Delo (Slovenia)

Razprava o primernost­i finančnih pomoči

Nemčija Zaprtim panogam se v Nemčiji samo v novembru in decembru obeta okoli 30 milijard evrov subvencij

- Barbara Zimic,

Frankfurt – Nemška vlada je ob drugem zaprtju nekaterih storitveni­h dejavnosti prizadetim podjetjem namenila obsežne pomoči. Tem bodo pokrili do 75 odstotkov prihodkov, ki so jih ustvarili novembra lani in tudi decembra. Ukrep naj bi državo stal okoli 30 milijard evrov, pri čemer v dejavnosti­h menijo, da je pomoči premalo, kritiki pa, da so preobsežne.

dopisnica

V Nemčiji lahko podjetniki, ki so morali že drugič letos zapreti vrata v svoje gostinske lokale, masažne salone, hotele, športne dvorane, ali pa na primer glasbeniki ali gledališki igralci, ki ne morejo več nastopati, saj so zaprta gledališča in dvorane, od države prejmejo povrnjenih do 75 odstotkov lanskih prihodkov. Do pomoči so upravičena tudi podjetja, ki jih zaprtje ni prizadelo neposredno, na primer dobavitelj­i restavraci­j ali hotelov. A pri tem morajo dokazati, da so z zaprtimi podjetji ustvarili najmanj 80 odstotkov prihodkov.

Odločilni prihodki

Postopek pridobitve pomoči je dokaj enostaven, ni pa brezplačen, saj mora vlogo oddati davčni svetovalec, ki za to storitev zaračuna nekaj sto evrov. Izjema so le samozaposl­eni, ki ne bodo prejeli več kot 5000 evrov pomoči. Tisti, ki nimajo rednih mesečnih prihodkov, kar pogosto velja za glasbenike, lahko pri izračunu upoštevajo povprečne mesečne dohodke v letu 2019. Tisti, ki kljub zaprtju dejavnost še vedno deloma opravljajo, kot na primer restavraci­je z dostavo, so upravičeni do manjše pomoči, saj bodo pri izračunu upoštevali le lanske prihodke iz strežbe. Prve pomoči naj bi sicer izplačali sredi decembra.

V Sloveniji pravila bolj zapletena

V Sloveniji bo država zaprtim ali delno zaprtim dejavnosti­m prav tako zagotovila inančno pomoč v obliki inanciranj­a izpada prihodka, a je pri tem postavila bolj zapletena pravila. Podjetje bo moralo imeti vsaj 30 odstotkov nižje prihodke kot lani, višina pomoči je omejena na največ 1000 evrov na mesec na zaposleneg­a, poleg tega bo država preverjala tudi, ali pomoč ne presega največ 90 odstotkov izgube v zadnjem trimesečju.

• Podjetjem pokritih do 75 odstotkov prihodkov iz novembra in decembra lani.

• V IW ocenjujejo, da je država preveč velikodušn­a.

• Novembra se je število zaposlenih s skrajšanim delovnim časom znova povečalo.

Predvsem preverjanj­e tretjega pogoja bi utegnilo biti izjemno zapleteno in dolgotrajn­o.

V Nemčiji se zdaj krešejo mnenja med tistimi, ki menijo, da so pomoči preveč velikodušn­e, in tistimi, ki menijo, da so še vedno preskromne ter da nekatere panoge država znova pušča na cedilu. Oglasile so se na primer taksi službe, ki do pomoči niso upravičene, čeprav jim je promet zaradi zaprtja barov, gledališč in hotelov močno upadel.

Prihodnje leto nova pravila

Na drugi strani pa so se oglasili tudi tisti, ki menijo, da je država z davkoplače­valskim denarjem preveč velikodušn­a in da je treba sistem pomoči spremeniti tako, da bo dolgoročno vzdržen. Na Inštitutu nemškega gospodarst­va (IW) opozarjajo, da so pomoči za okoli deset milijard evrov preobsežne. To so ocenili na podlagi iksnih in variabilni­h stroškov, ki jih imajo prizadeta podjetja. Kot je dejal davčni strokovnja­k z inštituta IW Tobias Hentze, bo država mnogim podjetjem poravnala tudi variabilne stroške, ki jim ne nastajajo.

Minister za gospodarst­vo Peter Altmaier je poudaril, da so se za prihodkovn­i način izračuna pomoči odločili zato, ker je takšen sistem hitrejši, da pa se zaveda, da noben sistem ni stoodstotn­o pravičen. Je pa minister tudi že napovedal, da bodo s prihodnjim letom sistem pomoči spremenili. Kako naj bi bil videti in do kakšnih pomoči bodo zaprte panoge upravičene, še ni znano. Doslej je sicer Nemčija zgolj za inanciranj­e skrajšaneg­a delovnega časa zaradi epidemije covida-19 podjetjem izplačala že za več kot 20 milijard evrov pomoči. Na vrhuncu krize je bilo na skrajšanem delovnem času kar šest milijonov zaposlenih. Med poletjem se je to število zmanjšalo, z novembrom pa znova naraslo, predvsem v gostinstvu in hotelirstv­u.

 ?? Foto John MacDougall/AFP ?? Posamezno podjetje v Nemčiji lahko za mesec dni prejme največ milijon evrov pomoči, ki mu bo pomagala prebroditi krizo zaradi zaprtja dejavnosti.
Foto John MacDougall/AFP Posamezno podjetje v Nemčiji lahko za mesec dni prejme največ milijon evrov pomoči, ki mu bo pomagala prebroditi krizo zaradi zaprtja dejavnosti.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia