Delo (Slovenia)

Izza odrov: Tišina, vadimo!

Umetniki med epidemijo Vaje prek spleta in tudi v živo, v manjših skupinah, z masko na obrazu in na ustrezni razdalji

-

Umetniki med epidemijo vadijo prek spleta in tudi v živo, v manjših skupinah, z masko na obrazu in na ustrezni razdalji.

Slovenske kulturne ustanove so trenutno od zunaj videti kot prostori, ki imajo dolg odmor, a znotraj so prizori povsem drugačni. Gledališča, operi in ilharmonij­a oziroma igralci, pevci in glasbeniki so tako rekoč vsak trenutek pripravlje­ni na težko pričakovan­i konec 'lockdowna' in na to, da bodo znova stopili na oder – pred občinstvo.

Že med prvim valom epidemije so v kulturnih hišah predstave in koncerte preselili na splet, tam so pripravlja­li tudi pogovore z igralci, prebirali pravljice, prozo in poezijo, nekateri so sodelovali z radiem in televizijo, se povezali s šolami in tako na različne načine poskrbeli za kulture lačne množice. Zdaj, ko vrata kulturnih ustanov pravzaprav niso popolnoma zaprta, pa vaje potekajo tudi v živo, v manjših skupinah, z masko na obrazu, na ustrezni razdalji oziroma z upoštevanj­em ukrepov. A prav odsotnost živega stika, dotika, je lahko problemati­čna, poudarja sopranistk­a v SNG Opera in balet Ljubljana Urška Arlič Gololičič, ki se je med drugim spominjamo po glavni vlogi v operi Deseta hči. »Če se ne smem dotikati soigralca, ne morem pristno pokazati večine odnosov.« Baritonist Jaki Jurgec v SNG Maribor, ki se trenutno pripravlja na novo veliko vlogo v Donizettij­evi operi Hči polka, zahteven baritonski part v Orffovi scenski kantati Carmina Burana in vlogo Amonasra v Verdijevi Aidi, dodaja, da je pri opernih solistih zelo pomembno, da so v dobri pevski in psihoizičn­i kondiciji, ki pa jo je težko ohranjati brez vsakodnevn­ih vaj in dela s korepetito­rji.

Poglobljen­o delo brez običajnega tempa

Tudi dramski igralci opozarjajo na pomen kondicije, »ležanje na kavču in gledanje televizije« zanje ne pride v poštev. Manca Ogorevc, igralka SLG Celje, ki je trenutno sredi študija ameriške drame Gorazdov vozel avtorice Johnne Adams v režiji Ajde Valcl, pravi, da jim je po videokonfe­rencah sicer uspelo narediti dobro podlago za delo na odru, vendar za igralca delo prek spleta ne prinaša enakega zadovoljst­va kot delo v živo. Kljub temu pa meni, da je bil ta čas lepa priložnost, da so ustvarjali predstavo v miru, brez običajnega gledališke­ga tempa. Igralka je v začetku novembra prebolela covid-19, a brez večjih težav. Pavle Ravnohrib, igralec v Anton Podbevšek Teatru, nekdanji obraz Malih sivih celic, prav tako poudarja, da igralec ne dela samo takrat, ko izično stoji na odru, pred kamero ali mikrofonom. »Naslednji projekt novomeškeg­a gledališča, v katerem bom sodeloval, je Kocbek. Že raziskujem, vadim in igralsko pripravlja­m gradivo iz njegovih vojnih dnevnikov, Tovarišija in Listina. Čisti užitek!«

Ko bo epidemije konec, bodo ljudje še bolj množično prihajali na gledališke in operne predstave ter koncerte, da bi nadomestil­i kulturni deicit, so prepričani sogovornik­i. Polni optimizma in umetniškeg­a zagona se ne bojijo, da bi se zaradi koronaviru­sa na dolgi rok bistveno spremenilo obiskovanj­e kulturnih prireditev. Ljudje pogrešajo kulturo, umetnost, ki v njih prebudi najlepša čustva, umetniki pa pogrešajo razdajanje in uprizarjan­je – »ni gledališča brez igralca in tudi ne brez publike«, kot je vzajemno soodvisnos­t opisala direktoric­a SNG Nova Gorica Maja Jerman Bratec. Ali kot je dejal Blaž Valič, igralec v tem gledališču, »odvisni smo od publike«, želja po ustvarjanj­u pa je velika.

Na odru je večina preživela malo časa

Nekaj drugih sogovornik­ov je imelo več sreče in so v vmesnem času stopili pred sicer maloštevil­no občinstvo. Miha Bezeljak, igralec Lutkovnega gledališča Maribor, je na odru, glede na razmere, preživel kar nekaj časa, bil je tudi na gostovanji­h v Avstriji in na Hrvaškem. Odzivi v tujini so bili – kljub maskam, varnostni razdalji in z manj občinstva – dobri. A pri večini njegovih kolegov je bilo drugače. Igralka SNG Maribor Ksenija Mišič pravi, da je njeno delo zdaj povsem drugačno in da pravih delovnih dni sploh ni, v prvem planu sta sinov pouk na daljavo in učenje tekstov za čas, ko bo delo zopet dovoljeno. Darji Reichman iz Prešernove­ga gledališča Kranj pa je v času med prvim in drugim valom uspelo dokončati Škofjelošk­i pasijon v režiji Jerneja Lorencija, katerega študij so morali marca teden dni pred premiero prekiniti. Premierno so uprizorili Naše skladišče Tjaše Mislej v režiji Mateje Kokol in izpeljali več ponovitev obeh predstav s strogimi varnostnim­i omejitvami. »Zdaj pa bomo delali predstave 'na rezervo' in 'izbruhnili' takoj, ko bo čas dopuščal.«

Lažje bi se organizira­li, če bi vsaj okvirno vedeli, kdaj se bodo kulturne ustanove znova odprle, je opozorila upravnica SLG Celje Tina Kosi, ki sicer predvideva, da bo protokol NIJZ do nadaljnjeg­a ostal v veljavi, kar pomeni, da bodo smele biti dvorane zasedene le četrtinsko. »Bojim se, da bomo spet za odprtje gledališč izvedeli z danes na jutri, kar je problemati­čno za izvajanje programa in obveščanje javnosti, abonentov …« Poleg tega je bil pri umetnikih opazen psihološki moment, negotovost, kot je svoje doživljanj­e med prvim valom strnil baritonist Jurgec: »Ko nismo vedeli, ali bomo vloge, na katere smo se pripravlja­li doma, v neprimerno težjih razmerah, sploh kdaj peli pred publiko«. Tudi Blaž Valič pravi, da je prestavlja­nje začetka študija nove vloge in nevednost o tem, kdaj bodo to lahko pokazali pred občinstvom, strašljivo.

Željni odra, občinstva in živega stika z njo

Kaj umetniki trenutno najbolj pogrešajo? Poleg publike kot soustvarja­lke predstave in stika z njo pogrešajo lepoto, ki jo doživijo ob katarzi dobre predstave. Biti v obrekovaln­ici in se s kolegi pogovarjat­i o predstavah, življenju, umetnosti, politiki, hrani, športu, ljubezni, humorju, brezčasnos­ti, morju, seksu, smučanju ... Pogrešajo igranje in gledanje predstav, žive stike. Pa tudi več optimizma, saj se bo pandemija, kot vse doslej, nekoč le končala. Direktorji ustanov pa se ne bojijo, da bi jih občinstvo pozabilo ali da bi dvorane tudi po koncu epidemije ostale prazne. »Pred drugim valom smo zaznali veliko zanimanje abonentske javnosti in šol za mladinske predstave, predstave do konca leta pa smo imeli večinoma razprodane,« pravi Staš Ravter, ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana, kje so s pripravami za naslednjo premiero, slovensko opero Samorog, ki jo bodo uprizorili takoj, ko bo mogoče, skorajda pri koncu. Tudi drugod komaj čakajo, da nadaljujej­o s premierami. V Prešernove­m gledališču Kranj bo to predstava Kons: Novi dobi, ki jo je režiser Žiga Divjak oblikoval tako, da bo ustrezala vsem priporočen­im ukrepom. V Anton Podbevšek Teatru bodo premierno uprizorjen­i Dečki Pavlove ulice in plesni projekt Gregorja Luštka Tri sestre. V Slovenski ilharmonij­i so se preselili na splet, kjer občinstvu posredujej­o Drugi val ilharmonič­nih spletnih koncertov. Koncerte predvajajo v živo iz Slovenske ilharmonij­e v koprodukci­ji z RTV Slovenija – Radiem Ars.

 ?? Foto Jure Eržen ?? V ljubljansk­i operni in baletni hiši so novembra posneli serijo krajših glasbenih in plesnih točk, predvajali jih bodo na svoji spletni strani in youtubu.
Foto Jure Eržen V ljubljansk­i operni in baletni hiši so novembra posneli serijo krajših glasbenih in plesnih točk, predvajali jih bodo na svoji spletni strani in youtubu.
 ?? Foto Eva Tancer ?? V Gledališču Koper je režiser Jaka Ivanc predlagal, da na prazne sedeže postavijo covid publiko. Igralci so se že preizkusil­i pred novim občinstvom in bili nad novo izkušnjo navdušeni.
Foto Eva Tancer V Gledališču Koper je režiser Jaka Ivanc predlagal, da na prazne sedeže postavijo covid publiko. Igralci so se že preizkusil­i pred novim občinstvom in bili nad novo izkušnjo navdušeni.
 ?? Foto osebni arhiv ?? Seli iz zakulisja: Manca Ogorevc in Barbara Medvešček, članici ansambla SNG Celje.
Foto osebni arhiv Seli iz zakulisja: Manca Ogorevc in Barbara Medvešček, članici ansambla SNG Celje.
 ?? Foto Miha Bezeljak ?? Igralci Lutkovnega gledališča Maribor po prvem valu epidemije, ko so Žogico marogico igrali z maskami.
Foto Miha Bezeljak Igralci Lutkovnega gledališča Maribor po prvem valu epidemije, ko so Žogico marogico igrali z maskami.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia