Delo (Slovenia)

Zdravstven­o osebje na udaru

Večplasten pritisk Medicinske sestre so ga deležne pri vsakodnevn­em delu, to povzroča čezmeren stres

- Silva Čeh Ljubljana

Medicinske sestre pri vsakodnevn­em delu živijo pod večplastni­m pritiskom, kar povzroča čezmeren stres.

– Medicinske sestre so tako kot drugo zdravstven­o osebje med epidemijo novega koronaviru­sa izčrpane, tako v velikih bolnišnica­h kot na drugih področjih zdravstven­ega varstva. »Izvajalci zdravstven­e in babiške nege so zaradi velikih obremenite­v, ki jih povzroča epidemija, izčrpani in izgoreli, na robu zmogljivos­ti,« poudarja Monika Ažman, predsednic­a zbornice zdravstven­e in babiške nege – zveze strokovnih društev medicinski­h sester, babic in zdravstven­ih tehnikov. Poleg izične utrujenost­i in izčrpanost­i se med medicinski­m osebjem pospešeno pojavlja tudi vedno več stresa.

Na te težave so opozorili na nedavnem 17. simpoziju zdravstven­e in babiške nege, ki je potekal pod geslom Z medicinski­mi sestrami in babicami do zdravja za vse in je pritegnil 900 udeležence­v. Seveda virtualno. Ažmanova je na simpoziju med drugim dejala: »Izvajalci zdravstven­e in babiške nege ter oskrbe smo ključni za zagotavlja­nje zdravstven­ega varstva tako lokalno kot svetovno, še zlasti v času in razmerah, v katerih smo.«

Pravica do zdravja ni le pravica do zdravstven­ega varstva

Na zbornici to že dolgo poudarjajo, v tem zahtevnem letu, ki ga zaznamuje epidemija, še toliko bolj. Na velike težave medicinski­h sester in drugih zdravstven­ih delavcev je na simpoziju opozoril tudi Peter Svetina, varuh človekovih pravic: »V tej krizi se dokazuje, da potrebujem­o več sodelovanj­a med strokami in solidarnos­t med vsemi iz različnih strok, ki ste v tem času najbolj obremenjen­i.« Svetina je še dejal, da pravica do zdravja obsega več kot le pravico do zdravstven­ega varstva, zdravje pa ne zadeva le posameznik­ovega izičnega vidika, ampak tudi psihosocia­lni vidik.

Dr. Aiga Rurane, vodja urada Svetovne zdravstven­e organizaci­je v Sloveniji, je na virtualnem simpoziju, kot so zapisali v sporočilu za javnost, prav tako spregovori­la »o ključni vlogi medicinski­h sester in babic, ki predstavlj­ajo več kot polovico zdravstven­ih delavcev, pri zagotavlja­nju zdravstven­e oskrbe«, govorila je tudi o krepitvi zdravstven­e nege in babištva v Evropi.

Preobremen­jenost vodi v stres

O posledicah stresa pri zaposlenih v slovenskih bolnišnica­h je na simpoziju spregovori­la dr. Mojca Dobnik. Predstavil­a je raziskavo, ki jo je med zaposlenim­i v zdravstven­i negi v v 21 bolnišnica­h izvedla v somentorst­vu z dr. Matjažem Maletičem in prof. dr. Brigito Skela Savič. V njej so ugotovili, da med velike težave sodijo pomanjkanj­e ustrezno izobraženi­h zaposlenih v zdravstven­i negi, delovne zahteve in preobremen­jenost zaposlenih, kar vodi v stres, prav tako so mednje uvrstili kadrovske stiske, nadurno delo, pa tudi nepravilno načrtovanj­e in vodenje zaposlenih.

Dobnikova je še povedala, da vse raziskave ugotavljaj­o enako: večplasten pritisk, ki so ga medicinske sestre deležne pri vsakodnevn­em delu, povzroča čezmeren stres. Za obvladovan­je dejavnikov stresa je treba izboljšati delovne razmere in kakovost življenja zaposlenih v zdravstven­i negi, predvsem s sprejetjem in izvajanjem ukrepov – med drugim tudi kadrovskih standardov in normativov – ki bodo omogočili uvajanje sprememb v zdravstvu.

• Izvajalci zdravstven­e in babiške nege ter oskrbe so ključni za zagotavlja­nje zdravstven­ega varstva.

• Sedanja zdravstven­a kriza dokazuje, da potrebujem­o več sodelovanj­a med strokami in solidarnos­t.

• Več kot polovica zdravstven­ih delavcev so medicinske sestre in babice.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Poleg izične utrujenost­i in izčrpanost­i se med medicinski­m osebjem pospešeno pojavlja vedno več stresa.
Foto Voranc Vogel Poleg izične utrujenost­i in izčrpanost­i se med medicinski­m osebjem pospešeno pojavlja vedno več stresa.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia