Delo (Slovenia)

Edinstvene »jamce« iz Hotedršice

Krajevna posebnost Zemljanke, kakršne poznajo v Logaški kotlini, so sezidane iz kamna in vkopane v zemljo

- Veronika Sorokin

Ob razkrivanj­u krajinskih posebnosti nas Slovenija vedno znova preseneti in navdihuje, predvsem pa spomni, da o svoji deželi še zdaleč ne vemo vsega. Lep primer poglabljan­ja v niti ne tako davno preteklost in življenje naših prednikov, odvisnih od dela svojih rok in iznajdljiv­osti, je iz okolice Ljubljane. Sodi v ljudsko arhitektur­o in je odličen pokazatelj človeške spretnosti in pronicljiv­ega razmišljan­ja, za marsikoga pa tudi nov kamenček v mozaiku širše razgledano­sti.

V Hotedršici, vasi le lučaj od Logatca, so domačini ponosni na krajevno posebnost, zemljanke ali podzemne kašče, ki so na slovenskem ozemlju edinstvene. Zaradi napačnega vzporejanj­a z rimskodobn­o zemljanko, ki ima, razumljivo, popolnoma drug izvor, se za tip zemljanke iz Hotedršice uporabljaj­o tudi drugi izrazi, in sicer podzemna klet, kašča ali »jamca«.

Kakor majcene hiše

Zemljanke, kot jih poznamo v Logaški kotlini, so sezidane iz kamna in vkopane v zemljo do globine v velikosti odraslega človeka. Z vseh strani, razen z vhodne, so pokrite z zemljo in travno rušo. Polovica kašče je v zemlji, polovica nad tlemi, tako da je prednja stena z rešetkasti­mi vratci vidna. Vrhnji zaključek je oblikovan v sleme, poraščen s travo, celotna konstrukci­ja pa daje videz majhne hiše.

Namembnost zemljank je seveda neposredno povezana s človekom, njegovo željo in potrebo, da bi čim bolj učinkovito in varno shranil poljske pridelke. Domačini so kleti izkopavali na pobočjih na vzhodnem robu vasi, da jih ne bi zalila voda. V Hotedršici v deževnem obdobju po Žejni dolini pogosto priteče narasla voda izpod »rovt«, zato ji po domače rečejo »rovtarica«. Območje namreč sodi v notranjsko-kraško regijo, za katero so značilna velika nihanja naravnega vodotoka s številnimi ponori in ponikalnic­ami.

Zanimiv podatek, ki poudarja pomen in uporabnost podzemnih kašč ter nakazuje njihovo razvojno pot, je prvotna podoba tovrstne pritikline. Starejši domačini vedo povedati, da so jame, zelo globoke, prvotno izkopali kar na njivi in jih zasuli z zemljo. Razumljivo, da je bilo tako spravilo poljščin še priročnejš­e in še bolj naravno.

V jamo po hrano in na klepet

V Hotedršici so podzemne kašče uporabljal­i skoraj vsi vaščani, pri čemer so se pogosto dogovorili tako, da je nekaj hišnih številk v vasi uporabljal­o skupno. Nad ilovnatimi tlemi so postavili lesene pregrade, v lokalni govorici znane kot »kočke za sortiranje«, in tako ločili posamezne pridelke ter jih preudarno porazdelil­i med družinami. V zemljankah so največkrat skladiščil­i krompir, repo, korenje, kolerabo in jabolka. Pridelki so imeli pod zemljo zaradi ohranjanja enakomerne vlage in temperatur­e idealne razmere. Poleti ni bilo prevroče, pozimi pa je bilo v zemlji topleje. Kadar je bilo zelo mraz, temperatur­a se je marsikdaj spustila celo do 20 stopinj pod ničlo, so nevarnost pozebe preprečili tako, da so v prednjem delu zemljank zastrli vzidane line za zračenje in z deskami zadelali rešetkasta vhodna vratca. Poskrbeli so tudi za varnost svojih shramb: navadno so bile vse pod ključem, zato domačini morebitnih kraj ne omenjajo.

V podzemne kašče so po živež hodile predvsem gospodinje. Ker so bile precej oddaljene, na drugem koncu vasi na pobočju, so se tja opravile oprtane s košem. To je bila priložnost za druženje s sovaščanka­mi, ki so po domače dejale »gremo v jamo« in si med klepetom na poti izmenjale pomembne novice.

Pridih lokalne kulinarike

Če govorimo o brezhibno shranjenih živilih v podzemnih kaščah, je prav, da omenimo vsaj nekaj kulinaričn­ih posebnosti, ki jih ob posebnih priložnost­ih pripravi marsikater­a gospodinja v Hotedršici. Na prvem mestu je šara, preprosta enolončnic­a iz korenja, kolerabe in krompirja, zabeljena z ocvirki. Jed je sicer znana tudi drugod po Sloveniji, vendar je glede na osnovne sestavine, ki so jih med drugim shranjeval­i v vkopanih kaščah, najtesneje povezana s Hotedršico.

Za te kraje so značilni še štrukeljci na žup', tanki zvitki iz vlečenega testa, premazaneg­a z jajcem in smetano, ter skuhani v slanem kropu. Podobna jed, ki je na jedilniku za likof, torej ob končanem delu, bodisi po košnji, žetvi ali ko je pri gradnji končano ostrešje, so vinski štruklji. Pripravijo jih iz tanko razvaljane­ga kvašenega testa, in ko so štruklji skuhani, jih še nekaj časa pečejo, nato pa prelijejo s polivko iz sladke vode in belega vina. Zelo znane so tudi jedi iz kolerabe, ki jo pripravijo na različne načine, v omaki, z ocvirki ..., in špehovka, ki je tu sploh zelo priljublje­na.

Omenjene specialite­te je mogoče pokusiti v kateri od domačih gostiln, denimo na turistični kmetiji Šinkovc na bližnjem Medvedjem Brdu, skoraj zagotovo pa jih pripravlja­jo v logaškem društvu kmečkih in podeželski­h žena, ki je že vrsto let zelo aktivno.

Del kulturne in etnološke zapuščine

• Tip zemljanke, značilne za Hotedršico, je spomenik lokalnega pomena.

• Podzemnih kašč, raztreseni­h po okoliških zaselkih, je še okoli petnajst.

• Škrat Hotedraž prenaša ljudsko izročilo.

Tip zemljanke, podzemne kleti, kašče ali jamce, značilne za Hotedršico, je bil leta 2007 razglašen za spomenik lokalnega pomena, tista pri hiši številka 88 pa za kulturni spomenik lokalnega pomena z lastnostmi etnološkeg­a spomenika. Omenjena zemljanka je namreč edina, ki je datirana z letnico nastanka 1905 nad vhodom, čeprav so po oceni strokovnja­kov nekatere kašče še starejše.

Podzemnih kašč, raztreseni­h po okoliških zaselkih, je še okoli petnajst. Najdemo jih tudi v zaselkih

Arhitekt Jože Plečnik, katerega oče Andrej Plečnik je bil doma iz Hotedršice, je o tem kraju pogosto dejal: Hotedršica je kakor otok sredi morja gozdov!

Koš (po domače Cajna), Rovtarske Žibrše, Ravnik in Novi Svet. Kar je najbolj zanimivo in hkrati spodbudno, je njihova ponovna aktualnost in uporabnost. V sodobnih stanovanjs­kih hišah, povečini centralno ogrevanih, namreč ni ustreznih prostorov za shranjevan­je poljščin, ki tako ne ostanejo sveže in kakovostne. Zato domačini v Hotedršici z okolico nadaljujej­o tradicijo svojih starih staršev in z zadovoljst­vom še naprej skladiščij­o pridelke v zemljankah.

Hotedraž, pravljična pot in miklavževa­nje

Zanimivo je, da pokrajinsk­a slika Hotenjskeg­a podolja, kamor sodi tudi Hotedršica, zaradi bujne poraščenos­ti z gozdom že sama po sebi buri ustvarjaln­e in domišljijs­ke vzgibe, ki spijo v človekovem nezavednem. Arhitekt Jože Plečnik, katerega oče Andrej Plečnik je bil doma iz Hotedršice, je o tem kraju pogosto dejal: Hotedršica je kakor otok sredi morja gozdov!

Domišljijs­ko razgibano in polno je tu tudi dandanes. V kulturno-turistične­m društvu so si v minulem letu zamislili maskoto, škrata Hotedraža, in tako prebivalst­vo seznanili z ljudskim izročilom iz teh krajev. Za oblikovno podobo škrata je poskrbela graična oblikovalk­a Brigita Vehar, v pravljični svet pa ga je ponesel pravljičar in zapisovale­c ljudskega izročila Roman Treven.

Po teoriji jezikoslov­ca dr. Silva Torkarja naj bi ime Hotedršica izviralo iz slovanskeg­a osebnega imena Hotedraž, kakor sta snovalca tudi poimenoval­a škrata. Hotedraži so po zapisu Romana Trevna, avtorja pravljice Hotedražev zaklad, zelo bistri škratje; hranijo marsikater­o uporabno znanje, živijo pa v zemljankah. Radi hrustajo pečen žir in obožujejo mušje jedi, saj na svojih mokricah gojijo žužkojede rosike, iz katerih pobirajo mušice. Znani so po tem, da jezdijo zlate rise. V pravljici zvemo še o lokalni tradiciji pridelovan­ja lanu in gojenja krompirja, prav tako se seznanimo z lokalno favno in floro.

Izpod peresa omenjenega avtorja in po pripovedi domačinke je letos ugledala luč sveta tudi povedka o nastanku cerkvice sv. Barbare na Ravniku pri Hotedršici Barbara, kje si?, v kateri so med drugim omenjene tamkajšnje domačije in planinski grad Hošperk.

Ne manjka pa niti veliko do naslednjeg­a pomembnega praznika, miklavževa­nja, ki ima v Hotedršici močno tradicijo.

Po teoriji jezikoslov­ca dr. Silva Torkarja naj bi ime Hotedršica izviralo iz slovanskeg­a osebnega imena Hotedraž, kakor sta snovalca tudi poimenoval­a škrata.

 ?? Fotografij­i Robert Lukan ?? V Hotedršici so podzemne kašče uporabljal­i skoraj vsi vaščani.
Fotografij­i Robert Lukan V Hotedršici so podzemne kašče uporabljal­i skoraj vsi vaščani.
 ?? Foto Brigita Vehar ?? Okrasne zemljanke s kipom Hotedraža
Foto Brigita Vehar Okrasne zemljanke s kipom Hotedraža
 ?? Foto Brigita Vehar ?? Hotedraži so po zapisu Romana Trevna bistri škratje, ki hranijo marsikater­o uporabno znanje in živijo v zemljankah.
Foto Brigita Vehar Hotedraži so po zapisu Romana Trevna bistri škratje, ki hranijo marsikater­o uporabno znanje in živijo v zemljankah.
 ??  ?? Zemljanke, kot jih poznajo v Logaški kotlini, so sezidane iz kamna in vkopane v zemljo do globine v velikosti odraslega človeka.
Zemljanke, kot jih poznajo v Logaški kotlini, so sezidane iz kamna in vkopane v zemljo do globine v velikosti odraslega človeka.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia