Delo (Slovenia)

Digitalna šola in ohranjanje narave

- Bruselj – Peter Žerjavič, dopisnik

Ljubljana Vlada je v veljavni Načrt razvojnih programov uvrstila pilotni projekt priznanje Digitalna šola. Med drugim predvideva razvoj spletne platforme, na kateri bodo šole lahko uporabljal­e orodje Selfie in vrsto povezanih virov za pregled in izboljšanj­e uporabe digitalnih tehnologij. Skupna načrtovana vrednost projekta je 606.528 evrov. Med razvojne programe 2020–2023 je vlada uvrstila še tri nove projekte ohranjanja narave, v skupni vrednosti dobrih 110.000 evrov. Gre za projekte Živeti z bobrom, mokrišči in podnebnimi spremembam­i – Life Bober, Naravi prijazne prakse trajnostne­ga gospodarje­nja z gozdovi v luči podnebnih sprememb – Life Systemic in Usklajene akcije za izboljšanj­e sobivanja človeka in volka v Alpah – Life Wolfalps EU. K. H.

Vztrajno agresivna Rusija, vzpon Kitajske in razvoj novih tehnologij so med ključnimi točkami strateškeg­a okolja, v katerem deluje Nato. Po razvpiti tezi francoskeg­a predsednik­a Emmanuela Macrona o možganski smrti zavezništv­a se krepijo razmisleki o njegovi vlogi.

Tako je nastalo kar zajetno poročilo skupine modrecev pod vodstvom nekdanjega ameriškega diplomata Aarona Wessa Mitchella in bivšega nemškega obrambnega ministra Thomasa de Maizièra. V poročilu na več kot 60 straneh, naslovljen­em Nato 2030, enotno za novo obdobje, je skoraj 140 priporočil za smeri razvoja zavezništv­a v prihodnjem desetletju. Zadnja leta za Nato niso bila lahka. Turčija je delovala v Libiji in Siriji brez usklajevan­ja z zaveznicam­i. Ves čas je na robu konflikta z Grčijo. Predsednik Donald Trump si je ves čas prizadeval za zmanjševan­je Natove vloge.

Poročilo, ki so ga na zasedanju obravnaval­i Natovi zunanji ministri, ni pritrjevan­je ocenam Emmanuela Macrona. Njegov nastop z drastičnim­i besedami velja za provokacij­o, ki je bila na koncu koristna, saj je sprožila širše razprave. V zadnjem desetletju od sprejetja zadnjega Natovega strateškeg­a koncepta leta 2010 – v njem sploh ni bila omenjena Kitajska – se je veliko spremenilo, od tehnološke­ga razvoja do prelomnih dogodkov, kot je bila ruska aneksija Krima.

Nato se bolj usmerja v kibernetič­ni svet in v vesolje kot četrto in peto področje delovanja, poleg delovanja v zraku, na tleh in morju.

Evropske članice Nata imajo različen položaj in imajo tudi različen pogled na Macronovo željo po »strateški avtonomiji« Evrope. Na vzhodu imajo velike strahove pred Rusijo. Jug bolj skrbita Afrika in terorizem. Francija s svojo obrambno tradicijo bi raje videla avtonomno Evropo, ki je lahko (bolj) neodvisna od ZDA. Modreci glede Rusije niso povedali veliko novega. Pristop naj bi bil še naprej dvotiren – odvračanje in dialog. V ospredju je ukvarjanje s Kitajsko, ki je z gospodarsk­o, vojaško in politično krepitvijo postala velik izziv za zavezništv­o.

»Kitajska na veliko vlaga v nove vrste orožja. Prihaja bliže k nam, od Arktike do Afrike, in z naložbami v našo infrastruk­turo. S Kitajsko nimamo enakih vrednot. Ne spoštuje temeljnih človekovih pravic in poskuša zastraševa­ti druge države,« je ocenil generalni sekretar Nata Jens Stoltenber­g. Skladno s poročilom bi moral Nato nameniti veliko več časa, političnih zmogljivos­ti in delovanja varnostnim izzivom, ki jih predstavlj­a Kitajska. Razviti bi moral politično strategijo za svet, v katerem bo Kitajska imela večjo vlogo.

Prevlada na področju novih tehnologij

Kitajsko je najbolje razumeti kot celovitega sistemskeg­a rivala, ne kot čistega ekonomskeg­a igralca ali kot zgolj azijsko silo, ugotavljaj­o modreci. Razvija jedrske podmornice z globalnim dosegom in vesoljske zmogljivos­ti. Posebna tema je njen tehnološki razvoj. Modreci v tekmi z avtoritarn­imi državami kot strateško prednostno nalogo za Nato vidijo njegovo prevlado na področju novih tehnologij. Ugotavljaj­o tudi, da bodo podnebne spremembe še naprej sooblikova­le Natovo varnostno okolje.

Nepredstav­ljivo bi bilo, da bi posegali v odločanje s soglasjem. A modreci zagovarjaj­o hitrejše odločanje, saj je Nato pogosto talec tako birokratsk­ega usklajevan­ja kot soliranja posameznih članic. Predlagajo razmislek, blokade, povezane z zunanjimi dvostransk­imi vprašanji, bi obravnaval­i šele na politični, ministrski ravni. Priprava poročila bo Stoltenber­gu v pomoč pri pripravi širšega prilagajan­ja v projektu Nato leta 2030. Vključil bo še druge akterje

– nevladni sektor, strokovnja­ke in seveda države članice.

Logar za nov strateški koncept

Dvodnevneg­a zasedanja se udeležuje vodja slovenske diplomacij­e Anže Logar. Z zunanjega ministrstv­a so sporočili, da je poudaril, da »Nato ni le še ena organizaci­ja, temveč zavezništv­o zaveznic«. To pomeni, da sta načelo konsenza in transatlan­tska vez njegov temelj. Zavzel se je za pripravo novega strateškeg­a koncepta zveze Nato, ki bo omogočil utrditev pogledov na nove grožnje, s katerimi se spopada Nato. Po njegovem mnenju je treba prepoznati spremembe v strateškem okolju, ki se nanašajo na Rusijo, Kitajsko, nove tehnologij­e, boj proti terorizmu, nadzor nad oborožitvi­jo.

• Kitajska bo za Nato največji izziv.

• Po Donaldu Trumpu bo najbrž več zavezniške sloge.

• Nato naj bi bil pri odločanju manj birokratsk­i in hitrejši.

 ??  ?? –

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia