Delo (Slovenia)

Ljubljanča­ni se bodo metali na glavo tudi v Fazaneriji

Nogomet Danes v Novi Gorici odpirata 15. kolo SNL nekdanja prvaka, vrhunec bo jutrišnji veliki slovenski derbi v Ljubljani

- Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Najboljši nogometni klubi pri nas ta teden vstopajo v obdobje zadnjih petih letošnjih kol – če ne bo NZS podaljšala tekmovalne­ga urnika zavoljo ugodnih vremenskih razmer in bi odigrali še kakšno kolo. Na voljo je 15 točk, splača se stisniti zobe in si pripraviti čim boljše izhodišče za spomladans­ki boj za naslov prvaka. To vesta tudi Olimpija in Maribor, ki bosta jutri popoldne zaprla 15. kolo 1. SNL z derbijem v Stožicah.

Gorica – Domžale (sodnik Roman Glažar):

Domžalčani se zavedajo, da bi se bilo modro v zadnjih petih kolih čim bolj približati 18 novim točkam – če dodamo še zaostalo tekmo z Bravom. Moštvo Dejana Đuranovića lahko v Novi Gorici prvič v sezoni naniza drugo zmago in ob tem uveljavi svoje mlade ase: Daria Kolobarića (20), Arnela Jakupovića (22) in Tamara Svetlina (19). Gorica? V sezoni, ko je izpadla v 2. SNL, je v prvih 14 kolih osvojila 21 točk, letos v enakem obdobju le 10! Demagoški pristop trenerja Petrića ne prinaša točk, naslednji tekmeci niso optimalni za reševanje kože (Domžale, Maribor, Celje, Tabor in Olimpija). To bo odličen uvod v privlačen nogometni teden.

Mura – Bravo (Alen Borošak):

Najtesnejš­i zmagi nad nekdanjimi prvaki iz Nove Gorice in Kopra sta v Fazanerijo vnesli mir pred naslednjim­i izzivi. Ante Šimundža je zgradil čvrsto obrambo (prejme le 0,57 gola na tekmo), ki bo trd oreh za Ljubljanča­ne. Tudi gostujoči trener Dejan Grabić si je oddahnil po celjskem skalpu, zato napoveduje »metanje na glavo za vsak centimeter igrišča«, morda tudi visok presing in posledično tveganje. Vsekakor se obeta zanimiva tekma, favorit za zmago pa je nedvomno znan – Mura. Prva tekma v Šiški je pripadla Bravu.

Koper – Aluminij (Dejan Balažič):

Trener Miran Srebrnič je v Murski Soboti osvežil ekipo, zavestno tvegal neuspeh in Koper je na koncu res ostal praznih rok. Popoldne bo znano, kako je osvežil nosilce igre, kot so Vršič, Knežević in Mulahusejn­ović. To je ena od tekem, ki bi jo Koper zlepa ali zgrda »moral« dobiti, če želi resno razmišljat­i o boju za vrh. Kidričani so res končali niz sedmih tekem brez zmage in bodo gotovo sproščeni, toda v devetih snidenjih s kanarčki še ne poznajo vonja po zmagi (0-5-4).

Tabor – Celje (David Šmajc):

Domači trener Goran Stanković je po zmagi nad Olimpijo nanizal šest tekem brez zmage in hitro je šel v pozabo skalp nekdanjega delodajalc­a. Tabor kotira v navidez varnem območju, toda v primeru poraza bi lahko padel najmanj na 7. mesto in pogled »čez noč« ne bi bil več tako lep. Tudi zato se obeta bojevita tekma, saj niti v Celju ne cvetijo rožice. Prvaki domiselno prodajajo virtualne vstopnice za nedeljsko tekmo z Olimpijo, toda svoj posel morajo opraviti v Sežani.

Olimpija – Maribor (Dragoslav Perić):

Kaj bo ponudil največji slovenski derbi – to se sprašujejo v nogometni družini. Kluba sta v preteklih mesecih v različnih obdobjih doživela veliko ostrih kritik tudi od (ne)poklicanih in (ne)poučenih, jutri bosta imela trenerja Dino Skender in Mauro Camoranesi priložnost pokazati, da velja obratno. Sodnik Perić le redko ostane neviden, bomo videli, kaj bo to pomenilo za slovenski clasico. Škoda, da ne morejo biti navzoči gledalci, termin derbija 16.45 je veliko bolj človeški kot tradiciona­lno večerno zmrzovanje na stožiškem betonu. Maribor je ujel daleč najboljšo formo med vsemi v ligi: v zadnjih petih kolih je osvojil 15 točk, Olimpija šest manj. Bi si lahko želeli boljši vrhunec kola kot z derbijem v Stožicah?

 ??  ?? Gaber Dobrovoljc bo imel veliko dela že danes na Primorskem, Đorđe Ivanović bi ga lahko imel še več jutri popoldne v metropoli.
Gaber Dobrovoljc bo imel veliko dela že danes na Primorskem, Đorđe Ivanović bi ga lahko imel še več jutri popoldne v metropoli.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia