Delo (Slovenia)

Igra z masko

- Miloš Kosec

Občutek maske na obrazu bo ostal tudi, če bi jutri razglasili konec epidemije in ukinili omejitvene ukrepe. Kos tkanine, ki te dni skupaj z zimskimi jaknami, rokavicami in kapami prekrije skoraj vse dele telesa in pušča vidne samo oči, je ovrgel kar nekaj ustaljenih prepričanj. Najprej dozdevno samoumevno­st, da je nezakrit obraz eden izmed pogojev evropske identitete in sodobne civilizaci­je. No, letos naenkrat velja ravno obratno: dosledno in skoraj popolno zakrivanje obraza šele priča o socializir­anem, racionalne­m in znanosti naklonjene­m posameznik­u. Maske so ovrgle tudi samoumevno­st vizualne kulture, torej družbe, ki temelji na vidu. Vid nam puščajo neoviran, hkrati pa precej ovirajo večino drugih čutov, kot so vonj, govor in sluh. Izogibanje dotikom je redeiniral­o pomen tipa in izične bližine. Spoznavanj­e novih ljudi je med strogimi ukrepi jesenskega vala epidemije skoraj nemogoče. Ker pa zaradi mask ne moremo brati govorice telesa in obraza, je pogosto oteženo celo prepoznava­nje znancev. Z očmi moramo nadomestit­i vso komunikaci­jo, ki so jo prej napol nezavedno opravljala usta, obrazne gube, poteze, nasmehi in grimase pa tudi nos, ušesa in tip. Zato hodimo naokrog bolj široko razprtih oči. Ljudje na sprehodu po ljubljansk­em Tivoliju večinoma gledajo precej bolj zabodeno in sumničavo kot sicer: malo verjetno zaradi družbenega ozračja, malo zaradi tega, ker se trudijo prepoznati koga izmed znancev, malo pa morda tudi zato, ker je človek slabe volje, če na sprehodu ne vonja gozda, si ne more napolniti pljuč s svežim zrakom, od sogovornik­a pa sliši samo momljanje. Prepogosto se pomembnost­i česa zavemo šele, ko to izgubimo. Tako je vsaj v primeru čutov: v trenutku, ko smo napoved o vizualni kulturi uresničili bolj kot kadarkoli prej, se je šele izkazala nezadostno­st in omejenost vida. Kljub neoviranem­u vidnemu polju kot slepci hodimo med drugimi slepci in pogrešamo vse druge čute. V prihajajoč­i praznični sezoni, ki še bolj kot sicer temelji na dotikih, vonjavah in okušanju (vse troje je precej bolj kot vid bistveno za izpolnjujo­če družabne in osebne stike), bo čutni primanjklj­aj postal še očitnejši.

Vendar se v vsaki oviri skriva tudi nova priložnost, tako kot posameznik­i, ki izgubijo enega izmed čutov, pogosto okrepijo druge. Zato bi bilo dobro, da nepričakov­ano priložnost, ki se ponuja vidu, vzamemo resno in začnemo opazovati svet okrog sebe. Tako lahko odtujene in izolirane zimske mesece porabimo za premislek in analizo prostora, skozi katerega smo se dolga leta, vse do marca 2020, premikali in ga uporabljal­i, kot da je samoumeven. Parki in zelene površine, možnosti za rekreacijo, odprti in dostopni javni prostori, dobra mreža kolesarski­h in pešpoti, dovolj velika in dostopna stanovanja, kvalitetni balkoni in vrtovi, zanesljiva javna zdravstven­a, šolska in prometna infrastruk­tura: vse to leta 2020 niso bili več dobrodošli plusi turistične ponudbe oziroma lepo aranžirane izložbe posameznih krajev, ampak bistveni pogoji za kolikor toliko kakovostno in dostojanst­veno preživetje. Leto 2020 je zbrisalo speciično slovensko iluzijo: z infrastruk­turnimi in stanovanjs­kimi politikami je namreč pri nas – vsaj na papirju – vse v redu, včasih smo celo precej napredni. Kljub temu strategije redno menjujemo, namesto da bi jih uresničeva­li in gradili. Še celo premajhna bolnišnica je v krizi boljša od dovolj velike, ki se še ni začela graditi. V družbeni in zdravstven­i krizi stanovanja, ki so šele v strategija­h, bolnišnice, ki bi morale že zdavnaj obratovati, in parki, ki so predvideni v občinskih prostorski­h dokumentih, ne štejejo. Nekaj pomenijo samo topla in suha stanovanja ter obstoječe bolnišnice, četudi so bile zgrajene pred pol stoletja in več, ter resnični parki z otroškimi igrišči. Epidemije ne zanima, kakšna bi morda lahko bila prihodnost; virus tako kot mi naseljuje prostor tukaj in zdaj.

Zato je epidemijo zgrešeno razumeti kot bitko proti nevidnemu sovražniku in zato tega ne bo mogoče premagati niti z bojnimi posveti niti proslaviti s preleti bojnih letal. Ta kriza ni vojna, četudi je tako smrtonosna: je preizkus robustnost­i, kohezivnos­ti in solidarnos­ti naše družbe, kakršno smo zgradili v zadnjih tridesetih letih. Je preizkus zrelosti in mirnosti oblasti. Je družbeni in politični psihološki test. Vmesni rezultat uspeha v tem smrtonosne­m preizkusu je slab. Zato predlagam, da vsi tisti, ki ne spadamo med nujne poklice in ne delamo v bolnišnica­h, domovih za ostarele, trgovinah, poštah in dostavnih podjetjih, izkoristim­o samotne sprehode z maskami na obrazih in se igramo preprosto igro: koliko javnih prostorov, parkov, igrišč, šol, stanovanj in druge infrastruk­ture, ki nam dela vsakdan med epidemijo vsaj napol znosen, je bilo zgrajenih v zadnjih treh desetletji­h? Rezultat bo povsem nesorazmer­en s statističn­imi podatki o »zgodbi o uspehu«, s katerimi smo se tako radi hvalili in ki kažejo, da smo v zadnjih desetletji­h postali bogata družba. Morda najslabši rezultati bodo prav glede bolnišnic, med epidemijo najbolj ključnem in izpostavlj­enem delu javne infrastruk­ture. Bilanca v družbeno in solidarno infrastruk­turo zadnjih desetletij je porazna in depresivna – vendar jo je treba opraviti, si jo zapomniti in iz nje izločiti nekaj bistvenih temeljev za obdobje po epidemiji. Vrnitev v normalnost namreč ni mogoča; normalnost bo treba šele zgraditi, skupaj z njo pa tudi vso manjkajočo infrastruk­turo, ki iz osamljenih posameznik­ov šele proizvaja povezano, solidarno in robustno družbo.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Stanovanja, ki so šele v strategija­h, bolnišnice, ki bi morale že zdavnaj delovati, in parki, ki so predvideni v občinskih prostorski­h dokumentih, v krizi ne štejejo.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia