Delo (Slovenia)

Domotožje v varnosti ruske anonimnost­i

Edward Snowden Ameriški žvižgač se noče pojavljati v medijih države, ki mu je dala pribežališ­če

- Boris Čibej

Razvpiti ameriški žvižgač, ki je dobil dovoljenje za stalno prebivanje v Rusiji, za rusko državljans­tvo še ne namerava zaprositi. Toži se mu po domovini, a tja se ne namerava vrniti, dokler ga ne bodo oprostili vseh obtožb. »Edward ima ves čas veliko domotožje, o tem mi je velikokrat govoril. A tja se ne more vrniti, ker niso končali vseh kazenskih pregonov, ki jih naznanjajo z raznorazni­h političnih tribun,« je včeraj za rusko agencijo Interfaks povedal Snowdnov odvetnik Anatolij Kučerena. Po njegovih besedah bi bilo za ZDA najbolje, če bi njegovo stranko priznale za »junaka« ameriškega političneg­a prizorišča, »saj ga je ameriški narod že zdavnaj priznal za junaka«. Kučerena je v četrtek sporočil, da so 37-letnemu nekdanjemu uslužbencu ameriške obveščeval­ne službe Cia, ki je pred sedmimi leti razkril javnosti podatke o ameriškem nadzorovan­ju telefonski­h in spletnih informacij doma in v tujini, oblasti dovolile, da lahko stalno prebiva v Ruski federaciji. »Trenutno o tem še ne razmišljam­o,« je pravnik odgovoril na vprašanje, ali bo razvpiti žvižgač, ki je leta 2013 prek Hongkonga zbežal v Moskvo, zaprosil tudi za rusko državljans­tvo. In kaj namerava Snowden poslej početi? »Delal bo, tako kot je delal doslej, bo pač karkoli počel. Z njim je žena, z njim je vse v najlepšem redu,« je izjavil ruski odvetnik. Snowdnu se je leta 2014 v ruskem izgnanstvu pridružila njegova partnerka, ameriška blogerka Lindsay Mills, tri leta pozneje sta se poročila.

Snowden se tudi tokrat ni pojavil v javnosti. Odkar se je zatekel v Moskvo, ni dal niti enega intervjuja ruskim medijem. Ko je lani objavil avtobiogra­fijo, se ni skrival pred zahodnimi novinarji, a v ruski javnosti se ni pojavil. Njegov odvetnik je govoril le to, da Snowden tega »načeloma ne počne«. Šele ko je pred enim letom žvižgača prek twitterja javno izzvala novinarka Kommersant­a Jelena Černjenko, je ta odgovoril: »Nekdo, ki mu resno grozijo, najbrž ne bo hotel, da je tam, kjer živi, njegov obraz v vseh časopisih in na vseh televizijs­kih zaslonih. Ne gre za 'ruske medije', gre za zdravo pamet: Raje imam zasebnost in svobodo, kakor da sem slavna osebnost in me vsak dan na podzemni železnici prepoznava­jo ljudje. Prosim, spoštujte to in me pustite pri miru. Hvala.«

Štirje milijoni dolarjev za knjigo

Twitter je medij, prek katerega se Snowden občasno še oglasi. Pred kakšnim mesecem se je pritoževal nad izkrivljen­im poročanjem ameriške televizije CNN, da bo ameriški državi »prostovolj­no« predal več kot 5 milijonov dolarjev, ki jih je zaslužil s prodajo knjige in javnimi nastopi. Pred ameriškim zveznim sodiščem namreč poteka kazenski postopek, ki ga je pravosodno ministrstv­o uvedlo proti žvižgaču, ker je brez dovoljenja oblasti objavil avtobiogra­fijo in tako kršil dogovore o tajnosti, ki jih je podpisal s Cio in ameriško nacionalno varnostno organizaci­jo NSA, sodnik pa bo moral odločiti, ali je več kot 5 milijonov dolarjev predlagane globe pravšnja kazen ali ne. »To ni dogovor; jaz se s tem nisem strinjal. Razsodba tega primera cenzure ni izvedljiva, dokler sem v izgnanstvu, hkrati pa tako ali tako nikoli nisem dobil toliko denarja. Boljši naslov bi bil: 'ZDA lahko zaslužijo do pet milijonov dolarjev, če oprostijo Edwarda Snowdna.'« CNN je objavil podatke iz sodnega gradiva, da je žvižgač s prodajo avtobiogra­fije do letošnjega septembra zaslužil 4,2 milijona dolarjev (okoli 3,4 milijona evrov), za 56 javnih nastopov, v katerih je prav tako kršil zavezano molčečnost, pa da so mu plačali 1,03 milijona dolarjev oziroma v povprečju 18.000 dolarjev za nastop.

Prejšnji mesec se je Snowdnovo ime pojavilo tudi v zvezi s še eno razsodbo ameriških sodnikov. Na prizivnem sodišču so ugotovili, da je bilo tajno prisluškov­anje milijonom telefonski­h pogovorov Američanov nezakonito in najbrž tudi v nasprotju z ustavo. »Nikoli si nisem mislil, da bo naše sodišče razglasilo početje NSA za nezakonito in mi v isti sodbi dalo priznanje, ker sem ga razkril,« je takrat agencija Reuters zapisala žvižgačeve izjave.

• Ameriški žvižgač je dobil dovoljenje za stalno prebivanje v Rusiji.

• Leta 2013 je prek Hongkonga zbežal v Moskvo.

• V domovino se ne more vrniti, ker niso končali vseh kazenskih pregonov.

 ?? Foto spletni mediji ?? Odvetnik Anatolij Kučerena in njegova stranka Edward Snowden, ki je dobil dovoljenje za stalno prebivanje v Ruski federaciji. Tudi tokrat se ni pojavil v javnosti.
Foto spletni mediji Odvetnik Anatolij Kučerena in njegova stranka Edward Snowden, ki je dobil dovoljenje za stalno prebivanje v Ruski federaciji. Tudi tokrat se ni pojavil v javnosti.
 ?? Foto Rafael Marchante/Reuters ?? Snowden se je na lanski tehnološki konferenci Web Summit v Lizboni v živo prek spleta oglasil iz Rusije.
Foto Rafael Marchante/Reuters Snowden se je na lanski tehnološki konferenci Web Summit v Lizboni v živo prek spleta oglasil iz Rusije.
 ??  ?? CNN je objavil podatke, da je žvižgač s prodajo avtobiogra­fije do letošnjega septembra zaslužil 4,2 milijona dolarjev (okoli 3,4 milijona evrov), za 56 javnih nastopov pa da so mu plačali milijon dolarjev.
CNN je objavil podatke, da je žvižgač s prodajo avtobiogra­fije do letošnjega septembra zaslužil 4,2 milijona dolarjev (okoli 3,4 milijona evrov), za 56 javnih nastopov pa da so mu plačali milijon dolarjev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia