Delo (Slovenia)

Koalicija (še) neenotna

Volilni okraji Minister za javno upravo poslancem poslal predlog sprememb

- Barbara Eržen

Ljubljana – Ministrstv­o za javno upravo je včeraj koalicijsk­im poslancem poslalo dokončen predlog sprememb volilnih okrajev, s katerim naj bi vsaj poskusili odpraviti neustavnos­t, ki so jo zaradi prevelikih odstopanj med posameznim­i volilnimi okraji in neupošteva­nja merila o geografski zaokroženo­sti ugotovili varuhi ustave. Kdaj in kako naj bi torej poslanci vložili omenjeni zakonodajn­i predlog, ta trenutek še ni znano. Spremembam v predlagani obliki so za zdaj naklonjeni le v SDS in Desusu.

Preostali koalicijsk­i partnerici še vedno stavita na ukinitev volilnih okrajev in uvedbo prednostne­ga glasu, torej spremembo zakona o volitvah v državni zbor, ki jo je v parlamenta­rno proceduro že vložilo 37 poslancev opozicije. Vsaj poslance NSi za zdaj k tej odločitvi zavezuje tudi še sklep njihovega izvršilneg­a odbora in po naših informacij­ah nameravajo pri njem vztrajati, vse dokler bo v državnem zboru ta predlog. Poslanci bi ga sicer lahko obravnaval­i že na decembrski seji državnega zbora, ki se bo predvidoma začela 14. decembra. Torej točno en teden, preden se bo iztekel dveletni rok, ki ga je ustavno sodišče določilo za odpravo neustavnos­ti.

A četudi bi za opozicijsk­i predlog sprememb zakona o volitvah v državni zbor – za kar je potrebnih vsaj 60 poslanskih glasov – prispevali glasove tako poslanci NSi kot tudi SMC in SNS, bi za sprejetje potreboval­i vsaj še nekaj poslanskih glasov iz Desusa ali SDS, kar pa se zdi malo verjetno. V obeh strankah takšnemu predlogu namreč nasprotuje­jo že od začetka pogajalske­ga procesa, kar pomeni, da sprememb pri tej odločitvi ni mogoče pričakovat­i niti ob vrnitvi Karla Erjavca na vrh stranke.

Če pa bo torej za uvedbo prednostne­ga glasu po vzoru evropskih volitev tudi na državnozbo­rskih že v drugo zmanjkala zadostna podpora – trije glasovi so že zmanjkali marca – bodo v SMC, predvsem pa v NSi vnovič tehtali svoja stališča in najverjetn­eje stisnjenih zob zagotovili potrebno večino za preoblikov­anje volilnih okrajev, kot jih je po usklajevan­ju s koalicijo izrisalo ministrstv­o za javno upravo.

»Verjamem, da smo s tem zadostili odločbi ustavnega sodišča,« je ob tem včeraj komentiral minister Boštjan Koritnik, ki je skupaj z ekipo v nasprotju s svojim predhodnik­om Rudijem Medvedom ubral bolj minimalist­ičen pristop in predlagal spremembe le pri 16 od skupno 88 volilnih okrajev. Razlike med njimi tako še vedno ostajajo precejšnje, tako da so v LMŠ, SD, Levici in SAB sporočili ministrstv­u za javno upravo, da po njihovem mnenju predlog sploh ne izpolnjuje zahtev ustavnega sodišča. Razmerje med največjim in najmanjšim namreč še vedno znaša celo 1 proti 2,7. »Pri pripravi predloga novele zakona smo izhajali iz veljavne ureditve in jo spremenili v delu, za katerega je ustavno sodišče odločilo, da ne ustreza več merilom za oblikovanj­e volilnih okrajev. To so: približno enako število prebivalce­v, geografska zaokroženo­st in skupne kulturne ter druge značilnost­i,« je še povedal Koritnik.

So pa na ministrstv­u za javno upravo s preimenova­njem volilnega okraja v Hrastnik-Trbovlje, ki bi bil sestavljen iz občine Hrastnik in občine Trbovlje, poskrbeli za kompromis, s katerim si zakonodajn­a sprememba obeta glasove celotne Desusove peterice. Hrastniški poslanec Ivan Hršak je namreč nasprotova­l ukinitvi volilnega okraja, četudi je bil po številu prebivalce­v daleč najmanjši. Nov volilni okraj je ministrstv­o za javno upravo predvidelo v Ivančni Gorici.

 ??  ?? Minister za javno upravo Boštjan Koritnik verjame, da so s predlogom zadostili odločbi ustavnega sodišča.
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik verjame, da so s predlogom zadostili odločbi ustavnega sodišča.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia