Delo (Slovenia)

Demokratič­na prenova volilne zakonodaje

-

Vesel sem, da se je v PB odprla razprava o potrebi po prenovi volilne zakonodaje (Korošak, Novak, Lenarčič). Tako bodo lahko prišle na dan ideje, o katerih se med ljudmi in neodvisnim­i strokovnja­ki vse več govori, politika pa jih, kako značilno, ne zna slišati. To so predvsem predlogi o nujnosti priprave novega volilnega sistema mimo političnih strank (Novak), njegova potrditev na referendum­u, ne v DZ, obveznost volitev (Mencinger), odpoklic poslancev, biografska razkritja kandidatov, obveznost domicila kandidatov itd.

Volilni sistem je v demokratič­nih državah sistem, s katerim volivci izberejo ljudi (poslance), na katere bodo začasno (do naslednjih volitev) prenesli del svoje suverenost­i (vladanje). Je nekakšna pogodba med političnim­i strankami in ljudstvom. Nikakor in v nobenem primeru pa ne sme biti kravja kupčija med strankami o delitvi oblasti.

V nedemokrat­ičnih družbah, kjer so se volilnega sistema polastile politične stranke (strankokra­cija), te ta sistem prilagodij­o svojim posebnim interesom. Spremenijo ga v sistem za neomejeno reelekcijo vedno iste politične nomenklatu­re.

Da se volivci s tem ne strinjajo, je jasno. Podatki iz anket kažejo, da je kar 85 odstotkov slovenskih volivcev prepričani­h, da naš sedanji sistem ne ustreza, da ga je treba temeljito prenoviti po evropskem vzoru. Svoje nezadovolj­stvo kažejo z bojkotiran­jem volitev, saj imamo od enih do drugih volitev vse manjšo udeležbo. Svoje nezaupanje do obstoječih političnih strank kažejo tudi s tem, da (iz obupa) volijo nove, instant stranke, nastale tik pred volitvami. Toda vselej znova se pokaže, da to ničesar ne spremeni – tudi nove vlade ponovno sestavi ista politična nomenklatu­ra. Menjava oblasti ničesar ne spremeni, le korupcija se iz enega mandatnega obdobja v drugega vse bolj bohoti. Sedanja vlada to dobro ilustrira.

V SINTEZI-KCD si zato že leta prizadevam­o, da bi to spremenili. Obiskali smo (skoraj) vse politične stranke, da bi odprli razpravo o demokratič­ni prenovi volilne zakonodaje. Samo v zadnjem letu smo se dvakrat sestali tudi s predsednik­om Pahorjem, da bi ga prepričali, naj ustanovi posebno »civilno« komisijo (nekakšen »nacionalni svet«) za pripravo predloga nove zakonodaje, ki bi ga nato potrjevali na referendum­u. Predsednik se je strinjal, da je zamisel dobra in izvedljiva, toda verjetno ne bo storil nič.

Zato v SINTEZI-KCD razmišljam­o, da bi v sodelovanj­u z drugimi subjekti civilne družbe (ZDUS, sindikati, mladina …) sami ustanovili tak nacionalni svet. Izhodiščni predlog nove zakonodaje pravzaprav že imamo: že pred petimi leti ga je za ZDUS po evropskem vzoru pripravila posebna strokovna skupina, ZDUS ga je vložil v parlamenta­rni postopek z več kot 5800 podpisi volivcev, takrat vladajoče politične stranke (Cerarjeva vlada) pa so ga zakopale v predale. Tudi če ta predlog ne bi ustrezal v celoti (medtem se namreč pojavljajo zahteve po obveznih volitvah in možnem odpoklicu poslancev itd.), je prav gotovo dobro izhodišče za strokovno razpravo.

Ob ne-ukrepanju predsednik­a in bojkotu političnih strank je torej na potezi civilna družba. Ali kot pravi predsednik: Skupaj zmoremo! Skupaj ustanovimo nacionalni svet za demokratič­no prenovo volilne zakonodaje, pripravimo celovit predlog volilnega sistema po evropskem zboru in zahtevajmo referendum za njegovo uveljavite­v. Glede na dejstvo, da 85 odstotkov volivcev sedanji sistem zavrača, so volitve, izpeljane po tem sistemu, pravzaprav nelegitimn­e oziroma rezultati teh volitev neveljavni in neobvezujo­či, na njih izpeljana oblast pa oktroirana.

Emil Milan Pintar, Domžale

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia