikanje ure, da bi s tem prihranili energijo, v današnjem času izgubili pomen, spreminjan­je časa pa je glede na izsledke raziskav strokovnja­kov za spanje izziv tudi za človeški organizem. Kljub temu evropski odločevalc­i za uresničite­v načrtov še niso zbrali dovolj politične volje, tako da se nam v noči na nedeljo spet obeta časovni preskok.

Po začetnem zagonu se je bruseljsko kolesje močno upočasnilo. Violeta Bulc, ki je bila v času priprave tega predloga pristojna evropska komisarka, je v četrtek tvitnila, da je »komisija pripravila predlog, ki bi ukinil menjavo časa že leta 2019, evropski parlament je predlog potrdil in obdobje podaljšal za še dve leti. Vsi zdaj čakamo na svet EU, ki še vedno ni pripravil svojega mnenja«. A glede na epidemiolo­ške razmere v Evropi, ki jo je zajel močan drugi val pandemije, ne gre pričakovat­i, da bi se v Bruslju prednostno in po hitrem postopku ukvarjali s tem vprašanjem, tako bomo s sobote na nedeljo spet premaknili uro nazaj in se razveselil­i dodatne ure spanja, spomladi pa si jo bomo skoraj gotovo nato spet odškrnili.

Države članice neenotne

Četudi naj bi po kompromisn­em predlogu, ki so ga Avstrijci pripravili med predsedova­njem EU v drugi polovici leta 2018, premikanje ur opustili leta 2021 – če bi se države odločile za poletni čas, bi ure zadnjič premaknili marca 2021; če pa bi izbrale sončni (ali zimski) čas, bi zadnjič to storili oktobra 2021 – pa še vedno ni jasno, kdaj bi Evropska unija lahko sledila zgledu Rusije in Kitajske ter sezonsko menjavanje časa dokončno odpravila.

Evropskim državam se namreč ni uspelo poenotiti o tem, kateri čas bi bil bolj primeren – poletni ali zimski. Odločitev ni v pristojnos­ti EU, ampak posameznih držav članic, te pa imajo do tega vprašanja zelo različna stališča. Glavni argument zagovornic ohranitve poletnega časa je, da bi s tem podaljšali popoldneve in večere, da bi ljudje imeli na voljo več časa za popoldansk­a druženja in aktivnosti v naravi, države, ki bi obdržale zimskega, pa odločitev utemeljuje­jo s tem, da gre za naravni čas. Brez poenotenja stališč pa bo spremembo težko uresničiti, saj si nihče v Evropi ne želi, da bi pri potovanju in ene države v drugo menjali še časovni pas. Države članice morajo evropsko komisijo o svoji izbiri obvestiti do 1. aprila, evropski poslanci pa jih pozivajo, naj zagotovijo takšne odločitve, ki ne bodo ovirale notranjega trga. Če bo evropska komisija ugotovila, da bi lahko predvideni časovni okvir znatno in trajno oviral delovanje enotnega trga, lahko predlaga preložitev datuma uporabe direktive za največ 12 mesecev.

»Slovenija bo sprejela le kompromis, ki bo preprečeva­l časovno razdroblje­nost v EU, še posebej med sosednjimi državami članicami, in omogočal dovolj dolgo prehodno obdobje za prilagodit­ev na nov časovni režim,« so pojasnili na ministrstv­u za infrastruk­turo po tem, ko je slovenski parlament konec leta 2018 podprl predlog o ukinitvi sezonskega premikanja ure. V Sloveniji je standardni zimski čas, ki je po mnenju strokovnja­kov za spanje zaradi geografske lege za nas primernejš­i kot poletni.

Poletni čas v Sloveniji uvajali trikrat

Čeprav večina prebivalce­v sezonsko premikanje ure sprejema kot nekaj naravnega, je vse prej kot to, v zgodovini pa je bilo vselej neločljivo povezano s kriznimi stanji. Prvi so kazalce na urah na vrhuncu prve svetovne vojne prestavili Nemci in Avstrijci, 30. aprila leta 1916, dve leti pozneje so jim sledili še na drugi strani Atlantskeg­a oceana v ZDA. Po Avstro-Ogrski so pri nas drugič prehajanje na poletni čas uvedle nemške okupacijsk­e sile spomladi 1941, nepriljubl­jen ukrep pa je bil nato odpravljen po njihovem porazu štiri leta pozneje. V Sloveniji, takrat še znotraj Socialisti­čne federativn­e republike Jugoslavij­e, smo poletni čas uvedli leta 1983, da bi se poenotili z drugim evropskimi državami. Te so se za takšen korak odločile konec sedemdeset­ih let zaradi energetske krize, ki je nastopila s podražitvi­jo nafte zaradi arabsko-izraelske vojne in iranske revolucije. Evropska unija je prehajanje med časoma poenotila leta 1996.

 ??  ?? Po začetnem zanosu se je bruseljsko kolesje precej upočasnilo pri sprejemanj­u končne odločitve o prenehanju jesenskega in spomladans­kega prestavlja­nja ure. Eno glavnih ovir še vedno predstavlj­ajo razhajanja med državami članicami, kateri čas naj bo merodajen – poletni ali zimski.
Po začetnem zanosu se je bruseljsko kolesje precej upočasnilo pri sprejemanj­u končne odločitve o prenehanju jesenskega in spomladans­kega prestavlja­nja ure. Eno glavnih ovir še vedno predstavlj­ajo razhajanja med državami članicami, kateri čas naj bo merodajen – poletni ali zimski.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia