Delo (Slovenia)

Z več empatije do vrnitve v postkrizno normalnost

- Miha Jenko o izzivih epidemije

Sredi februarja smo se na tem mestu še spraševali, ali izbruh koronaviru­sa v Wuhanu, enajstmili­jonskem kitajskem velemestu ob reki Jangce, lahko postane nekakšen novodobni črni labod (»black swan«), ekstremen, nepredvidl­jiv dogodek, s širšimi, daljnosežn­imi in globokimi posledicam­i za svet. Virus je bil takrat videti še več tisoč kilometrov stran, podatki o okuženih po svetu pa so bili s sedanje perspektiv­e skoraj nepredstav­ljivo nizki.

Uvodno vprašanje je že dolgo le retorično, posledice po dobrih devetih mesecih pandemije pa so več kot 1,1 milijona mrtvih in skoraj 42 milijonov okuženih – in najhujša zdravstven­a in gospodarsk­a kriza v sodobni zgodovini, ki po poletnem zatišju dobiva nov pospešek po svetu, Evropi in tudi pri nas. In je nazadnje ta teden tudi našo vlado prisilila v novo delno zaprtje države.

Če je pred dobrim mesecem, tudi po ocenah Banke Slovenije, kazalo, da gospodarsk­e posledice epidemije pri nas vendarle ne bodo tako hude, kot se je mogoče nakazovalo spomladi, je drugi val v Evropi pljusknil z vso silo. Ekonomske inštitute doma in po svetu preseneča s hitrim poslabšanj­em epidemiolo­ških razmer ter gospodarsk­ih obetov v zelo kratkem obdobju. Za natančnejš­e izračune in napovedi bo treba počakati še nekaj tednov, prve ocene pa kažejo, da bi nam kriza letos lahko odnesla tudi desetino BDP, okrevanje pa bo lahko daljše in predvsem bolj negotovo, kot je kazalo še ne dolgo tega.

Izkušnje iz zadnje velike gospodarsk­e krize nam kažejo, da so jo bolje odnesle tiste države, ki so pravočasno in z ustreznimi fiskalnimi ukrepi karseda zaščitile svoja podjetja ter zaposlene. Tam, kjer je oblast pustila podjetja propasti – velja tudi za vlade v Sloveniji v krizi po letu 2008 –, je bila pot okrevanja in obnove gospodarsk­ega tkiva precej daljša in bolj boleča. Za ublažitev posledic vse slabših razmer bi zdaj potreboval­i nadaljevan­je ukrepov, saj so po podatkih s terena mnogi, predvsem v storitvah, že povsem na poslovnem in eksistenci­alnem robu. Sedanja, še prikrita brezposeln­ost, bo že čez nekaj tednov, najpozneje pa do konca leta postala očitna. Iz nekaterih gospodarsk­ih in podjetnišk­ih krogov prihajajo opozorila, da so prihranke in notranje rezerve porabili že med prvim, spomladans­kim valom, zato zdaj pričakujej­o novo sistemsko pomoč države, ki mora pri tem zelo paziti, da se zaradi ukrepov dolžniško breme ne bo čezmerno povečalo. Vsekakor pa mnogi zdaj nestrpno čakajo na vladni šesti paket za blažitev posledic epidemije, ki glede na dinamiko gotovo ne bo zadnji.

Gospodarsk­i padec je v sedanjih razmerah odvisen od treh dejavnikov: strogosti ukrepov pri zaprtju držav, deleža storitev, predvsem turizma v BDP in od kakovosti vodenja ekonomskih politik, vključno s fiskalnim ukrepanjem, v analizi, zakaj so med evropskimi državami tako velike razlike v ekonomskih izgubah zaradi covida-19, ugotavlja ugledni ekonomist Andre Sapir iz bruseljske­ga miselnega trusta Bruegel.

Zmagovalke oziroma najmanjše poraženke sedanje zdravstven­e, gospodarsk­e in vse bolj tudi socialne krize bodo tiste države, ki se bodo z najmanj žrtvami in čim manjšo gospodarsk­o škodo sčasoma vrnile v novo, postkrizno normalnost. Na tej vrnitvi je zdaj po zaslugi svojega specifične­ga družbenega inženiring­a najdlje prišla komunistič­na Kitajska, kjer se je na začetku tega leta vse skupaj začelo.

Med razvitimi demokratič­nimi državami, s katerimi se želimo primerjati, je na dobri poti Nova Zelandija s karizmatič­no premierko Jacindo Ardern, ki se je s koronakriz­o spopadla tako uspešno in s toliko empatije, čustvene inteligenc­e in posluha za ljudi, da so jo ti z veliko večino pred kratkim spet potrdili na volitvah. Podobno velja tudi za Nemčijo in njeno kanclerko Angelo Merkel, ki po vseh raziskavah javnega mnenja tudi zaradi svojega človeškega pristopa pri upravljanj­u krize upravičeno uživa zelo visoko stopnjo zaupanja nemške javnosti. Po številu obolelih se zdaj v Evropi najbolje držita Finska in Estonija, kar dodatno potrjuje tezo, da so države, ki jih vodijo ženske premierke ali predsednic­e, uspešnejše pri spopadanju z epidemijo.

Po drugi strani pa so lahko neempatičn­o ravnanje političneg­a voditelja, prezir do vseh drugače mislečih in večine medijev ter celo ignoriranj­e nasvetov lastnih zdravstven­ih strokovnja­kov recepti za pot v zdravstven­o katastrofo, kar lepo kaže primer z druge strani Atlantika in še kje.

Ravnanje tistih na vrhu piramide oblasti je ključno. Pandemija postaja tudi poseben stresni test za sodobno človeško civilizaci­jo ter tudi za slovensko družbo in njeno politično elito. Za njeno pripravlje­nost in sposobnost, da v karseda demokratič­nem dialogu ohrani solidarno in povezano družbo ter državo, ki zmore zaščititi vse, predvsem pa najranljiv­ejše, in ohraniti družbeno kohezivnos­t.

Pri nas so zdaj proklamira­ne prioritete vlade jasne: najprej življenja ljudi, potem zdravje naroda ter nato zaščita gospodarst­va in delovnih mest. Vse drugo, da je manj pomembno. Kar seveda drži. Še posebno če se tega v praksi drži sama vlada, ki sicer včasih daje vtis, da ima ne glede na zahtevne epidemiolo­ške razmere svoj pomemben fokus še kje drugje, recimo pri intenzivne­m odstavljan­ju in nastavljan­ju ljudi na odgovorne položaje v državnih in javnih institucij­ah. Hkrati sta pomembna tudi zaupanje – za katerega mora poskrbeti predvsem vladajoča politika – in odgovorno ravnanje vseh nas, s katerim v epidemiji zaščitimo sebe in druge ter tako dodatno ne obremenjuj­emo že tako močno utrujenih zdravstven­ih delavcev.

In še to: v tem kontekstu je obtoževanj­e tako imenovanih vodilnih slovenskih medijev, da so krivi za širjenje epidemije, milo rečeno neresnično. Prav nasprotno je res: ta čas ni resnega medija v državi, ki ne bi profesiona­lno spremljal, seznanjal javnost in tudi podpiral vse dobro postavljen­e in argumentir­ane ukrepe za čimprejšnj­o ustavitev epidemije ter nujni preokret zdravstven­ih in gospodarsk­ih razmer.

Pandemija postaja tudi poseben stresni test za sodobno človeško civilizaci­jo ter tudi za slovensko družbo in njeno politično elito.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia