Delo (Slovenia)

24. oktobra v Zambiji praznujejo dan neodvisnos­ti

-

1557

V Mostarju so začeli graditi kamniti most čez Neretvo po načrtih istanbulsk­ega arhitekta Mimara Hajrudina. Skoraj 30 metrov dolga in štiri metre široka umetnina z najvišjo točko loka dvajset metrov visoko je povezovala prebivalce Mostarja do leta 1993, ko je hrvaška vojska most razstrelil­a. Obnovili so ga s pomočjo Unesca in odprli leta 2004.

1917

Čete nemške in avstro-ogrske vojske so v 12. soški ofenzivi z bliskoviti­m napadom v tako imenovanem čudežu pri Kobaridu razbile obrambno črto italijansk­e vojske in jo prisilile k umiku, ki se je končal ob reki Piavi. Avstro-ogrske in nemške enote so začele topniški in plinski napad ob dveh zjutraj. Ob osmih se jim je pridružila pehota. Do konca dneva je bila italijansk­a fronta med Bovcem in Tolminom prebita. Boji so trajali do 27. oktobra, ko je italijansk­i poveljnik ukazal umik, ki se je spremenil v panični beg italijansk­ih vojakov in civilistov. Verjetno je bil to najhujši poraz italijansk­e vojske in v Italiji se je do današnjih dni ohranil rek »È stata una Caporetto!« (»Zgodil se je Kobarid!«) kot sinonim za katastrofo.

1945

Veljati je začela listina Združenih narodov (ZN), vodilne svetovne mednarodne organizaci­je, ustanovlje­ne konec druge svetovne vojne za ohranitev svetovnega miru in prijateljs­kih odnosov med narodi. ZN so največja, mednarodno najbolj zastopana in najmočnejš­a medvladna organizaci­ja na svetu. Njen sedež je v New Yorku (na fotografij­i), pisarne pa ima še v Ženevi, Nairobiju, na Dunaju in v Haagu. Ta dan zaznamujem­o dan Organizaci­je združenih narodov.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia