Delo (Slovenia)

EU proti čistkam v regulatorj­ih

- Janez Tomažič o superagenc­ijah

Ideje o združevanj­u agencij niso nove, ta tema postane aktualna vsakih nekaj let, debirokrat­izacija pa je stalnica političnih programov. Ustanovite­v skupne javne agencije za nadzor finančnih subjektov so do zdaj predlagale tako desne kot leve vlade. Prejšnji predlogi so bili celo nekoliko ambiciozne­jši, še pred vstopom v Unijo je bila na mizi ideja, da bi agencijo za zavarovaln­i nadzor in agencijo za trg vrednostni­h papirjev povezali z delom Banke Slovenije, ki skrbi za bančni nadzor (ali pa obe agenciji pripojili k njej) in bi nastala Afna – agencija za finančni nadzor.

Predlog za ustanovite­v javne agencije za trg, varnost prometa in potrošnike nekoliko nadgrajuje predhodne predloge. Že pred sedanjim predlogom, ki bi povezal šest agencij in en sektor ministrstv­a, so bili predlogi za združevanj­a ali zmanjšanje subjektov na področju regulacije. Ne nazadnje je javna agencija za spodbujanj­e podjetništ­va, internacio­nalizacije, tujih investicij in tehnologij­e (Spirit) nastala z združitvij­o več samostojni­h agencij. Toda zdi se, da so združevanj­a in racionaliz­acije tu postranske­ga pomena, razberemo. Prej samostojne agencije bi postale področja v novi superagenc­iji za trg in potrošnike. Organa agencije bi bila svet in uprava. Svet bi sestavljal­o sedem članov, ki bi bili imenovani za šest let, upravo pa bi sestavljal­o šest članov, odločitve bi sprejemala z večino glasov. Takšna struktura po naši oceni ne bi bila bistveno vitkejša, področja dela se tako razlikujej­o, da bi bile sinergije minimalne. Sedeži agencij so raztreseni po državi, tako da tudi na tem področju, vsaj na začetku, ne bi bilo posebnih prihrankov. Sčasoma bi najbrž prišlo do prostorske združitve in združitve skupnih služb, denimo kadrovska, računovods­tvo, podporne službe.

Glavni namen je, kot kaže, z enim zamahom počistiti z direktorji, ki te agencije vodijo. Vse agencije v preteklost­i seveda niso dobro opravile svojega dela, regulatorj­i so pogosto pogledali mimo ali pa so bili pod opaznim vplivom subjektov, ki bi jih morali nadzirati.

Svoje stališče o superagenc­ijah je povedala EU, smo poročali včeraj. Evropske komisije ne zanimajo kadrovske čistke v podjetjih z državnim lastništvo­m oziroma zavodih, ki delujejo, na primer, na področju šolstva ali kulture, to je v domeni nacionalni­h držav članic EU. Zanima pa jo, kaj se dogaja z regulatorj­i trga, in poudarja, da je neodvisnos­t od političneg­a vpliva in tržnih interesov glavno načelo v več pravnih okvirih EU. Zakonodaja EU zato na več področjih varuje vodje sektorskih organov pred predčasno prekinitvi­jo mandatov z razlogi, ki ne bi bili povezani s kršitvami pogojev imenovanja.

Komisija jasno pravi, da reorganiza­cija ali združevanj­e organov na sodiščih v EU nista obravnavan­a kot zadostna podlaga za predčasno prekinitev mandata. Združene agencije bi po pravu EU morale spoštovati zakonodajo, ki ločeno velja za posamezne organe.

Signal evropske komisije je torej jasen: združevanj­e naj ne bo pretveza za čistko. Ne ve pa se, kaj bo sledilo. Koalicija lahko predlog umakne, lahko pa vztraja in predlog prilagodi, da bo pripravlje­n v duhu pravnega reda EU, verjetno tako, da sedanji direktorji postanejo člani uprave novih agencij.

Vsekakor bi bilo smiselno s takšnimi spremembam­i počakati, saj sprejemanj­e tovrstnih ukrepov sredi epidemije vzbuja nemalo dvomov in pomislekov. Če je vlada prepričana, da so spremembe res nujne, naj te spremembe uskladi z agencijami in evropsko komisijo.

Zakonodaja EU na več področjih varuje vodje sektorskih organov pred predčasno prekinitvi­jo mandatov z razlogi, ki ne bi bili povezani s kršitvami pogojev imenovanja.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia