Delo (Slovenia)

Ogorčenje nad vladno ukinitvijo financiran­ja STA

Nemir v koaliciji Novinarska organizaci­ja o napadu na novinarstv­o in posnemanju potez iz Madžarske

- Barbara Eržen

Ljubljana – Ker naj Slovenska tiskovna agencija (STA) uradu za komunicira­nje (Ukomu) kot predstavni­ku ustanovite­lja – vlade – ne bi dostavila vseh potrebnih pojasnil in dokumentac­ije, se je vlada na dopisni seji s sklepom seznanila s prekinitvi­jo njenega inanciranj­a javne službe v letu 2020 oziroma z nesklenitv­ijo pogodbe za 2021. »Jasno je, da je to še en poskus uničenja nacionalne tiskovne agencije, ki je eden od stebrov kakovostne­ga in nepristran­skega poročanja, kar smo že videli v sosednji Madžarski,« menijo v Društvu novinarjev Slovenije.

In kje se je pravzaprav zapletlo? Kot izhaja iz vladnega gradiva, je direktor Ukoma Uroš Urbanija od direktorja STA Bojana Veselinovi­ča med drugim zahteval pojasnila in podatke o tržni dejavnosti agencije, ki jih v STA označujejo za poslovno občutljive, pa tudi glede vprašanj, povezanih z novinarski­m delom kolektiva STA, konkretnim­i novinarski­mi vsebinami in odzivi nanje. Tako je med poizvedova­njem zaslediti tudi vprašanja, povezana z odzivom STA na Janšev tvit, v katerem je njihovo poročanje označil za nacionalno sramoto, in podpisom odgovorne urednice STA Barbare Štrukelj med dvaindvajs­etimi odgovornim­i uredniki osrednjih slovenskih medijev, ki so se z odprtim pismom zavezali, da ne bodo klonili pod pritiski. Ukomu se zdi problemati­čno tudi oglaševanj­e STA v posameznih medijih.

Ker pa, kot vse kaže, vseh želenih odgovorov in podatkov Ukom ni dobil, so navedli, da brez celovitega pregleda nad poslovanje­m STA ne morejo ugotoviti, kaj pomeni »primerno inanciranj­e« za celovito in nemoteno izvajanje javne službe, kot to določa zakon o STA, in tako ustavili njeno inanciranj­e. Izplačano ni bilo niti oktobrsko nadomestil­o za opravljanj­e javne službe.

Čeprav je bil sklep brez glasu proti potrjen na dopisni vladni seji – ta je trajala le slabi dve uri in na njej so sklepi potrjeni, če jim ministri ne nasprotuje­jo –, so takojšen umik sklepa poleg opozicijsk­ih strank zahtevali tudi v koalicijsk­em Desusu in poslanski skupini SMC. Njihov predsednik Zdravko Počivalšek je medtem zapisal, da ima vlada kot ustanovite­ljica in družbenica pravico zahtevati podatke o inančnem poslovanju agencij, vodstvo STA pa ima dolžnost te posredovat­i. Dodal pa je, da »kazanje mišic in reševanje osebnih zamer posameznik­ov ustvarja iz običajne uzance nepotreben konflikt, ki ni v interesu ne javnosti ne vlade«.

Da gre za podobne poskuse nadzora na mediji, kot jih je bilo mogoče opaziti tudi na Madžarskem,

Iz STA so sporočili, da so se zaradi zaustavitv­e inanciranj­a znašli v položaju, ki ogroža poslovno stabilnost agencije in zmožnost izvajanja zakonsko predpisane dejavnosti opravljanj­a javne službe obveščanja.

soglaša zgodovinar, politični analitik in urednik revije Razpotja Luka Lisjak Gabrijelči­č, a dodaja, da je razmerje moči vendarle drugačno, saj je lahko Viktor Orbán z ustavno večino podredil državne podsisteme strankarsk­i logiki. Medtem ko ima na primer na Poljskem vladajoča stranka v parlamentu le majhno večino in zato izvaja postopke, ki so protizakon­iti. »V tem primeru je dinamika bliže Poljski in zato tudi nevarnejša za usmeritev Slovenije,« pravi Lisjak Gabrijelči­č in dodaja, da bi lahko tako – če bi se poteze izkazale za protizakon­ite in bi se nadaljeval­e – Slovenija postala tarča ukrepov zaradi nespoštova­nja vladavine prava. Zlasti ker je Janez Janša že pritegnil pozornost evropske javnosti. »Ne ta vlada ne Slovenija ne bosta imeli od tega nič dobrega. Da vlada sredi epidemije na tak način sama sebi ruši ugled in zaupanje večine javnosti, je neodgovorn­o,« še komentira.

 ??  ?? STA je lani kot nadomestil­o za opravljanj­e javne službe dobila slaba dva milijona evrov, podoben znesek pa je dosegla tudi s prodajo svojih storitev.
STA je lani kot nadomestil­o za opravljanj­e javne službe dobila slaba dva milijona evrov, podoben znesek pa je dosegla tudi s prodajo svojih storitev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia