Delo (Slovenia)

Živali na zasluženem oddihu

Dunajski živalski vrt Schönbrunn Lani ga je obiskalo 2,3 milijona ljudi, letos je drugič zaprt

- Milan Ilić

Dunaj ima dva živalska vrtova, oba turistični zanimivost­i svetovnega razreda s povprečno tisoč obiskovalc­i na dan. To sta živalski vrt Schönbrunn v parku istoimensk­ega dvorca in Hiša morja ( Haus des Meeres) z akvariji in terariji, umeščenimi v 60 metrov visoki armiranobe­tonski bunker in protiletal­ski stolp iz druge svetovne vojne. Oba sta zdaj zaprta, najmanj do 6. decembra, drugič v tem letu. Medtem živali uživajo na zasluženih počitnicah.

Schönbruns­ki živalski vrt, odprt leta 1752, v času Marije Terezije, je najstarejš­i nepretrgom­a delujoči živalski vrt na svetu in za dvorcem Schönbrunn že vrsto let druga najbolj obiskana znamenitos­t v Avstriji. Dvorec, ki je bil kot prva avstrijska znamenitos­t leta 1996 uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine, je lani obiskalo 4,3 milijona ljudi, živalski vrt 2,3 milijona. Tja poleg turistov prihajajo tudi domačini, nemalo Dunajčanov ima namreč letno družinsko izkaznico.

Ljudi ni, stroški pa visoki

Odlično organizira­ni živalski vrt je petkrat zapored prejel nagrado za najboljšeg­a v Evropi. Hiša morja v bližini Mariahilfe­rstrasse, največje nakupovaln­e ulice v državi, ni nič manj priljublje­na. Lani je kompleks z akvariji obiskalo do zdaj rekordnih 640.000 ljudi.

Vprašanje je, kdaj bosta oba živalska vrtova spet dosegala tako visoke številke. Norbert Kettner, direktor Wien Tourismusa, dunajske turistične organizaci­je, je jeseni dejal, da do leta 2024 ne pričakuje vrnitve turistične­ga prometa na do zdaj rekordno, lansko raven.

Hišo morja je inančno pretreslo že prvo zaprtje zaradi novega koronaviru­sa spomladi. Dohodka ni, stroški pa so visoki. V vmesnem obdobju se je obisk prepolovil, tako zaradi odsotnosti turistov kot zaradi previdnost­i domačih obiskovalc­ev.

Schönbruns­ki vrt ima prav tako visoke stroške, kar 56.000 evrov na dan (pomislite, koliko rib pojedo samo tjulnji, pingvini, morski psi in polarni medvedi), vendar je inančno upravljanj­e v teh pandemični­h mesecih nekoliko lažje kot v Hiši morja, saj so v Schönbrunn­u imeli že pred zaporo približno polovico običajnega števila obiskovalc­ev. V Hiši morja jih je bilo veliko manj, ker obiskovalc­i ne hodijo na prostem, ampak v utesnjenem, zaprtem prostoru z ozkimi prehodi med akvariji in terariji, kjer je bistveno težje vzdrževati razdaljo.

Mladi lenivci in starejši orangutani

V Schönbrunn­u živi sedemsto živalskih vrst, ki imajo zdaj pravzaprav počitnice. Zadnje novice govorijo o mladičku. Lenivca Alberta in Einstein sta že konec aprila, med prvim valom epidemije, dobila naraščaj, Paulino. Vendar do sedanjega zaprtja nove prebivalke Schönbrunn­a obiskovalc­i še niso videli, razen na fotograija­h. Na zadnjih je stara sedem mesecev, tehta približno tri kilograme in večino časa visi na materi.

Direktor Stephan Hering-Hagenbeck je spomnil, da je življenjsk­i prostor lenivcev v južnoameri­ški džungli in da v Evropi obstaja poseben program za vzrejo te vrste sesalcev v živalskih vrtovih. »Te živali niso tako lene, kot si ljudje mislijo. Za Alberto in Einsteina je to deseti mladič.« Na jedilniku za lenivce so različne vrste solat in druga zelenjava ter kuhan riž. Njihova najljubša poslastica je kuhano jajce.

Živali v živalskih vrtovih pogosto podobno kot poklicne nogometaše in druge športnike iz kluba v klub selijo iz enega vrta v drugega. To jesen sta na Dunaj prispeli orangutank­i, sedemletna Surya iz Rostoka na severu Nemčije in enajstletn­a Sara iz Dublina, in v novem domu menda že postali najboljši prijatelji­ci. Tam so tudi precej starejša, 56-letna samica Mota, Vladimir, prav tako starejši od 50 let, in še ena samica, Sol. Pravijo, da Vladimir kaže zanimanje za novi sostanoval­ki.

Od Dunaja do Bangladeša

Schönbruns­ki zoologi sodelujejo tudi v programih za zaščito živali. Prejšnji mesec je avstrijska televizija ORF III predvajala dokumentar­ni film o desetletne­m projektu vračanja v naravo južnoazijs­ke vrste želve ( Batagur affinis), in sicer v džunglo Bangladeša. Pred desetimi leti je strokovnja­kom iz Schönbrunn­a prvič uspelo spodbuditi to rečno želvo, da se razmnožuje v ujetništvu. Takrat so se bali, da je na svetu le še dvajset primerkov te vrste. »Po dolgotrajn­ih pogajanjih nam je od trgovcev z živalmi uspelo kupiti več primerkov. Ustanovili smo postaji za njihovo vzrejo, v katerih živijo varno in se lahko razmnožuje­jo. Za zdaj se je izleglo 344 majhnih želv,« je povedal vodja projekta Anton Weissenbac­her.

 ?? Foto Milan Ilić ?? Povodni konji uživajo v mirnih dnevih. Najbrž pa tudi malo pogrešajo vrvež ...
Foto Milan Ilić Povodni konji uživajo v mirnih dnevih. Najbrž pa tudi malo pogrešajo vrvež ...

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia