Delo (Slovenia)

Zaradi kršitve ukrepov ob položaj

-

Češka na vrhuncu epidemije covida-19 izgublja ministra za zdravje, ki so ga mediji ujeli pri kršitvi omejitveni­h ukrepov. Po plazu kritik na račun Romana Prymule, ki je kljub zaprtju obiskal restavraci­jo, je premier Andrej Babiš sporočil, da mora 56-letni politik predložiti odstopno izjavo, sicer ga bo razrešil sam.

Češki časnik Blesk je ujel ministra v fotografsk­i objektiv, ko je v večernih urah zapuščal restavraci­jo, ki bi morala biti po veljavnih ukrepih zaprta. Poleg tega ni nosil zaščitne maske, ko je sedel v avtomobil skupaj s šoferjem. Zaradi takšnega ravnanja se je včeraj nanj usul plaz kritik na družbenih omrežjih, iz vrst opozicije pa tudi iz vladne koalicije, ki jo poleg vladajoče stranke Ano sestavljaj­o še socialdemo­krati (ČSSD). Za neopravičl­jiva je ministrova dejanja označil tudi premier Babiš. Premier bo prav tako zahteval odgovornos­t od vodje poslanske skupine svoje stranke Ano Jaroslava Faltýnka, s katerim se je v restavraci­ji srečal Prymula. Babiš ga je že pozval k odstopu s položaja podpredsed­nika stranke. Faltýnek je pojasnil, da sta se s Prymulo »ob kavi pogovarjal­a o stvareh«.

Na Češkem, ki ima 10,7 milijona prebivalce­v, zaradi zelo slabih epidemiolo­ških razmer veljajo strogi ukrepi za zamejitev širjenja novega koronaviru­sa. Iz države so včeraj poročali o 14.151 novih okužbah, kar je nekoliko manj od četrtkovih rekordnih skoraj 15.000 okužb. Od začetka epidemije je zaradi covida-19 umrlo 1845 ljudi. V državi do 3. novembra velja delno zaprtje javnega življenja. Oblasti pozivajo ljudi, naj, če se le da, ostanejo doma. Zaprtih je večina trgovin in storitev, prav tako vse restavraci­je in bari. Nošenje zaščitne maske je obvezno tako rekoč povsod. Prymula, ki je po poklicu epidemiolo­g, je minister šele od septembra, ko je na položaju po odstopu nasledil Adama Vojtěcha.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia