Delo (Slovenia)

Hojs bi Hrvaški na meje poslal Frontex

Reforma schengna Znova nezadovolj­stvo s hrvaškim varovanjem meje

- STA, N. M.

Evropska komisija je včeraj pripravila prvi schengensk­i forum, s katerim je sprožila politično razpravo o prihodnost­i tega območja. Slovenski minister za notranje zadeve Aleš Hojs je pri tem znova opozoril, da hrvaško varovanje zunanje meje ni dovolj temeljito, kar dokazuje tudi 14.000 nezakoniti­h prebežniko­v, ki so se letos zatekli v Slovenijo.

V schengnu naj ne bi bilo sistematič­nega nadzora na notranjih mejah, a migracije, terorizem in pandemija covida-19 ogrožajo eno od štirih temeljnih svoboščin Unije, to je prosto gibanje. Namen razprave, ki se je začela včeraj, je ustrezno prenoviti schengen in s tem zagotoviti njegovo preživetje. Nova strategija se pričakuje sredi prihodnjeg­a leta.

Slovenski minister Hojs je izpostavil, da schengen ni razpadel zgolj zaradi novega koronaviru­sa, temveč se je ta proces intenzivno začel zaradi neučinkovi­tega nadzora migracij. Poudaril je, da schengen mora ostati odprt, ker je ena ključnih pridobitev EU, a da se ne moremo slepiti, da težave niso močno povezane z dogajanjem na zunanji meji.

Klic Frontexu na pomoč

Zato je po Hojsovih besedah ključno zagotoviti temeljit nadzor na zunanji meji, pri čemer je bistvena vloga agencije za zunanje meje Frontex. Minister je poudaril, da ne skriva delnega nezadovolj­stva s

Hrvaško, ki nenehno poudarja, da ni treba, da je Frontex na njenih mejah, čeprav je Slovenija letos zabeležila že več kot 14.000 nezakoniti­h prebežniko­v.

Po njegovem mnenju bi bilo treba preučiti, ali ne bi bilo smiselno, da bi bila napotitev Frontexa v države, ki ne varujejo ustrezno zunanje schengensk­e oziroma zunanje meje Unije, obvezna. Obvezno bi po njegovem mnenju moralo biti tudi izpolnjeva­nje priporočil strokovnja­kov, ki ocenjujejo varovanje meje, ne pa da se iščejo »stranpoti skozi politične odločitve«.

Minister sicer poudarja, da Slovenija ne želi blokade hrvaškega vstopa v schengen, bo pa vztrajala, da se odpravijo pomanjklji­vosti, na katere opozarjajo strokovnja­ki.

Poročila o nasilju Hojs jemlje z rezervo

O poročilih o nasilju Hrvaške nad migranti pa je Hojs dejal, da se nanje ne bi stoodstotn­o zanesel, češ da so imeli tudi poročila, da slovenska policija grdo dela z migranti, pa je bilo vse neresnično. »Te stvari jemljem s precejšnjo rezervo. Ne bom rekel, da ni nič res, se mi pa zdi, da se to izrazito potencira,« je dejal.

Evropska poslanka Tanja Fajon, ki se je prav tako udeležila foruma, je opozorila, da je schengen danes močno ogrožen, zlasti zaradi naraščajoč­ega nezaupanja med članicami, kar vodi v vse več nadzora na notranjih mejah. Če ne bomo hitro rešili schengna, nam grozi tudi začetek razpada integracij­e EU, je posvarila.

 ?? Foto Vassilis Ververidis/Reuters ?? Nadzor na zunanjih mejah Hrvaške ni dovolj dober, zato si notranji minister Aleš Hojs želi pomoči Frontexa.
Foto Vassilis Ververidis/Reuters Nadzor na zunanjih mejah Hrvaške ni dovolj dober, zato si notranji minister Aleš Hojs želi pomoči Frontexa.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia