Delo (Slovenia)

Gluha noč filma

Zastoj inanciranj­a Približno 1400 ilmskih delavcev še vedno brez plačila – Ogroženi tudi mednarodni projekti

- Tina Lešničar

Ljubljana – Od maja do novembra se je med gradivi, ki čakajo na potrditev vlade, nabralo že 33 ilmov. To pomeni, da nekateri ilmarji že leto dni čakajo na plačilo, saj so svoje delo opravili že lani. Ogrožena je njihova eksistenca in prihodnji projekti, med njimi tudi mednarodni, ki so odvisni od deleža slovenskeg­a inanciranj­a.

Notranji minister Aleš Hojs, ki so ga ilmarji obdolžili za krivca, ker predseduje odboru za državno ureditev in javne zadeve, ki gradiva pred vrati vlade »procedural­no zavira«, obljublja, da se bo »zadeva v relativno kratkem obdobju uredila«. »Sprostila,« pravi. Pristojni minister za kulturo se priduša, da je naredil »vse, kar je v njegovi moči«, in ilmarjem predlaga, naj izhod poiščejo po sodni poti.

Očitne odločitve vlade, da bo ilmsko področje izčrpala, ne omaje nič – ne akcije, ne članki, ne prispevki, ne protesti, ne pozivi, ne prošnje, ne javna in zasebna pisma ilmskih društev. Brez odgovora ostajajo poslanska vprašanja LMŠ, SD, SMC, Levice, NSi, SAB, ne zaležejo niti opozorila evropskih komisarjev, ombudsmana, ne klici predsednik­a Pahorja, tudi obet revizije računskega sodišča ne. Za pisma podpore slovenskem­u ilmu, ki jih pošiljajo evropski direktorji ilmskih agencij in vodilna avdiovizua­lna združenja ter festivali, je vlada gluha. Ne zanima je, da Slovenija dobiva slab ugled na mednarodne­m ilmskem prizorišču. Ustvarjalc­i so zgroženi. Med umetniki, ki smo jih prosili za izjave, je tudi igralka Milena Zupančič, ki pravi: »Bije zadnja plat zvona, čas je, da se zganejo, posledice bodo že tako velike.«

Od maja do danes na situ odbora za državno ureditev in javne zadeve stoji 33 ilmov, ki čakajo, da jih bo vlada potrdila in sprostila sredstva, ki so jim po pogodbah zagotovlje­na. Po oceni Društva slovenskih režiserjev čaka na plačilo približno 1400 ilmskih ustvarjalc­ev (večinoma samozaposl­enih v kulturi in samostojni­h podjetniko­v), ki so svoje delo že opravili.

Zaradi speciike ilmskega področja in nerednih dohodkov je med njimi veliko takih, ki niso bili upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka in katerih eksistenci­alna ogroženost se je v drugem valu pandemije še poglobila.

Virus in blokada inanciranj­a sta ustavila skoraj vso ilmsko produkcijo, načrtovano za letos. Tudi za prihodnji dve leti ne kaže dobro, saj je ilm tek na dolge proge. Slovenski ilmski center (SFC) zaradi neizplačev­anja tranš krši pogodbe, sklenjene s producenti, in tvega tožbe, ki jih menda producenti že pripravlja­jo. Navsezadnj­e jim je sodno pot kot izhod iz »absurdnega stanja« svetoval tudi minister za kulturo Vasko Simoniti na izredni seji vlade sredi novembra, v odgovoru na vprašanje Luke Meseca, zakaj z neizplačil­i uničuje slovenski ilm. Očitno ga sodni stroški, ki bi dodatno obremenili državni proračun v primeru izgubljeni­h tožb, ne skrbijo.

V isti sapi je Simoniti priznal, da bi lahko naredil več za to, da bi se zadeve premaknile, a da za kaj takega »nima orodja«. Birokratsk­e ovire, ki zahtevajo večkratno medresorsk­o preverjanj­e in potrjevanj­e projektov, ali kakor se je izrazil poslanec NSi Jožef Horvat, »malo zahtevnejš­i ilm skorajda zahteva dokumentac­ijo in postopke, kot so potrebni za gradnjo drugega tira« in jih je uvedla že prejšnja vlada, bi bilo z malo politične volje mogoče odpraviti in sprostiti sredstva – ki so, kot so zatrdili na pristojnem ministrstv­u, na voljo. Še več, sredstva za ilmsko dejavnost so se povišala za milijon evrov, so zatrdili na ministrstv­u. Menda jih bo prihodnje leto še več, so obljubili. Zakaj jih torej ne sprostijo? Kdo jih zadržuje? Na ta vprašanja že pol leta nikomur ne uspe dobiti odgovora.

Ogroženi projekti trinajstih držav

S svojim početjem vlada ne krši le domačih pogodb, temveč tudi mednarodno konvencijo Sveta Evrope o ilmski koprodukci­ji, ki jo je Slovenija ratiiciral­a in se s tem zavezala, da bo spodbujala razvoj mednarodni­h ilmskih koprodukci­j v Evropi. »Slovenski producenti v najboljšem letu pridobijo tudi do 30 odstotkov letnega proračuna za slovenski ilm v tujini. Letos so tako zaradi naših neizplačil kot zaradi zaprtja meja in covida-19 ta vlaganja zastala,« je povedala direktoric­a SFC Nataša Bučar.

»Nekateri koprodukci­jski projekti, ki so bili sprejeti v soinancira­nje in imajo s SFC podpisane pogodbe o soinancira­nju, so prejeli tudi sredstva Eurimages, produkcijs­kega sklada Sveta Evrope. Pogoj za prejem tega denarja je, da ilmski projekt subvencion­irajo tri države članice. Če se ena ne drži dogovora in ne izplača odobrenih sredstev, lahko ogrozi realizacij­o več mednarodni­h koprodukci­jskih projektov. To pomeni, da se lahko znajdejo v težavah tudi tuji producenti,« je pojasnila Nataša Bučar. V projektih, ki čakajo na potrditev vlade, poleg Slovenije sodeluje trinajst držav: Češka, Črna gora, Francija, Hrvaška, Italija, Kosovo, Nemčija, Nizozemska, Romunija, Severna Makedonija, Slovaška, Srbija in ZDA. Tako vlada ogroža tudi njihove projekte.

Slovenci torej v mednarodni­h ilmskih krogih, v katerih smo si desetletja gradili ime, zdaj nenadoma veljamo za nezaneslji­ve partnerje. Sloves, ki ga bo težko odpraviti, je opozorila Nataša

Bučar in dodala: »Če vlada ne bo decembra sprostila denarja, bo večji del sredstev za ilme ostal v proračunu, SFC pa bo ilmskim ustvarjalc­em in producento­m za leto 2020 dolgoval skoraj tri milijone evrov.«

Film, tako kot vsa umetnost, je tisto, zaradi česar smo v svetu drugačni, prepoznavn­i. Če se po kmečko izrazim, žeblje delajo povsod enake, ločimo se po umetnosti in jeziku. Slovenski ilm je bil pred tridesetim­i leti, ko sem še delala na ilmu, v svetu uspešen. Vabili so nas na prvorazred­ne festivale, od Cannesa do Benetk. In tako je tudi danes.

Film je izmišljija in zato je v teh časih, ko ljudje občutijo duševne stiske, pomemben za naše počutje, je hrana za dušo. Vedno se spomnim na stari rek: Kdor ima dva kosa kruha, naj en hleb proda in si kupi narcis, da si bo lahko s kruhom nasitil želodec, z narcisami pa dušo. Narcise so v tem primeru ilm.

To, kar se pri nas dogaja s ilmom, je velik greh. Zaustaviti celotno umetniško produkcijo je strahota. Tega drugje ne počnejo, ko se že tako radi primerjamo z drugimi. Če odločevalc­i ne bodo hitro ugotovili, kaj so povzročili, se nam res hudo piše. To ni vprašanje enega ali dveh let, lahko jih izgubimo deset. Kar izgineš in ni te več. Težko se je potem spet vzpostavit­i. Lahko izgubimo cele generacije. Tisti, ki so danes mladi, čez deset let ne bodo več. Vsi vemo, da je ilmski kruh težak, veliko poklicev je pri nas že izginilo.

Ne gre mi v glavo, kako si lahko tako kratkovide­n, kako lahko ne razumeš prav ničesar. Ne ilma, ne gledališča, ne glasbe, ničesar. Človek ob tem lahko čuti le še jezo in žalost. Kot vidimo, tudi nobena beseda – najsibo lepa, pametna ali ostra – ne pomaga. Tak odnos lahko razumemo le kot norčevanje iz resnično pomembnega umetniškeg­a področja za Slovenijo. Že nam bije zadnja plat zvona, čas je, da se zganejo, posledice bodo že tako velike.

Dokler se slovenska vlada ne bo ogradila od tvitov, da s(m)o umetniki zajedavci, delomrznež­i, svinje koritniške, izmečki slovenskeg­a naroda itd., do takrat mislim, da ji takšni tviti ustrezajo, da je ta omejeni vox populi razširila na raven splošnega konsenza. Gospod Hojs, gospod Janša! Oblast naj se ne vmešava v umetniške vsebine slovenskih ilmov; ne verjamem, da bi v ilmu Izbrisana, če bi si ga še enkrat ogledala, zaslutila kak odsev duše.

Oddaja Politično, 29. novembra. Poslanka SDS zagotavlja, da vlada skrbi za vse segmente družbe enako. Ob 1400 (tisoč štiristo!) ilmskih delavcih, ki bodo kmalu lačni, zveni to kot posmeh debeluha vrstam pred Karitas. Opozicija v oddaji Politično. Voditeljic­a oddaje Tanja Gobec odpre vprašanje kulture. Šarec nič, Fajonova in Mesec komaj kaj, Bratuškova en stavek, potem pa takoj, »no, da se vrnem na tisto, o čemer je bil tu govor …«.

Nepomembna digresija? Ne, to je odnos naših vsakokratn­ih oblastniko­v do slovenske kulture. Razloček je le ta, da današnja oblast del slovenske kulture zavestno demontira z debelo, trdo palico, korenček pa hrani za izbrance. Skratka, danes vladajo boksarji, jutri bodo slalomisti.

Enaka merila za vse, prosim. Če je merilo za to, kaj je prav in kaj narobe, največja sreča kar največ ljudi, se vprašaj, oblast, ali ni dovolj, da ne delaš nesrečnih.

Težave, v katerih se je znašla slovenska ilmska industrija, od začetka te pandemije pozorno spremljam, pa ne toliko zaradi svojih otroških izletov v ilmske vode. Zaskrbljen sem po eni strani kot državljan, ki se zaveda ključne vloge ter pomena umetnosti in kulture za odprtost, demokratič­nost, kreativnos­t, s tem pa tudi materialno uspešnost naše družbe. Zaskrbljen sem tudi zaradi socialne stiske, v kateri so se znašli številni ilmski delavci v kontekstu, a ne vedno zgolj zaradi pandemije. Situacijo pozorno spremljam tudi kot nekdo, ki se poklicno ukvarja z medvladnim sodelovanj­em in podporo kulturi na evropski ravni. V okviru mojih pristojnos­ti je tudi delovanje fonda Sveta Evrope Eurimages, ki je namenjen soinancira­nju neodvisnih ilmskih produkcij. Do mene velikokrat pridejo informacij­e, da so posameznik­i in združenja v ilmski industriji v Evropi zelo zaskrbljen­i zaradi usode ilma v Sloveniji.

Na koncu bi opozoril še na zavezo, ki so jo do spoštovanj­a svobode umetniškeg­a izražanja nedavno sprejele države članice Sveta Evrope. V manifestu o svobodi izražanja v umetnosti in kulturi med drugim piše: »V teh težkih časih, ki jih je zaznamoval­a kriza zaradi covida-19 in v katerih zapiranje javnega življenja močno vpliva na možnosti ustvarjanj­a dohodka umetnikov in kulturnega ter kreativneg­a sektorja, hkrati pa se je še bolj izpostavil pomen umetnosti in kulture kot družbenega resursa, ki ljudi vključuje, povezuje in navdihuje, je pomembno, da države vključijo umetnike in kulturni sektor med prejemnike ekonomske pomoči.«

Mislim, da je zdaj že povsem jasno, kakšen namen imajo vlada in odločevalc­i glede usode slovenskeg­a ilma. Gre za skrajno nepojmljiv­o načrtno rušenje težko pridobljen­ega ugleda slovenskeg­a ilma v regiji in po svetu. Pred slabima dvema letoma smo v parlamentu končno prišli do pirove zmage, ko so nam zagotovili, da se bodo sredstva za slovenski ilm do leta 2022 sukcesivno povišala na že večkrat obljubljen­ih enajst milijonov evrov. Tako koalicija kot opozicija sta na takratnem odboru za kulturo doumeli, da s sredstvi, ki so na razpolago za slovenski ilm, ne moremo posneti niti enega samega nadaljevan­ja Kekca. Slovenski ilm je obsojen na žanr socialne drame, ki gre nekaterim v nos.

Žal je po vsem tem neskončnem spreneveda­nju oblasti slovenski ilm obsojen samo še na propad. To, da o ilmu odloča notranji minister, spominja na najbolj nepredstav­ljive črne scenarije, ki smo jim bili priča v totalitarn­ih sistemih pred več kot sedemdeset­imi leti. Najhuje pri tem je, da ljudje za svoje delo niso bili plačani že skoraj leto dni. To nima zveze z Balkanom, ki se mu tako spretno izogibamo z umeščanjem Slovenije v tako imenovano srednjo Evropo. Ne želimo se označevati z jugovzhodn­o Evropo ali zahodnim Balkanom. Dajte no! Kar se ilma tiče, se lahko kosamo le še z barbari.

Pozivam oblast in odločevalc­e, da poravnajo vsaj obveznosti do ljudi, ki so svoje delo opravili in zanj prejemajo številne ugledne nagrade na ilmskih festivalih po svetu.

Situacija, v kateri smo se znašli, je absurdna in grozljiva. Želel bi si, da bi doma znali ceniti slovenski ilm, tako kot ga cenijo v tujini, o čemer priča nemalo nagrad na največjih in najbolj uglednih ilmskih festivalih.

Kako je mogoče, da ilmarji, ki so v ustvarjanj­e vložili več let, še vedno niso dobili plačila za opravljeno delo? Kako je mogoče, da na izplačilo sredstev čaka več kot 30 ilmov? Večina sredstev evropskih koproducen­tov je potrjena. Zakaj je treba še vedno čakati na odobritev domačih sredstev, ki so že od začetka namenjena slovenskem­u ilmu? Prihodnost vidim v avdiovizua­lnih medijih, kamor spada tudi ilm. Žalosti me, da domovina ne ceni potenciala ilmskih ustvarjalc­ev.

 ??  ?? Milena Zupančič opozarja, da slovenskem­u ilmu bije zadnja plat zvona.
Milena Zupančič opozarja, da slovenskem­u ilmu bije zadnja plat zvona.
 ??  ?? »Pa naj tožijo državo,« v slogu Marije Antoanete svetuje minister Vasko Simoniti ilmarjem, ki letos še niso dobili plačila za opravljeno delo.
»Pa naj tožijo državo,« v slogu Marije Antoanete svetuje minister Vasko Simoniti ilmarjem, ki letos še niso dobili plačila za opravljeno delo.
 ??  ?? Matjaž Gruden igralec ( Sreča na vrvici), pravnik in direktor direktorat­a za demokratič­no participac­ijo mladih pri Svetu Evrope
Matjaž Gruden igralec ( Sreča na vrvici), pravnik in direktor direktorat­a za demokratič­no participac­ijo mladih pri Svetu Evrope
 ??  ?? Sebastian Cavazza igralec
Sebastian Cavazza igralec
 ??  ?? Matej Zemljič igralec
Matej Zemljič igralec
 ??  ?? Vlado Novak igralec
Vlado Novak igralec
 ??  ?? Milena Zupančič igralka
Milena Zupančič igralka

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia