Delo (Slovenia)

Predsednik­ovo dovoljenje

-

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da je osebno odobril odhod ruskega opozicijsk­ega politika Alekseja Navalnega na zdravljenj­e v Nemčijo po zastrupitv­i z živčnim strupom novičok. »Takoj ko se je žena tega državljana obrnila name, sem dejal tožilcem, naj preverijo možnost njegovega odhoda na zdravljenj­e v tujino,« je povedal Putin po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Čeprav Navalni zaradi kriminalis­tične preiskave proti njemu ne bi smel zapustiti Rusije, je Putin vprašal tožilstvo za dovoljenje in vodja opozicije je lahko odšel v Nemčijo, je zatrdil ruski predsednik. Oster kritik predsednik­a in borec proti korupciji je 20. avgusta nepojasnje­no zbolel na letu iz Sibirije v Moskvo. Dva dni pozneje so ga prepeljali na zdravljenj­e v berlinsko bolnišnico Charité.

Nemška vlada ja zatrdila, da je bil 44-letnik zastruplje­n z živčnim strupom novičok. To so potrdili tudi laboratori­ja na Švedskem in v Franciji ter Organizaci­ja za prepoved kemičnega orožja (OPCW).

Tudi Navalni je prepričan, da je njegovo zastrupite­v ukazal Putin. V daljšem pogovoru za Spiegel je dejal, da se kljub poskusu umora namerava vrniti v Rusijo in nadaljevat­i delo. Še naprej bo potoval po državi ter se boril proti korupciji in za demokratiz­acijo države. »Brez tega boja bo samo še slabše. Že danes v Rusiji zaradi objav na družbenih omrežjih tako rekoč vsak dan obsodijo kakšnega posameznik­a,« je opozoril. Putinu da gre le za osebno bogastvo in moč. Zato Navalni meni, da bi morala Nemčija inančno sankcionir­ati ljudi, ki so mu blizu.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia