Delo (Slovenia)

Slovenci v enajsteric­i uspešnih, gneča v čakalnici

Košarka Izbranci Aleksandra Sekulića so delo opravili v štirih nastopih, hit kvaliikaci­j za EP 2022 so nepričakov­ano Danci

- Eduardo Brozovič

Ljubljana – Slovenski košarkarji so v kvaliikaci­jah za lansko svetovno prvenstvo dosegli le tri zmage v 12 tekmah in klavrno izpadli, letos so bili na poti do 14. zaporedne uvrstitve na evropsko prvenstvo prav tako uspešni trikrat, a v štirih dosedanjih nastopih. Na obrambo šampionske­ga naslova bodo resda morali počakati še dve leti, med katerima se lahko zgodi marsikaj, dobrega in slabega. Spomnimo se le nenadnega vstajenja reprezenta­nce po EP 2015 in njenega žalostnega zatona po velikem zmagoslavj­u v Istanbulu.

Po drugem od treh kvaliikaci­jskih ciklov so že znana imena enajstih udeležence­v eurobasket­a 2022. Poleg Italije, Češke, Gruzije in Nemčije, ki nastopajo v kvaliikaci­jah, a so se kot gostitelji­ce EP neposredno uvrstile nanj, so si na igrišču vstopnice priigrali Slovenija, Ukrajina, Hrvaška, Izrael, Španija, Grčija in BiH. Z eno nogo sta na prvenstvu Poljska in Madžarska, za enajst mest pa se bo februarja razplamtel hud boj. Nepričakov­ano je kandidatur­o v zahtevni skupini C napovedala tudi Danska, ki nima niti bogate košarkarsk­e zgodovine in za zdaj niti znanih igralcev, a je minuli konec tedna ugnala Litvo (80:76) in Češko (91:90), tako da se bo z Belgijo in Litvo potegovala za eno od dveh vozovnic za EP. Na njem je nazadnje igrala daljnega leta 1955, najbolje pa se je odrezala štiri leta prej, ko je nizu šestih gladkih porazov (proti Sovjetski zvezi s 13:109) premagala Škotsko in Portugalsk­o ter na tekmi za 13. mesto klonila proti Švici z 22:54.

Vrnitev iz anonimnost­i za Dance ni bila preprosta. Pred začetkom glavnega dela letošnjih kvaliikaci­j so se morali namreč prebiti skozi tri predkroge. V prvem so po dvakrat premagali Armenijo in Albanijo, v drugem igrali s Švedsko in Belorusijo ter iztržili dve zmagi in dva poraza, v tretjem so po dvakrat prekosili Belorusijo in Albanijo. S tem so si odprli vrata med velike ter po porazih s Češko (71:75) in Belgijo (72:88) dočakali svoj veliki trenutek v mehurčku v Vilniusu.

»Zmaga nad Litvo je največja v zgodovini naše reprezenta­nce. V Litvi je košarka že kar religija, pri nas je daleč od najbolj priljublje­nih panog, a se počasi vzpenja. Večina košarkarje­v v državi je amaterjev, v reprezenta­nci pa prevladuje­jo profesiona­lci, a imamo tudi študente in zaposlene,« je pojasnil danski selektor Erez Bittman, sicer Izraelec. Junak zadnjih uspehov je 26-letni branilec Gabriel Lundberg, ki si služi kruh na Poljskem pri Zieloni Gori. Litovcem je natresel 28 točk, Čehom pa kar 38 (za tri 7:9).

Jaka Blažič se je povzpel

Večina moštev je v kvaliikaci­jah odigrala po štiri tekme, peščica zaradi okužb v taborih Madžarske in Severne Makedonije po dve ali tri. Primerjavo reprezenta­nc otežuje tudi pisana kakovostna zahtevnost skupin. Slovenija je z napadalnim povprečjem 80,2 točke na dvoboj osma najučinkov­itejša med 32 moštvi (prva je Gruzija s 93), prejela pa je 73 točk na tekmo in si deli 13. mesto z Veliko Britanijo; najbolj čvrsta je hrvaška obramba (62,2). Jaka Blažič je z odličnima stožiškima predstavam­a popravil svoje povprečje na 16,5 točke in se povzpel na 21. mesto skupne razpredeln­ice strelcev, na kateri upoštevajo tudi minuli konec tedna odsotnega Klemna Prepeliča (35. do 39. mesto s 14,5 točke), tik za njim je Jordan Morgan s 14,3. Naturalizi­rani Američan v slovenski izbrani vrsti je hkrati 5. najboljši skakalec kvaliikaci­j (8,5) in 12. po izkoristku metov iz igre (60,5 %), Luka Rupnik pa zaseda 16. mesto med podajalci (5,3).

• Na EP se je poleg štirih gostitelji­c že uvrstilo sedem reprezenta­nc.

• Slovenija je že dosegla toliko zmag (3) kot v kvalifikac­ijah za SP.

• Jaka Blažič je 21. strelec kvalifikac­ij, Jordan Morgan 5. skakalec.

 ?? Foto FIBA ?? Jordan Morgan se je odlično vživel v slovensko reprezenta­nco.
Foto FIBA Jordan Morgan se je odlično vživel v slovensko reprezenta­nco.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia