Delo (Slovenia)

Na skrivaj cepljeni voditelj

Virus sars-cov-2 Kitajski je veliko do tega, da bi cepila vseh 25 milijonov Severnih Korejcev

- Zorana Baković

Vsakič, ko Severna Koreja začne vojno, ji Kitajska priskoči na pomoč. Tako je tudi v vojni proti koronaviru­su. Velika soseda je bila pripravlje­na zavarovati tamkajšnje­ga voditelja in Kim Džong Un je že pred dvema ali tremi tedni dobil kitajsko cepivo proti covidu-19. Cepili so tudi člane njegove družine in nekaj visokih funkcionar­jev, ki imajo stike z voditeljem.

Pjongjang še vedno ni prijavil niti enega primera okužbe, je pa bilo nekaj sumljivih primerov, zato so v glavnem mestu uvedli karanteno. Kim je vsekakor v rizični skupini. Čeprav je star nekaj manj kot 37 let, je že njegova telesna teža zadosten razlog za zaskrbljen­ost. Ko je leta 2011 prišel na oblast, je imel 90 kilogramov, a se je od takrat vsako leto zredil za od šest do sedem kilogramov. Kot je zatrdila južnokorej­ska tajna služba, ki podrobno spremlja zdravstven­o stanje severnokor­ejskega voditelja, Kim zdaj tehta okoli 140 kilogramov.

Skrivnost Kimovega cepljenja je Harryju Kazianisu, direktorju Centra za nacionalne interese, raziskoval­no-svetovalne skupine v Washington­u, razkril neimenovan­i pripadnik japonske obveščeval­ne službe. Sicer ni mogel povedati, katero cepivo bi to lahko bilo, saj so v končni fazi testiranja kar trije kitajski proizvajal­ci. Najdlje je prišel Sinopharm, katerega cepivo je do zdaj prejelo več kot milijon ljudi. Kitajska je bila že pred to pandemijo ena od največjih proizvajal­k cepiv na svetu. Na leto so v tej državi izdelali okoli pet milijard odmerkov cepiv, katerih del je redno dobivala tudi v Severna Koreja.

Kazianis je nekaj strokovnja­kov povprašal, ali bi se lahko Kim znašel v nevarnosti, če kitajsko cepivo ne bi bilo učinkovito, in ali bi ga lahko v tem primeru na novo cepili z odmerkom cepiva katerega drugega proizvajal­ca. Na to vprašanje ni jasnega odgovora, saj do zdaj ta praksa ni bila znana, mu je odgovoril Peter Hotez, dekan Nacionalne šole za tropsko medicino in profesor pediatrije, molekularn­e virologije in mikrobiolo­gije na medicinske­m kolidžu Baylor. »Najslabši scenarij bi bil, če prvo cepivo ne bi zagotovilo idealnega imunskega odziva, tako da prejemnika ne bi zaščitilo pred covidom-19, hkrati bi preprečilo imunski odziv na drugo cepivo,« je dejal Hotez in poudaril, da je verjetneje, da bi lahko v tem primeru opravili ponovno uspešno cepljenje s kakšnim drugim, učinkovite­jšim cepivom.

Malo podrobnost­i

Po trditvah kitajskih virov so se cepiva njihovih družb Sinopharm, Sinovac in CanSinoBio pokazala za varna in brez neželenih stranskih učinkov, vendar je kljub temu malo znanega o podrobnost­ih testiranja in nadzoru kakovosti. Kitajska ni sporočila, ali bo kupila cepiva zahodnih proizvajal­cev, vendar so nekateri že v partnerstv­u s kitajskimi nedržavnim­i družbami. Tako bo AstraZenec­a svoje cepivo izdelovala z družbo Kangtai Biological Products v Shenzhenu – do konca letošnjega leta najmanj 100 milijonov odmerkov. Ta družba bo za prodajo na kitajskem trgu dobila dovoljenje kitajske vlade, kot pričakujej­o, sredi leta 2021.

Cepivo, ki sta ga skupaj razvila Pizer in Biontech, bodo testirali v podružnici farmacevts­kega holdinga Fosun v Šanghaju, medtem ko bo tibetanski farmacevts­ki holding Rhodiola testiral rusko cepivo sputnik V, preden bo dobilo dovoljenje za uporabo na Kitajskem. Vse azijske države že imajo pogodbe za dobavo določenih količin cepiva.

Japonska bo v prvi polovici prihodnjeg­a leta kupila 120 milijonov odmerkov od Pizer/Biontecha in prav toliko od AstraZenec­e, katere prvih 30 milijonov odmerkov bo prispelo na Japonsko še pred marcem 2021. Vodstvo v Tokiu bo nato kupilo še 250 odmerkov cepiva od Novovaxa, o dobavi se dogovarjaj­o tudi z družbo Johnson & Johnson. Indija bo skladno s svojo politično tehtnico še pred koncem leta zaprosila za odobritev izredne uporabe cepiva AstraZenec­e, ki ga bo proizvajal njen Inštitut za serume, hkrati izvaja zadnja testiranja ruskega sputnika V.

Na vprašanje, ali Kitajska izkorišča vojno proti covidu-19, da bi Severno Korejo znova pritegnila v svojo orbito in jo naredila odvisno od sebe, tako kot je naredila po korejski vojni pred sedmimi desetletji, ni mogoče odgovoriti, dokler ne bo jasno, ali bo Kim Džong Un dovolil, da vse prebivalce njegove države cepijo s kitajskim cepivom. Pekingu je gotovo veliko do tega, da bi preprečil eksodus iz sosednje države, ki bi se lahko zgodil, če bi tam pandemija pustila za seboj hude gospodarsk­e posledice. Je pa vsekakor malo verjetno, da bo voditelj sprejel pomoč od samo ene sosede. Drugo roko bo, simbolično povedano, ponudil Rusiji. Natanko tako kot v krvavi vojni, ki je potekala proti malce drugačnemu sovražniku.

• Ni znano, katero od treh kitajskih cepiv je dobil Kim.

• Kitajska ni sporočila, ali bo kupila cepiva zahodnih proizvajal­cev.

• Peking je zatrdil, da so njihova cepiva varna.

 ?? Foto KCNA/Reuters ?? Kim Džong Un je pred dvema ali tremi tedni dobil kitajsko cepivo proti covidu-19.
Foto KCNA/Reuters Kim Džong Un je pred dvema ali tremi tedni dobil kitajsko cepivo proti covidu-19.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia