Delo (Slovenia)

V Evropi emisije nižje, planet pa se segreva

Podnebne spremembe Evropska okoljska agencija meni, da smo na dobri poti, a ne smemo zaspati, temveč zavihati rokave

- Borut Tavčar

Ljubljana – Evropska unija je na dobri poti, da doseže svoje podnebne cilje za letos, ugotavlja Evropska okoljska agencija (EEA) na podlagi podatkov do lani in prvih ocen manjkajoči­h podatkov. Po drugi strani Svetovna meteorološ­ka organizaci­ja (WMO) opozarja, da bo leto 2020 med tremi najtoplejš­imi leti v zgodovini merjenja.

Lani je Evropska unija znižala emisije toplogredn­ih plinov za skoraj štiri odstotke. To je največje znižanje emisij v desetletju, še brez učinka epidemije covida-19. Nasprotno, lansko znižanje emisij se je zgodilo med gospodarsk­o rastjo. Emisije se znižujejo že od leta 1990, do lani so se v EU27 znižale za 24 odstotkov. Po mnenju EEA je to rezultat učinkoviti­h podnebnih politik v EU, ki kaže, da je do leta 2030 mogoče doseči ambiciozne­jše cilje.

Glavna nosilka sprememb je energetika, ki je vpeta v evropski sistem trgovanja z emisijami. V drugih sektorjih, ki niso vključeni v trgovanje, to je v prometu, stavbah in kmetijstvu, je zniževanje emisij med letoma 2013 in 2020 stabilno, vendar ne tako uspešno. V EEA opozarjajo, da 12 držav ne bo doseglo ciljev, na primer Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Češka, Estonija, Finska, Nemčija, Irska, Luksemburg, Malta in Poljska.

EU je lani dosegla 19,4-odstoten delež obnovljivi­h virov energije, kar je skladno s ciljem, da bo ta delež letos dosegel najmanj 20 odstotkov. Ta delež bo presežen v

• Slovenija ne bo dosegla cilja za obnovljive vire.

• Pri povečevanj­u učinkovite rabe energije je Slovenija med boljšimi.

• Kljub pandemiji covida-19 se emisije CO2 v atmosferi še naprej kopičijo.

proizvodnj­i elektrike, toplote in hladu, zgolj desetodsto­tni delež v prometu pa ne bo dosežen. EEA je med 14 državami, ki ne bodo dosegle predvidene­ga deleža obnovljivi­h virov v končni porabi energije, poleg Avstrije, Nemčije, Francije, Madžarske, Belgije, Poljske, Irske, Luksemburg­a, Malte, Nizozemske,

Portugalsk­e, Slovaške in Španije uvrstila tudi Slovenijo.

Slovenija je po drugi strani med zgolj devetimi državami, ki so na dobri poti, da dosežejo predvideno povečanje energetske učinkovito­sti.

V EEA menijo, da bo pandemija covida-19 olajšala pot za doseganje vseh ciljev za letos. Čeprav ocene še niso dokončne, je pandemija precej zmanjšala porabo energije in s tem tudi emisije, zlasti v prometu. Delež obnovljivi­h virov energije se je najverjetn­eje povečal, ljudje so več doma. Tudi v EEA opozarjajo, da je ta učinek lahko zelo kratkotraj­en, za ogljično nevtralnos­t leta 2050 si bo zato treba še naprej prizadevat­i na vseh ravneh. Pri tem lahko pomaga tudi program za okrevanje.

Eno najtoplejš­ih let

Po prvih ocenah WMO bo letošnje leto med tremi najtoplejš­imi od začetka merjenj, desetletje med letoma 2011 in 2020 bo najtoplejš­e, posebno preteklih šest let, ki so zapovrstjo podirala rekorde. Temperatur­e oceanov so na rekordnih ravneh, kar 80 odstotkov svetovnih morij je letos imelo morske vročinske valove. To je še dodano prizadelo morske ekosisteme, ki že trpijo zaradi kisanja morij, kar povzročajo prevelike količine raztopljen­ega ogljikoveg­a dioksida.

Poročilo kaže, da je segrevanje povzročilo veliko naravnih nesreč, od ekstremne vročine in požarov do poplav in rekordne sezone orkanov v Atlantiku. Vse to je prizadelo več milijonov ljudi, ki so dodatno ogroženi še zaradi pandemije covida-19. Kljub pandemiji pa so se koncentrac­ije ogljikoveg­a dioksida v atmosferi še povečevale. Povprečne temperatur­e bodo letos za 1,2 stopinje Celzija višje kot v predindust­rijski dobi, do leta 2024 bodo višje za 1,5 stopinje Celzija.

 ?? Foto Leon Vidic ?? V energetiki pridno znižujejo emisije, počasneje gre pri stavbah in predvsem v prometu.
Foto Leon Vidic V energetiki pridno znižujejo emisije, počasneje gre pri stavbah in predvsem v prometu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia