Delo (Slovenia)

2. december je svetovni dan boja proti suženjstvu

-

1888

Odprli so Rudolfinum, prvo stavbo na območju Slovenije, ki je bila namensko zgrajena za muzejsko dejavnost oziroma za Kranjski deželni muzej, ki je bil ustanovlje­n leta 1821. Danes sta v stavbi Narodni muzej Slovenije in Prirodoslo­vni muzej Slovenije. Temeljni kamen za to neorenesan­čno palačo je leta 1883 položil cesar Franc Jožef, načrte pa je pripravil slovenski gradbenik in podjetnik Vilijem Treo. Zdaj so v stavbi najpomembn­ejši predmeti, najdeni na območju Slovenije: od najstarejš­e piščali na svetu iz Divjih bab, vaška situla, deblak iz časa mostiščarj­ev, egipčanska mumija …

1984

V noči z 2. na 3. december se je Indiji, v tovarni pesticidov v mestu Bhopal, zgodila nesreča, ki velja za najhujšo industrijs­ko nesrečo na svetu. Izpustu strupenega plina metil izocianata in drugih kemikalij iz tovarne Union Carbide India Limited je bilo izpostavlj­enih več kot pol milijona ljudi. Takoj jih je umrlo 2256, kasneje pa je smrtonosni plin zahteval še – po ocenah – okoli 15.000 smrtnih žrtev. Okoli pol milijona ljudi pa je čutilo večje ali manjše posledice te nesreče.

1988

Benazir Buto (1953– 2007) je postala predsednic­a vlade Pakistana in s tem prva ženska, ki je vodila demokratič­no izvoljeno vlado kakšne islamske države. Dvakrat je bila izvoljena za pakistansk­o premierko: prvič leta 1988 in drugič 1993, a je bila v obeh primerih odstavljen­a. Med pripravami za volitve 2008 je bila 27. decembra 2007 umorjena v samomorils­kem napadu na predvoliln­em shodu. Njen mož Asif Ali Zardari je pozneje postal predsednik Pakistana.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia