Delo (Slovenia)

Reševanje iranskega jedrskega dogovora

Geopolitik­a Vrnitev v iranski jedrski dogovor za Bidnovo administra­cijo vsekakor ne bo lahek podvig

- Jure Kosec

Trumpovo rušenje iranskega jedrskega dogovora je bilo eden od ključnih vzrokov za razkol med ameriško in evropsko zunanjo politiko v zadnjih štirih letih. Nova administra­cija Joeja Bidna bo kmalu dobila priložnost, da popravi škodo, in stara celina ji bo pri tem rade volje priskočila na pomoč.

Evropske države, ki so sodelovale pri nastanku dogovora, si že dolgo prizadevaj­o, da bi ga ohranile pri življenju. Skorajšnja menjava v Beli hiši jih navdaja z upanjem, da bo njihovo vztrajanje na koncu nagrajeno. Evropska prizadevan­ja so v zadnjih letih zajemala vse, od obsežne diplomatsk­e aktivnosti do ustanovitv­e namenske družbe Instex, prek katere bi lahko evropske države teoretično še vedno trgovale z Iranom. Vzpostavit­ev učinkovite­ga obvoda okoli ameriških sankcij proti islamski republiki je bila bistveno težja, kot si je bilo sprva mogoče predstavlj­ati. Prva transakcij­a je bila prek družbe izvedena šele marca, več kot leto dni po začetku delovanja.

Pod maksimalni­m pritiskom

Instex je bil na eni strani simbol evropske nemoči in pomanjkanj­a orodij za izvajanje skupne evropske zunanje politike, na drugi pa so Francija, Nemčija in Združeno kraljestvo z njim poskušali dokazati svojo predanost jedrskemu dogovoru in tako preprečiti njegov razkroj pod Trumpovo politiko »maksimalne­ga pritiska«.

»Vzrok, da so ga [evropske] države poskušale rešiti, je v prepričanj­u, da je dogovor še vedno najboljši mehanizem za izražanje mednarodni­h skrbi zaradi iranske aktivnosti,« je za Delo pojasnil Naysan Rafati, strokovnja­k za Iran pri mislišču Internatio­nal Crisis Group. »To je stališče, ki ga, kot kaže, zagovarja tudi prihajajoč­a Bidnova administra­cija. Prepričana je, da je ameriški pristop pod odhajajočo administra­cijo položaj poslabšal, ne izboljšal.«

Po sogovornik­ovih besedah se bodo ZDA prihodnje leto najverjetn­eje poskusile znova vrniti za skupno mizo v okviru obstoječeg­a dogovora, od katerega so odstopile leta 2018, in preučiti možnosti za nadaljnje diskusije s Teheranom.

Vrnitev v dogovor za Bidnovo administra­cijo vsekakor ne bo lahek podvig, so opozorili ameriški mediji. Težava lahko nastane, če bo Iran pogojeval sodelovanj­e s takojšnjim umikom enostransk­ih gospodarsk­ih in inančnih sankcij, sprejetih med Trumpovim mandatom. Težko si je predstavlj­ati, da bi prihodnji ameriški predsednik privolil v takšne zahteve; politična cena za to bi bila previsoka. Ravno tako si je težko predstavlj­ati, da bi

• Bo evropsko vztrajanje pri dogovoru na koncu nagrajeno?

• Dogovor je najboljši mehanizem za izražanje mednarodni­h skrbi zaradi iranske aktivnosti.

• Teheran se je na sankcije odzval s širitvijo svojega jedrskega programa.

Iran začel sam od sebe upoštevati določila jedrskega dogovora, ki se nanašajo na omejitve njegovega spornega jedrskega programa. Evropa, ki si od ameriške vrnitve v dogovor, po vsem sodeč, obeta največ, se lahko v tem primeru znova znajde v vlogi posrednice med Washington­om in Teheranom.

Iran ne odstopa od groženj

Teheran se je na ameriške sankcije v zadnjem letu med drugim odzval s povečanjem obsega zalog nizkooboga­tenega urana ter zagrozil, da bo začel proizvajat­i visokoobog­ateni uran (do 20 odstotkov). Kljub bližajoči se menjavi v Beli hiši režim ne odstopa od groženj, ampak jih kvečjemu zaostruje. Iranski parlament je včeraj v prvem branju potrdil predlog zakona, s katerim se je oblast odzvala na nedaven umor enega od vodilnih iranskih jedrskih strokovnja­kov. Cilj zakona je doseči umik gospodarsk­ih in inančnih sankcij v treh mesecih; v nasprotnem bo Iran prenehal sodelovati z inšpektorj­i Mednarodne agencije za jedrsko energijo in znova začel kopičiti zaloge visokoobog­atenega urana, tako kot je počel pred sklenitvij­o jedrskega dogovora. To bi državo še približalo razvoju jedrskega orožja, o katerem iranski režim vztraja, da ga noče.

 ?? Foto Atta Kenare/AFP ?? Kljub bližajoči se menjavi v Beli hiši iranski režim ne odstopa od groženj s širjenjem obsega svojega jedrskega programa, ampak te kvečjemu zaostruje.
Foto Atta Kenare/AFP Kljub bližajoči se menjavi v Beli hiši iranski režim ne odstopa od groženj s širjenjem obsega svojega jedrskega programa, ampak te kvečjemu zaostruje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia