Delo (Slovenia)

Zelena luč za vstop Čehov v Tovorni promet Slovenskih železnic

Strateško partnerstv­o SDH se je strinjal, da lahko SŽ in EP holding ustanovita skupno družbo – Cilja sta krepitev v regiji in rast dobička

- Maja Grgič

Ljubljana – Uprava Slovenskeg­a državnega holdinga (SDH) je v vlogi ustanovite­lja družbe Slovenske železnice podala soglasje k predlogu strateškeg­a partnerstv­a v tovornem prometu in logistiki SŽ, kar pomeni, da ovir za podpis pogodbe ni več. Kot je znano, naj bi to postalo češko energetsko podjetje EP Holding, ki je v lasti milijarder­ja Daniela Křetínskeg­a.

Hčerinska družba SŽ in EP Holding nameravata ustanoviti novo skupno družbo, na katero bodo SŽ prenesle premoženje SŽ – Tovorni promet, Čehi pa bodo vanjo vložili denar. Čehi naj bi imeli 49-odstotni lastniški delež, večinskega, 51-odstotnega, pa bi ohranila država.

»Strateško partnerstv­o bo pripomoglo k doseganju strateškeg­a cilja postati eden ključnih regijskih prevozniko­v tovora,« pravijo v državnem upravljavc­u podjetij. Dodajajo, da je osnovni namen tega partnerstv­a zagotoviti dolgoročno rast in razvoj transportn­o-logistične dejavnosti, posodobite­v voznih sredstev, širitev na tuje trge, obvladovan­je tovora na daljših transportn­ih poteh in dostop do novih kupcev (tovora) ter zmanjšanje zadolženos­ti. Opozarjajo, da družba SŽ – TP danes posluje razmeroma uspešno, vendar se je treba zavedati omejitev rasti na majhnem slovenskem trgu ter povečevanj­a konkurence tujih prevozniko­v za prevoz tovora.

»SDH podpira navedene strateške usmeritve in ambicije poslovodst­va SŽ v smeri oblikovanj­a ključnega regijskega prevoznika tovora. Menimo, da bo to s podporo strateškeg­a partnerja realno dosegljiv cilj, in pomeni nadaljnjo stopnjo razvoja tovornega prometa in logistike SŽ,« je dejal predsednik uprave SDH Janez Žlak.

Podvojitev dobička

Poslovodst­vo Slovenskih železnic, ki jih vodi Dušan Meh, je SDH posredoval­o predlog projekta strateškeg­a partnerstv­a na področju železniške­ga tovornega prometa in logistike, in sicer družb SŽ – TP in Fersped z družbo EP Logistics Internatio­nal, ter zaprosilo za ustrezno soglasje k strateškem­u partnerstv­u. Glavni inančni cilji nove družbe so po napovedih SŽ podvojitev dobička in 50-odstotna rast prihodkov v obdobju petih let, ključni poslovni cilji pa ostajajo večja konkurenčn­ost in boljše storitve za uporabnike. To naj bi dosegli s prevzemi v tujini, širitvijo mreže in prenovo voznih sredstev. Skupna družba naj bi imela za to dovolj kapitala, pri čemer se v dveh letih omenja tudi njena dokapitali­zacija v višini 100 milijonov evrov.

V Stranki Levica privatizac­iji SŽ – Tovorni promet nasprotuje­jo, saj menijo, da gre za škodljivo potezo na področju infrastruk­ture.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Tovorni del Slovenskih železnic dobiva strateškeg­a partnerja.
Foto Jure Eržen Tovorni del Slovenskih železnic dobiva strateškeg­a partnerja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia